Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Ανοιξε παράθυρο προσλήψεων στο Δημόσιο

Ανάλογα με τον ρυθμό των απομακρύνσεων θα πραγματοποιούνται και οι νέοι διορισμοί

Απόλυτη σύμπλευση των κυβερνητικών εταίρων κατά τον αγώνα ταχύτητας στον οποίο έχουν αποδυθεί με στόχο να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες με την τρόικα διαπιστώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, οι οποίοι επιδιώκουν παράλληλα να διατηρηθούν οι βασικές κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει η κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές. 

Οι δύο αρχηγοί διαμηνύουν ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη μια συμφωνία με τους δανειστές εντός του Δεκεμβρίου και με αυτό το χρονοδιάγραμμα έχουν λάβει εντολή να κινηθούν όλοι οι υπουργοί. Στη βάση αυτή, κατά τη χθεσινή σύσκεψη κλείδωσε ουσιαστικά ο κατάλογος των φορέων του Δημοσίου μέσω των οποίων θα καλυφθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις για διαθεσιμότητα και απολύσεις προσωπικού, για τις οποίες θα επιδιωχθεί αντίστοιχος αριθμός προσλήψεων. 

Παράθυρο προσλήψεων άνοιξε χθες για πρώτη φορά η κυβέρνηση, ενεργοποιώντας τη ρήτρα του Μνημονίου που προβλέπει στο ισοζύγιο των 15.000 υποχρεωτικών απομακρύνσεων υπαλλήλων - 4.000 εντός του τρέχοντος έτους και άλλες 11.000 του χρόνου - να γίνει αντίστοιχος αριθμός νέων διορισμών.

Στην ανανέωση του προσωπικού του Δημοσίου πρέπει να προστεθούν και πάνω από 1.800 προσλήψεις οι οποίες απορρέουν από τον γενικό κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε φυσικές αποχωρήσεις (όπως συνταξιοδοτήσεις κ.ά.) εργαζομένων. Ο αριθμός αυτός προκύπτει δεδομένου ότι στο διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013 είχαν αποχωρήσει 17.936 υπάλληλοι.
Τα πρώτα σχέδια για εμπλουτισμό του Δημοσίου με νέο προσωπικό συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης υπό τον Πρωθυπουργό, μετά και την οριστικοποίηση των απαιτούμενων μέτρων που θα καλύψουν τις μνημονιακές υποχρεώσεις περί απολύσεων.
Με τις νέες προσλήψεις, που θα γίνουν σταδιακά, ανάλογα με τον ρυθμό και των απομακρύνσεων, θα καλυφθούν τομείς αιχμής όπως της Υγείας (κυρίως μονάδες εντατικής θεραπείας και κέντρα υγείας σε παραμεθόριες περιοχές), των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, του ΣΕΠΕ και της ασφάλειας με έμφαση υπηρεσίες όπως το Λιμενικό Σώμα.
Την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τις νέες τοποθετήσεις, θα απαιτηθεί ωστόσο να δουν το επόμενο διάστημα εργαζόμενοι σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) τα οποία, έπειτα από αξιολόγηση, θα κριθούν ως άνευ αντικειμένου.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου έδειξαν να κλείνουν οι δεξαμενές για τις 4.000 πρώτες απολύσεις εντός του τρέχοντος έτους, μετά και τη απόφαση για την τύχη της αμυντικής βιομηχανίας από την οποία αναμένεται να προέλθουν περί τις 700 απομακρύνσεις υπαλλήλων.
Πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι με τον συνυπολογισμό 2.800 εργαζόμενων που έχουν λάβει το χαρτί απόλυσης (ΕΡΤ, επίορκοι και όσοι έχουν προβλήματα υγείας) απομένει η κάλυψη άλλων περίπου 500 απομακρύνσεων. Αυτοί, όπως συμφωνήθηκε, θα προέλθουν κυρίως από το ΤΕΟ - πρόκειται περί τα 130 άτομα - καθώς και από μικρά ΝΠΙΔ τα οποία θα κλείσουν και στα οποία απασχολούνται 200 με 300 υπάλληλοι.
Καθοριστικής σημασίας είναι η επίτευξη του στόχου των 11.000 απολύσεων το 2014, μεγάλο μέρος των οποίων θα προέλθει από τα ΝΠΙΔ, και για τον λόγο αυτόν κατά τη συνεδρίαση ζητήθηκε από τους υπουργούς να βάλουν στο φουλ τις μηχανές αξιολόγησης. Ηδη στο στόχαστρο μπαίνουν έως το τέλος του έτους 13.000 εργαζόμενοι σε ΝΠΙΔ του υπουργείου Υποδομών. Σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση θα αξιολογηθούν μεταξύ άλλων φορείς όπως Αττικό Μετρό, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις Κατασκευαστική, ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΡΓΟΣΕ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.ά.

ΤΟ ΒΗΜΑ