Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Βήματα μπρος πέντε δημάρχων για τον Δυτικό Προαστικό Σιδηρόδρομο

Σκοπός του συμφώνου είναι η συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων για την προώθηση των ενεργειών διοικητικής και μελετητικής ωρίμανσης του έργου

της Κάτιας Γερακαρίτου
Το σύμφωνο συνεργασίας για την ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014 - 2020 και την υλοποίηση του έργου «Δυτικός Προαστικός Σιδηρόδρομος Θεσσαλονίκης»υπέγραψαν παρουσία του υπουργο Μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοϊδη πέντε δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης καθώς και εκπρόσωποι του ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΛΘ. 

Σκοπός του συμφώνου είναι η συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων για την προώθηση των ενεργειών διοικητικής και μελετητικής ωρίμανσης του έργου και της επακόλουθης υλοποίησής του.

Από κοινού οι φορείς θα επιδιώξουν να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση για την ωρίμανση του έργου από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους και η ένταξη της υλοποίησής του σε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του τρέχοντος ΕΣΠΑ καθώς και του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 ή άλλο αναπτυξιακό χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ ή της Ελλάδας. Το σύμφωνο υπέγραψαν οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, Δέλτα Γεώργιος Γλώσσης, Κορδελιού – Ευόσμου Στάθης Λαφαζανίδης, Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος, Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.

Για ένα πολύ σημαντικό έργο, προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, μίλησε ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, φέρνοντας ως παράδειγμα τον προαστιακό της Αθήνας, ο οποίος, όπως είπε, εξυπηρετεί 15 εκατ. εργαζόμενους και πολίτες ετησίως. «Βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη για ένα σημαντικό λόγο. Αφορά την προσπάθεια που θα κάνουμε τους επόμενους μήνες να ενώσουμε τα λαϊκά προάστια της δυτικής θεσσαλονίκης, τη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με το λιμάνι και την αφετηρία των αστικών συγκοινωνιών» τόνισε.

Για μια νέα σελίδα στις αστικές μεταφορές έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. «Η υπογραφή αυτή για τη δημιουργία προαστιακού σιδηροδρόμου από τη Σίνδο μέχρι το λιμάνι, που εξυπηρετεί όλες τις δυτικές συνοικίες της πόλης, θεωρώ ότι ανοίγει νέα σελίδα στις αστικές μεταφορές. Πιστέυω ότι αυτή είναι η αρχή μιας νέας εποχής για τις αστικές μεταφορές στη Θεσσαλονίκη» υπογράμμισε. «Ουσιαστικά το έργο εξυπηρετεί τη δυτική Θεσσαλονίκη. Πρέπει να μάθει ο κόσμος να χρησιμοποιεί το τρένο» τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.

Στόχος του έργου είναι η λειτουργική διασύνδεση με εναλλακτικό συγκοινωνιακό μέσο σταθερής τροχιάς του κέντρου της Θεσσαλονίκης με τη Δυτική αστική και προαστιακή ζώνη της καθώς και η ενδυνάμωση των δημοσίων συγκοινωνιών σε περιοχές της Θεσσαλονίκης που παραδοσιακά υποεξυπηρετούνται, με την κατανάλωση ελάχιστων πόρων. Με το έργο επίσης θα επιτυγχάνεται η διασύνδεση των αστικών μέσων συγκοινωνίας της Θεσσαλονίκης με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και η αποσυμφόρηση του Κεντρικού Επιβατικού Σιδηροδρομικού Σταθμού.

Το προτεινόμενο προς ωρίμανση έργο θα περιλαμβάνει:

• Την προκαταρκτική φάση στην οποία συγκαταλέγονται υπηρεσίες συμβούλου, τεχνικής υποστήριξης, εμπειρογνωμοσύνης και η εκπόνηση προκαταρκτικών μελετών που σχετίζονται με τη λειτουργία Δημόσιας Προαστιακής Συγκοινωνίας με μέσο σταθερής τροχιάς σε υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ 
• Τη φάση των οριστικών μελετών και μελετών εφαρμογής
• Την ανακατασκευή, την επανάχρηση υφιστάμενου τμήματος μη ενεργού σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ ή/και την κατασκευή νέων τμημάτων ώστε να καταστεί λειτουργική η προαστιακή σιδηροδρομική σύνδεση περιοχών της Δυτικής Θεσσαλονίκης (Σίνδος, Κορδελιό, Εύοσμος, Σταυρούπολη, Αμπελόκηποι, Μενεμένη) με το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης
• Τη δρομολόγηση διαθέσιμων οχημάτων τύπου «RAIL BUS» 
• Την κατασκευή ενδιάμεσων στάσεων και τερματικών σταθμών στις ενδεικτικές θέσεις:
• Χρυσοστόμου Σμύρνης και Αισχύλου (ΔΙΑΒΑΤΑ)
• Νέα Μοναστηρίου και Αθανασίου Διάκου (Ελευθέριο – Κορδελιό)
• Νέα Μοναστηρίου και Επτανήσου (Εύοσμος)
• Σταθμός ΚΤΕΛ «Μακεδονία»
• Εμπορικού Κέντρου “City Gate”
• Επτανήσου και Καραολή & Δημητρίου (Εύοσμος)
• Ελ. Βενιζέλου και Σοφοκλέους (Αμπελόκηποι)
• Παπαφλέσσα και Αγίας Κυριακής (Εύοσμος – Άνω Ηλιούπολη)
• Μικράς Ασίας και Καραολή & Δημητρίου (Σταυρούπολη)
• Τερματικών σταθμών στη Σίνδο και το Λιμάνι Θεσσαλονίκης

voria.gr