Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

«Στο τηλέφωνο» μιλούσε ο οδηγός του τρένου που εκτροχιάστηκε στην Ισπανία

Στο τηλέφωνο μιλούσε ο οδηγός της μοιραίας αμαξοστοιχίας στην Ισπανία, που εκτροχιάστηκε την περασμένη εβδομάδα- κατά πάσα πιθανότατα λόγω της υπερβολικής ταχύτητας- στερώντας την ζωή σε 79 ανθρώπους.

Οι αρχές ερευνούν το «μαύρο κουτί» του τρένου για να διαπιστώσουν την αιτία του τρομερού δυστυχήματος.
Με βάση τα πρώτα στοιχεία προκύπτει πως ο μηχανοδηγός την ώρα του δυστυχήματος συνομιλούσε στο τηλέφωνο με ένα μέλος του προσωπικού της εταιρείας σιδηροδρόμων Renfe, κατά τα φαινόμενα έναν ελεγκτή, ο οποίος του έδινε οδηγίες και «φαίνεται πως συμβουλευόταν έναν χάρτη, ή κάποιο παρόμοιο έντυπο», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το δικαστήριο.
Ο οδηγός- που κατά δική του ομολογία ήταν μανιακός με την ταχύτητα- θεωρείται ύποπτος για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας, αλλά δεν του έχουν ακόμη απαγγελθεί κατηγορίες επισήμως.
Την Κυριακή αφέθηκε ελεύθερος αλλά παραμένει υπό δικαστική επιτήρηση.
Η αμαξοστοιχία που εκτροχιάσθηκε στις 24 Ιουλίου στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα έτρεχε με 153 χιλιόμετρα ανά ώρα κατά τη στιγμή του δυστυχήματος, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 79 ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλικίας μετά την πρώτη ανάλυση των δεδομένων από τα μαύρα κουτιά.

«Τα προηγούμενα χιλιόμετρα πριν από το σημείο του δυστυχήματος, ο συρμός εκινείτο με 192 χλμ/ώρα.α.ώ.», ανέφερε το δικαστήριο στην ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας πως «τα φρένα είχαν ενεργοποιηθεί λίγα δευτερόλεπτα πριν από το δυστύχημα».