Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

ΔΕΗ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ τα επόμενα μέτωπα

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ

 Σε σύγκρουση με κατεστημένες δομές, τις οποίες ουδείς κατά το παρελθόν επιχείρησε έστω να ακουμπήσει, προχωρεί ο κ. Αντ. Σαμαράς, μέσα από τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων και της αναμόρφωσης της δημόσιας διοίκησης.


Το υψηλό ρίσκο που αναλαμβάνουν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συνίσταται στο ότι για πρώτη φορά οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα αγγίζουν τον πυρήνα του Δημοσίου.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αποκρατικοποίησης, και -κυρίως- η ΔΕΗ, για την οποία ο στόχος είναι να ιδιωτικοποιηθεί τμηματικά στο δεύτερο τρίμηνο του 2014, θα αποτελέσουν τα βασικά πεδία της αντιπαράθεσης μέσα στο δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι διαδικασίες για τη διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων που ήδη «τρέχουν» και οι οποίες προκαλούν αντιδράσεις οργανωμένων κοινωνικών ομάδων.
Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι η πολιτική αυτή είναι μονόδρομος, καθώς πιθανή υπαναχώρησή του από το πρόγραμμα εξυγίανσης του Δημοσίου και την είσοδο σε αυτό ιδιωτών που θα βοηθήσουν στον τομέα παροχής υπηρεσιών αλλά και θα δώσουν σημαντική ανάσα στα δημόσια οικονομικά, πέραν των προβλημάτων που θα δημιουργούσε στις σχέσεις με την τρόικα, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη χρηματοδότηση της χώρας, θα οδηγούσε την Ελλάδα στην οπισθοδρόμηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και οι στενοί του συνεργάτες, όπως ο γ.γ. της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκος, μιλούν για την υιοθέτηση μιας «πολιτικής αποφασιστικότητας από την πλευρά του κ. Σαμαρά, την οποία ουδείς, εντός και εκτός Βουλής, πρέπει να υποτιμήσει».
Οι αντιδράσεις
Εκτός από τους συνδικαλιστές που έχουν δηλώσει ήδη την αντίθεσή τους στην πρόθεση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση δημόσιων εταιρειών του μεγέθους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ή της ΔΕΗ, το Μέγαρο Μαξίμου θα έχει απέναντί του καταρχήν την αντιπολίτευση αλλά και ορισμένα μέλη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη κλιμακώνει την αντιπαράθεσή του στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, απειλώντας ακόμη και με ειδικά δικαστήρια τους υπουργούς που θα κληθούν να υπογράψουν συμφωνίες με ιδιώτες (Ελληνες ή ξένους) τόσο για τον σιδηρόδρομο όσο και για την ηλεκτρική ενέργεια. Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση του πρώην κυβερνητικού εταίρου, της ΔΗΜΑΡ, στο θέμα της ΔΕΗ. Ο κ. Κουβέλης κατέστησε ήδη σαφές ότι δεν πρόκειται να μείνει σιωπηλός σε αυτό το ζήτημα.
Τέλος, δεν είναι βέβαιον ότι στο εσωτερικό της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ είναι όλοι σύμφωνοι με την απόφαση για αποκρατικοποίηση αυτών των δύο μεγάλων εταιρειών. Ο πρωθυπουργός, πάντως, φρόντισε -με αφορμή τη διαφοροποίηση των κ. Κακλαμάνη και Κυριαζίδη στην τροπολογία για τους καθηγητές με μεταπτυχιακές σπουδές- να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.
«Επόμενη διαφοροποίηση σε νομοσχέδιο που αποτελεί προαπαιτούμενο σημαίνει αυτόματα τη διαγραφή εκείνου ή εκείνων που δεν θα στηρίξουν κυβερνητική πολιτική», είπε στον Θ. Μπούρα (γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας) και εκείνος μετέφερε αυτήν την προειδοποίηση στους βουλευτές...
Σε ό,τι αφορά το πρώτο, μαζί με τους υπουργούς κ. Στουρνάρα, Χατζηδάκη και Μητσοτάκη (υπέρμαχοι όλοι των ιδιωτικοποιήσεων) θα αναζητήσει στρατηγικούς επενδυτές (ήδη για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπάρχει ενδιαφέρον από ρωσικές και κινεζικές εταιρείες), έτσι ώστε να εκπέμψει το μήνυμα της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα. Θεωρεί κρίσιμο στοίχημα για τον ίδιο να έχει «κλείσει» σημαντικές συμφωνίες μέχρι τον επόμενο Μάιο, έτσι ώστε και να περιορίσει τα «ανοιχτά μέτωπα» με την τρόικα, αλλά και να πείσει ότι η χώρα μας δεν έχει τίποτε να φοβηθεί πλέον.
Για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση είναι σαφές πλέον ότι θέλει μέσα στον Αύγουστο να έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για το νέο πρόγραμμα κινητικότητας, ενώ δεν αποκλείεται μέσα από τη συγχώνευση των αμυντικών βιομηχανιών (που έχει επίσης προαναγγελθεί επισήμως) να προέκυψε ο αριθμός απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, για τον οποίο έχει υπάρξει συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα. Ο κ. Σαμαράς θέλει να έχει κλείσει και αυτό το θέμα μέχρι το τέλος του έτους και ταυτόχρονα να ξεκινήσουν οι προσλήψεις σε ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η Υγεία, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αλλά και τα Σώματα Ασφαλείας (βλ. Λιμενικό).
Για τους συνδικαλιστές και τις αντιδράσεις που θα προκύψουν πιθανώς από το φθινόπωρο είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει το «δόγμα πυγμής» που εφάρμοσε τόσο με την απεργία στο Μετρό όσο και στη Χαλυβουργία, και θα προσπαθήσει -επικοινωνιακά και πολιτικά- να απομονώσει αυτές τις ομάδες από την υπόλοιπη κοινωνία.
«Ταμείο» θα κάνει ο πρωθυπουργός στα τέλη του έτους, πριν από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Εκείνη την περίοδο θα υπάρξουν σημαντικές αποφάσεις που θα αφορούν και τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις, ανάλογα βεβαία με το κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί και με τις εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα, που σήμερα είναι «ανοιχτά».
Διπλός στόχος
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει με διαδικασίες «fast track» τόσο τις ιδιωτικοποιήσεις όσο και τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Αυτό το επιδιώκει κυρίως για δύο λόγους:

Για να προβάλει την εικόνα ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πλέον απτά παραδείγματα μεταρρυθμίσεων και όχι απλώς υποσχέσεις και εξαγγελίες για το μέλλον.
Για να «κλείσει» το ταχύτερο τα δύσκολα μέτωπα στο Δημόσιο και να μη δώσει τη δυνατότητα και τον χρόνο σε εκείνους που αντιδρούν να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥΣ