Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Νέο τηλεφώνημα του οδηγού του τρένου στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα στο φως

«Αυτή η στροφή είναι απάνθρωπη»

 Μαδρίτη. Την κλήση του Φρανθίσκο Γκαρθόν, οδηγού του τρένου που συνετρίβη τον Ιούλιο στην Ισπανία με ταχύτητα 180 χλμ. την ώρα στοιχίζοντας τη ζωή σε 79 επιβάτες, αμέσως μετά το δυστύχημα έβγαλε στη δημοσιότητα η ισπανική El Pais.
Ο οδηγός, εμφανώς ταραγμένος, λέει επανειλημμένα ότι είχε προειδοποιήσει πως η στροφή ήταν επικίνδυνη και αναγνωρίζει ήδη από εκείνη την στιγμή ότι οδηγούσε με υπερβολικά μεγάλη ταχύτητα. 
«Αυτή η στροφή είναι απάνθρωπη» ακούγεται να λέει στο τηλεφώνημά του στην εταιρεία σιδηροδρόμων ελάχιστα λεπτά μετά το δυστύχημα, «τους είχα πει ότι μία μέρα θα την πατάγαμε».
«Θεέ μου, ελπίζω να μην σκοτώθηκε κανείς» ακούγεται να λέει σε άλλο σημείο. 
Ήδη από τα πρώτα λεπτά, ο Γκαρθόν αναγνωρίζει πως οδηγούσε με υπερβολικά μεγάλη ταχύτητα: «Έπρεπε να πηγαίνω με 80, αλλά πήγαινα με 190» λέει. Προς το τέλος του τηλεφωνήματος, ο οδηγός καταρρέει, επαναλαμβάνοντας «θεέ μου, θεέ μου, δεν μπορώ να βοηθήσω κανέναν».
Στον Γκαρθόν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ανθρωποκτονίας για τους 79 νεκρούς επιβάτες και πρόκλησης σωματικής βλάβης για τους δεκάδες άλλους τραυματίες.



 in.gr