Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Ένα χρόνο μετά…

ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΕΝΑ;

Ο Λουκάς το 5χρονο σήμερα αγοράκι για του οποίου τη θεραπεία κινητοποιηθήκαμε και βοηθήσαμε όλοι είναι… υγιέστατος και... πολυάσχολος

Ο Λουκάς γεμάτος υγεία φορώντας το πιο λαμπρό του χαμόγελο

ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ήταν ακριβώς πριν από ένα χρόνο, όταν λάβαμε το τηλεφώνημα-έκκληση στο «Νέο Κόσμο». Η φωνή της κ. Μαρίας γεμάτη ικεσία, άρχισε να εξιστορεί το δράμα που ζούσαν ένα 4χρονο αγοράκι και η οικογένειά του. «Έχει καρκίνο στο κεφάλι, του εμφανίστηκε πριν από ενάμισι χρόνο και οι γιατροί εδώ στην Αυστραλία έκαναν τα πάντα για να πολεμήσουν τον όγκο» μου είπε τότε, προσθέτοντας ότι οι γιατροί του Royal Children's Hospital της Μελβούρνης συνέστησαν για τον Λουκά μία ειδική θεραπεία σε ένα ιατρικό κέντρο του Τέξας, θεραπεία που θα κόστιζε $200.000.

«Πού να βρει η οικογένεια τόσα χρήματα» είπε η κυρία Μαρία.

«Γράψτε κάτι να τους βοηθήσετε να μαζέψουν τα χρήματα. Μπορεί κάποιος να θελήσει να τους βοηθήσει» έλεγε, παρακαλώντας η θεία του Λουκά. Και βοήθησαν όλοι. Όλη η παροικία της Μελβούρνης, αλλά και η ομογένεια της Αυστραλίας άκουσε, έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη και έκανε ό,τι μπορούσε. Τα μηνύματα αγάπης προς την οικογένεια άρχισαν να πέφτουν βροχή και ο λογαριασμός για τη θεραπεία του 4χρονου Λουκά Στρούζα-Rosebaum να φουσκώνει.

Λίγους μόλις μήνες μετά ο Λουκάς βρισκόταν στο Τέξας. Πέρασε πολλά το παλικαράκι σε εκείνο το ιατρικό κέντρο. Πολύ περισσότερα απ' όσα θα μπορούσε να αντέξει ένας ενήλικας. Και τα άντεξε όλα..
.
ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ…

Τη Δευτέρα, έναν ακριβώς χρόνο μετά από το τηλεφώνημα της θείας του Λουκά, λάβαμε ένα άλλο τηλεφώνημα στο «Νέο Κόσμο». Αυτή τη φορά ήταν η Ειρήνη στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, η μητέρα του Λουκά. Επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο Λουκάς άγγιξε με έναν ιδιαίτερο τρόπο τις καρδιές πολλών συμπαροίκων είναι μεγάλη μου τιμή σήμερα, ένα χρόνο από τότε που γράψαμε γι' αυτό το γλυκό παιδάκι, να σας ξαναπαρουσιάσω αυτόν το μικρό ήρωα. Ένα χρόνο πριν ήταν ήρωας γιατί «πολεμούσε» το μυελοβλάστωμα, σήμερα είναι ήρωας γιατί το… νίκησε.

«Κάναμε και το τρίτο MRI, ο όγκος εξαφανίστηκε, τίποτα, κανένα ίχνος, ο Λουκάς μου μέχρι τώρα είναι υγιέστατος» ήταν τα λόγια της μαμάς του Λουκά, με τη χαρά και τη συγκίνηση έκδηλα στον τόνο της φωνής της.

Όπως μας είπε η μητέρα του οι γιατροί θεωρούν ότι αν ο όγκος δεν επανεμφανιστεί μέσα σε δύο χρόνια από τη μέρα που ολοκληρώθηκε η θεραπεία, οι πιθανότητες να επιστρέψει είναι ελάχιστες. «Πάνε εννιά περίπου μήνες από τότε που κάναμε τη θεραπεία και όλα πάνε καλά» μου επαναλάμβανε στο τηλέφωνο η Ειρήνη, λες και δεν μπορούσε ούτε η ίδια να το πιστέψει.

«Έβλεπα πριν από ένα χρόνο άλλα παιδάκια να πηγαίνουν σχολείο και γέμιζαν τα μάτια μου δάκρυα. Σκεφτόμουν… 'Θα ζήσει το δικό μου παιδί για για να πάει σχολείο;'! Πήραμε το OK, o Λουκάς θα πάει σχολείο του χρόνου. Η σωματική και διανοητική του ανάπτυξη είναι απολύτως φυσιολογική. Ο Λουκάς μου είναι όπως όλα τα άλλα παιδιά της ηλικίας του» προσθέτει η Ειρήνη.

Και η ανησυχία της για τη διανοητική ανάπτυξη του Λουκά, ιδιαίτερα μετά την ραδιοθεραπεία στην οποία υπεβλήθη, απόλυτα δικαιολογημένη. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη θεραπεία ήταν από τις πλέον ακριβείς από άποψη στόχευσης των ραδιοθεραπειών στον όγκο προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή άλλων παραπλήσιων εγκεφαλικών ιστών, οι γιατροί την είχαν προειδοποιήσει ότι οι πιθανότητες το παιδί να εμφανίσει κάποια σχετική καθυστέρηση στην διανοητική του ανάπτυξη ήταν αυξημένες. Αυτά είπαν οι γιατροί, οι βουλές του 5χρονου Λουκά όμως άλλες.

Η ιδιαίτερα θεαματική πρόοδος της κατάστασης της υγείας του επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι ακόμα και τα κρυολογήματα, κάτι πολύ συνηθισμένο για παιδάκια της ηλικίας του αυτήν την εποχή, δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να τον κρεβατώσουν. Είναι τετραπέρατος, χαρούμενος, πέταξε το μπόι του και ιδιαίτερα απασχολημένος με το νηπιαγωγείο και το παιχνίδι. Πού να βρει χρόνο το 5χρονο παλικαράκι να… κρυολογήσει.

ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΕΝΑ;

Άλλαξαν πολλά όπως διαπιστώνετε στη ζωή του Λουκά και της οικογένειάς του μέσα σ' αυτό το χρόνο. Εκείνα όμως που σίγουρα δεν άλλαξαν είναι το πείσμα του να κρατηθεί στη ζωή και η αγάπη του για τα τρένα!

Ε λοιπόν ο Λουκάς όχι μόνο δεν έχασε «το τρένο της ζωής» αυτόν το χρόνο, αλλά κατάφερε να κάνει και το μεγαλύτερο όνειρο της μικρής του μέχρι τώρα, ζωής πραγματικότητα. Και, φυσικά, το μεγαλύτερο όνειρο του Λουκά συμπεριλαμβάνει και ένα μεγάλο τρένο. 
Τον Νοέμβριο ο Λουκάς και η οικογένειά του μέσω του θεσμού "Make A Wish" του φιλανθρωπικού οργανισμού Starlight Foundation, που κάνει τα όνειρα πολλών άρρωστων και ταλαιπωρημένων στα νοσοκομεία παιδιών πραγματικότητα, θα ανέβει στο The Ghan, το μεγαλύτερο επιβατικό τραίνο της Αυστραλίας για να ταξιδέψει για τρεις μέρες από το Darwin στην Αδελαΐδα. Και ο 5χρονος και πολύ περίεργος Λουκάς έχει ήδη αποφασίσει τι θέλει να εξερευνήσει στο μεγάλο τρένο.

Τις... κουκέτες και τις… τουαλέτες… Τις κουκέτες γιατί δεν το χωράει το μυαλουδάκι του ότι μπορούν να χωρέσουν κρεβάτι και τις τουαλέτες γιατί σύμφωνα με την "κατά Λουκά θεωρία" αποκλείεται να υπάρχουν στα τραίνα.

Καλή τύχη στα ταξίδια και τις έρευνές σου, Λουκά μας!

neos codmos