Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Πότε η ΕΡΓΟΣΕ θα ενεργοποιήσει τις μελέτες επέκτασης του Προαστιακού σιδηροδρόμου στην Κεντρική Μακεδονία;

Γράφει ο Χρήστος Γιαννακίδης

Πέρασαν πέντε χρόνια από τότε που ο τότε Υπουργός Μεταφορών κ. Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωνε από την Θεσσαλονίκη τις νέες προεκτάσεις του Προαστιακού σιδηροδρόμου  προς Χαλκιδική Καβάλα και Πέλλα. Όμως οι εξαγγελίες έμειναν στα  λόγια.
Από τότε σιγεί ιχθύος. Τελικά ποιος είναι ο σχεδιασμός της ΕΡΓΟΣΕ για το δίκτυο Προαστιακού σιδηροδρόμου στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία;  Υπάρχει  προοπτική ενεργοποίησης αυτών των μελετών;  Είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν τόσο από τοπ Υπουργείο Μεταφορών όσο και  από την ΕΡΓΟΣΕ ως η αρμόδια υπηρεσία για τα σιδηροδρομικά έργα στην χώρα μας.


                      Εμπεριστατωμένες μελέτες

Πριν από λίγα χρόνια συστήθηκε στην Θεσσαλονίκης  ομάδα ειδικών με σκοπό  την μελέτη νέων σιδηροδρομικών επεκτάσεων  στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία. Την ομάδα αποτελούσαν στελέχη του ΣΑΣΘ και του ΟΣΕ.  Μεταξύ των μελετητών ήταν και ο πρώην Διευθυντής Μακεδονίας - Θράκης  του ΟΣΕ κ. Ζαχαρίας Λάτσιος, ο οποίος με την εισηγητική του έκθεση κατέστησε σαφές την αναγκαιότητα ανάπτυξης νέων σιδηροδρομικών δικτύων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.  Ιδού τι γράφει στην εισηγητική του έκθεση ο Λάτσιος:
«Σήμερα  η   ανάγκη   αποσυμφόρησης  των  δρόμων,   η   ανάγκη   οικονομίας καυσίμων,   η   αφύπνιση   της   περιβαλλοντικής   συνείδησης,   η   ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη των σιδηροδρόμων και η δυνατότητα πρόσβασης στα κέντρα των πόλεων, επανέφεραν στο προσκήνιο, περισσότερο από ποτέ την ανάγκη στροφής προς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σταθερής τροχιάς και προς το Σιδηρόδρομο (Προαστιακός, Περιφερειακός, Υψηλών Ταχυτήτων και μεγάλων αποστάσεων). Η παραχάραξη και λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης -Αμφίπολης – Μυρίνης  (Ν. Ζίχνης) με χαρακτηριστικά σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων, εξυπηρετεί πολλαπλούς και προφανείς σκοπούς : Εξυπηρέτηση Προαστιακών αναγκών επαρχίας Λαγκαδά. Ένταξη της γραμμής στο ευρύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο της Βορείου Ελλάδος   με   προοπτική   μείωσης   του   χρόνου   διαδρομής   και  της απόστασης κατά 60 τουλάχιστον χιλιόμετρα μεταξύ Θεσσαλονίκης - Δράμας  - Ξάνθης     Κομοτηνή- Αλεξανδρούπολης Κωνσταντινούπολης - Μέσης Ανατολής. Εξυπηρέτηση Σύνδεσης με το Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης. Εξυπηρέτηση  Προαστιακών Συνδέσεων    περιοχών    Ανατολικής Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.
1. Εξυπηρέτηση Προαστιακών αναγκών Επαρχίας Λαγκαδά. Από πρόσφατες έρευνες προέλευσης - προορισμού μετακινήσεων, προκύπτει ότι ο μεγαλύτερος όγκος αυτών των μετακινήσεων προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή Επαρχίας Λαγκαδά. Η σιδηροδρομική σύνδεση Επιβατικού Σταθμού Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) - Λαχανόκηπων - μεταξύ Εύοσμου -Ωραιοκάστρου - Λητής - Λαγυνών - Αγίου Βασιλείου - Σταυρού -Ασπροβάλτας θα εξυπηρετήσει ευρύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές και θα συντελέσει στην ανάδειξη τους σε τοπικά ή υπερτοπικά κέντρα, επίσης θα βελτιώσει τις προσβάσεις προς τα παραθαλάσσια θέρετρα Σταυρού -Ασπροβάλτας του Στρυμονικού κόλπου.
Ένα σύγχρονο προαστιακού τύπου μέσο με ικανοποιητική συχνότητα δρομολογίων(ανά 30' τις ώρες αιχμής) με υψηλή ταχύτητα και παροχή ανέσεων επιβίβασης - αποβίβασης - μεταφοράς μπορεί να συνεισφέρει όχι μόνο   στην   ταχεία   διακίνηση,   αλλά   και   στην   περιφερειακή   ανάπτυξη περιφερειακών κέντρων τοπικού ή υπερτοπικού χαρακτήρα καθώς και στην αποκέντρωση των περιοχών πρώτης κατοικίας.
2. Ένταξη της γραμμής στο ευρύτερο Σιδηροδρομικό Δίκτυο Μακεδονίας -Θράκης.       :
Η υφιστάμενη σιδηροδρομική γραμμή με την μακρά περιπορία της στα βόρεια των νομών Κιλκίς και Σερρών. μπορεί να γίνει ελκυστικότερη για τους επιβάτες και τα εμπορεύματα, λόγω μείωσης της απόστασης κατά 60 τουλάχιστον χιλιόμετρα, αλλά και ακόμη μεγαλύτερης μείωσης του χρόνου, λόγω αποφυγής ορεινών όγκων και ισχυρών κλίσεων. Οι συνέπειες για την εθνική οικονομία, μπορεί να είναι άκρως ευεργετικές και σημαντικές τόσο για τις περιοχές Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όσο και για τις συνδέσεις με την Μέση Ανατολή.
3. Δυνατότητες διασύνδεσης με το Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης
Από την περιοχή Αγίου Βασιλείου μπορεί να αναπτυχθεί διακλάδωση και να 'επιτευχθεί η έξοδος, μέσω σηράγγων, στην περιοχή Θέρμης και Αεροδρομίου. Αυτό θα έχει τεράστια σημασία τόσο στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού όσο   και   κυρίως   στην   αύξηση   της   ζώνης   επιρροής   του   Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης   προς   τις   πόλεις   και   τις   περιοχές   της   Κεντροδυτικής Μακεδονίας. Έτσι ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο:Ο κάτοικος Κιλκίς θα μπορεί να ευρίσκεται στο Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης σε 55' , ο κάτοικος Βέροιας σε 75' , ο κάτοικος της Νάουσας σε 81΄ της Κατερίνης σε 71΄. Ακόμη και οι πόλεις της Λάρισας, της Έδεσσας και των Σερρών θα βρίσκονται στη ζώνη επιρροής - εξυπηρέτησης του Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης. Η οικονομική , δε διάσταση του θέματος μπορεί να τονισθεί και από την αποφυγή ανάγκης κατασκευής Νέου Αεροδρομίου στα Δυτικά – Βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης. Τέλος πρέπει να τονισθεί και η εμπορευματική ανάπτυξη στην δραστηριότητα του    Αεροδρομίου.    Μπορεί    να    επιτευχθεί    σημαντική    αύξηση    των εμπορευματικών μεταφορών, λόγω της σιδηροδρομικής σύνδεσης και της
διασύνδεσης με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο, με σημαντικά κέντρα της περιοχής και με τον Λιμένα Θεσσαλονίκης. 4.   Εξυπηρέτηση   Προαστιακών   Συνδέσεων   με   τις   περιοχές   Ανατολικής
Θεσσαλονίκης  Η  διέλευση  της  σιδηροδρομικής γραμμής  προς  το  Αεροδρόμιο  από  την ευρύτερη    περιοχή    Θέρμης   και   η    επέκταση    της   προς   τις   ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικιστικά περιοχές Περαίας.  Τριλόφου,  Ν. Επιβατών, Αγίας Τριάδας, Ν. Καλλικράτειας  Χαλκιδικής με τελικό προορισμό το Λιμάνι των Μουδανιών   Χαλκιδικής,   θα   δώσει   μία   νέα   διάσταση   στο   θέμα   της εξυπηρέτησης και ανάπτυξης τον περιοχών αυτών αλλά και της Χαλκιδικής. Επίσης θα δώσει άλλη σημαντική αναπτυξιακή διάσταση στον λιμένα των Μουδανιών. Γ. Συμπέρασμα. Η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Λαγκαδά - Αμφίπολης – Μυρίνης έχει αποδεδειγμένα ιστορικό υπόβαθρο και στρατηγικό ενδιαφέρον από τον ρόλο και την αναγκαιότητα της στους δύο μεγάλους Παγκόσμιους Πολέμους και στην ενδιάμεση ειρηνική περίοδο. Ασφαλώς, όμως, ούτε η ιστορία ούτε το φολκλόρ, ούτε τα ευχολόγια των ρομαντικών μπορούν να επιβάλλουν την επαναχάραξη και επαναλειτουργία μίας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλού κόστους, ούτε βεβαίως ένας εχέφρων άνθρωπος θα επιθυμούσε μία πολεμική σύγκρουση η οποία θα επανέφερε στο προσκήνιο την στρατηγική σημασία της σιδηροδρομικής γραμμής. Στην σημερινή εποχή του άτεγκτου ορθολογισμού, και της παγκοσμιοποίησης κάθε   σοβαρή   επένδυση   δημόσιων   ή   ιδιωτικών   πόρων   θα   πρέπει   να συνοδεύεται από εμπεριστατωμένες οικονομοτεχνικές μελέτες οι οποίες θα προσδιορίσουν την αναγκαιότητα, τη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα της επένδυσης. Με τις προτάσεις μας θέτουμε τις βάσεις συζήτησης και προβληματισμού, ώστε να ξεκινήσει η συστηματική διερεύνηση, μέσω μελετών, ενός τόσο σημαντικού έργου.
Τα στοιχεία που παραθέτουμε έχουν αφετηρία την ιστορική πραγματικότητα τόσο από πολεμικές περιόδους, όσο από ειρηνικές περιόδους σε συνδυασμό με τις νέες σύγχρονες ανάγκες και τάσεις. Η ελπίδα μας είναι αυτά τα στοιχεία να αποτελέσουν αφετηρία, για επαναφορά  στο προσκήνιο μετά από εξήντα χρόνια περίπου, του τεράστιου έργου για την περιοχή, αλλά και την εθνική οικονομία γενικότερα. Είναι δε τεράστιας σημασίας έργο γιατί εξυπηρετεί, όπως προανέφερα τέσσερα (4) σημαντικά αναπτυξιακά έργα περιφερειακής ανάπτυξης, τα οποία  και επαναλαμβάνω :
Προαστιακή σύνδεση επαρχίας Λαγκαδά. -Ένταξη   της  γραμμής   στο   ευρύτερο   σιδηροδρομικό   δίκτυο   της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης - Μέσης Ανατολής με μείωση της απόστασης κατά 60 χιλιόμετρα. -Σιδηροδρομική Σύνδεση με το Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης - Προαστιακή   σύνδεση   με  τα  ανατολικά   προάστια   Θεσσαλονίκης –Χαλκιδικής».

Ευχόμαστε στον πρώην διευθυντή του ΟΣΕ  κ. Ζαχαρία Λάτσιο χρόνια πολλά για την σημερινή  ονομαστική του εορτή.

Τα «Σ.Ν» είναι ανοικτά προς όλους που θέλουν να καταθέσουν την άποψη τους τόσο για τις επεκτάσεις του σιδηροδρόμου στην Βόρειο Ελλάδα όσο και γενικότερα για τον Ελληνικό σιδηρόδρομο.