Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Τραμ Αθήνας: Σε δημοπράτηση η προμήθεια για 25 νέους υπερσύγχρονους συρμούς


Με καθυστέρηση πολλών ετών η δημοπράτηση.

Σάρκα και οστά μετά από πολύχρονη καθυστέρηση έχουμε για την προμήθεια 25 συρμών Τραμ που θα καλύψουν τις επόμενες επεκτάσεις του Τραμ της Αθήνας. Ο διαγωνισμός ανακοινώθηκε στις 11 Νοεμβρίου με φορέα υλοποίησης την Αττικό Μετρό που πλέον διαχειρίζεται συνολικά τα έργα στις 3 γραμμές του Μετρό αλλά και τα έργα Τραμ.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 10 Φεβρουαρίου 2014 και θα πρόκειται για την προμήθεια 25 συρμών Τραμ που θα αποτελέσουν την Β` γενιά Τραμ στην Αθήνα. Η Α` γενιά είναι εκείνα που λειτουργούν στην πόλη από το 2004 όταν το Τραμ επανήλθε στους δρόμους της πρωτεύουσας μετά από απουσία 50 και πλέον ετών.

Ο διαγωνισμός έχει προϋπολογισμό 66.250.000 ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ) και η προμήθεια των Τραμ πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 940 ημερών (31,5 μήνες). Με πρόχειρους υπολογισμούς, αν η σύμβαση υπογραφεί μέχρι το καλοκαίρι τότε τα Τραμ θα έλθουν στην Αθήνα μέχρι τις αρχές του 2016 και στην κυκλοφορία μέχρι το καλοκαίρι του 2016.

Αυτό το σημείο είναι και το πλέον προβληματικό καθώς θεωρητικά η επέκταση του Τραμ από το Νέο Φάληρο στον Πειραιά θα έχει ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι το τέλος του 2015, με αποτέλεσμα για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα το δίκτυο να γίνει πιο βραδυκίνητο και με πιο αραιά δρομολόγια.

Το ίδιο συμβαίνει σήμερα με το δίκτυο Μετρό καθώς οι νέοι συρμοί δεν έχουν βγει στην κυκλοφορία με αποτέλεσμα να βλέπουμε δρομολόγια να εκτελούνται ακόμα (όχι σε ώρες αιχμής) και ανά 15 λεπτά καθώς το Μετρό επεκτάθηκε φέτος κατά 7 σταθμούς και κατά 8 χιλιόμετρα.

Η έλευση των νέων συρμών Τραμ θα καλύψει τις ανάγκες που θα προκύψουν από τις νέες επεκτάσεις του Τραμ προς Πειραιά (5,4χλμ), Αργυρούπολη (1,1χλμ) και Πατησίων (2,2χλμ) και αναμένεται να προσελκύσουν περισσότερους από 50.000 νέους επιβάτες καθημερινά.

Τα νέα Τραμ θα διαθέτουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, θα είναι πλήρως κλιματιζόμενα, θα διαθέτουν οθόνες πληροφόρησης, τηλεματική ενώ θα είναι στο ίδιο μήκος που είναι και οι σημερινοί συρμοί. Φυσικά όλοι οι συρμοί θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ΑμΕΑ.

Η προμήθεια των 25 συρμών Τραμ χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και πόρους από το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013.

ypodomes.com