Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Την άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης ζητά ο κ. Νίκος Νικολόπουλος για τις συμβάσεις της ΕΡΓΟΣΕ

Ο κ. Νικολόπουλος σε ανακοίνωση του αναφέρει:

«Η διαφθορά και η συναλλαγή του σάπιου πολιτικο-οικονομικού συστήματος που μας κυβερνά δεν έχει όρια. Την ώρα που η φορολογική λαίλαπα σαρώνει μισθούς και συντάξεις, εισοδήματα και περιουσίες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας στο Νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή για τις φορολογικές διαδικασίες περιλαμβάνει σκανδαλώδη διάταξη, με την οποία αποχαρακτηρίζει φωτογραφικά εικονικά τιμολόγια μεγάλης εταιρείας. 

Ανοίγει, όμως, και το παράθυρο για το ξέπλυμα παρόμοιων περιπτώσεων που θα ζημιώσουν το δημόσιο.  Και μιλάμε πολύ συγκεκριμένα για την διάταξη του Άρθρου 55, παρ. 2, περίπτωση Γ, υποπερίπτωση ΔΔ του νομοσχεδίου. ΤΟΣΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ…

Όμως, η διάταξη αυτή έχει τη δική της αμαρτωλή ιστορία, αφού είναι η κατάληξη μιας δύσοσμης και σκανδαλώδους υπόθεσης, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2010 μετά από καταγγελίες Συμπραττόντων Μελετητικών Γραφείων («Γραφείο Μάλιου Α.Ε. – INTESCA – INARSA S.A.»), ότι κατά την εκτέλεση του έργου της σύμβασης της σήραγγας της Όθρυος, που παρακολουθούσαν, βάσει συμβάσεως που είχαν υπογράψει με την ΕΡΓΟΣΕ, , είχαν γίνει, μέσω «Προπιστοποιήσεων» και «Υπερπιστοποιήσεων» κλπ., παράνομες πληρωμές ύψους περίπου τριάντα επτά (37)  εκατομμυρίων ευρώ στον ανάδοχο του έργου, την εταιρία ΑΚΤΩΡ.

Η Διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ, ενώ βρισκόταν μπροστά σε μια αποδεδειγμένη μεγάλη απάτη και υπόθεση διαφθοράς  αντί να στείλει αμέσως  την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, περιορίστηκε στη σύσταση τριμελούς «επιτροπής εσωτερικού ελέγχου».
Το πόρισμα της εν λόγω επιτροπής δεν γνωστοποιήθηκε ούτε στα «Συμπράττοντα Μελετητικά Γραφεία » και η Διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ, πέραν  της αντικατάστασης  του Διευθυντή Κατασκευών/Έργα ΙΙ, του Προϊστάμενου της Διευθύνουσας Υπηρεσίας και του Επιβλέποντα Μηχανικού από άλλα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, δεν προέβη σε καμιά άλλη ενέργεια για την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων και παραπομπή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη ή, έστω, στο  Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η σύμβαση συνεχίστηκε σαν να μη συνέβη τίποτα και  με διάφορες πράξεις των Αποφαινομένων Οργάνων, μεταξύ των οποίων ήταν η σύνταξη και έγκριση του 1ου  και του 2ου  Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (Α.Π.Ε.), με τρόπο, όπως επισημαίνεται από τα «Συμπράττοντα Μελετητικά Γραφεία», μη σύννομο και αντισυμβατικό,   «τακτοποιήθηκαν» οι παραπάνω «ανωμαλίες» και ο ανάδοχος δεν έχασε ούτε ένα ευρώ από εκείνα που εισέπραξε παρανόμως.
Επίσης, έγιναν ανεκτές από τη Διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ οι καθυστερήσεις στην εκτέλεση των εργασιών της σύμβασης, χωρίς να επιβληθούν στον ανάδοχο του έργου οι προβλεπόμενες από τη σύμβαση και τη νομοθεσία των δημοσίων έργων κυρώσεις. Τα «Συμπράττοντα Γραφεία», μετά από αυτά, επανήλθαν στο θέμα με νέο έγγραφό τους στις 21-3-2011 προς τη Διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ, το οποίο κοινοποίησαν στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων( ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ.) κ. Δημ. Ρέππα, στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου, στον Υφυπουργό ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. κ. Σπυρίδωνα Βούγια, το Γενικό Γραμματέα Μεταφορών κ. Θεοχάρη Τσιόκα και το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή.

Εν τω μεταξύ, μεσολαβεί η ψήφιση του ν.3904/23-12-2010, με το άρθρο 6 του οποίου τροποποιήθηκε το άρθρο 384  του Ποινικού Κώδικα και  η εξάλειψη του αξιόποινου επεκτάθηκε ακόμη και  για πράξεις, όπως η απάτη ( άρθρο 386 του Π.Κ. ) και η απιστία ( άρθρο 390  του Π.Κ.), που είναι οι περιπτώσεις των  παραπάνω καταγγελιών. Έτσι, οι  υπαίτιοι, αφού μέσω των Α.Π.Ε. και της συμπληρωματικής σύμβασης  «τακτοποίησαν», χωρίς καμιά οικονομική επίπτωση για τον ανάδοχο, τη διαχειριστική τους ανωμαλία, ήρθε η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και τους απαλλάσσει όλους από τις ποινικές ευθύνες, δηλαδή τόσο τους υπεύθυνους του έργου, όσο και τον ανάδοχο αυτών. Νόμος, δηλαδή, κατά  παραγγελία..(!!!)

Με την υπ’ αριθμό 19200/19-7-2011 Ερώτηση & Α.Κ.Ε. φέραμε το θέμα στη Βουλή,  καταγγέλλοντας, μεταξύ των άλλων, ότι οι αρμόδιοι υπουργοί προώθησαν με το άρθρο 6 του ν.3904/23-12-2010 τροποποιήσεις άρθρων του Ποινικού Κώδικα, προκειμένου να εξαλειφθούν οι ποινικές ευθύνες για τις εν λόγω παράνομες πληρωμές. Όμως, οι ερωτώμενοι υπουργοί στις απαντήσεις τους έκαναν «τον ψόφιο κοριό» στις καταγγελίες μας, ενώ το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αρκέστηκε σε μια τυπική δικαιολόγηση της τροποποίησης των άρθρων του Ποινικού Κώδικα, χωρίς να υπεισέλθει στην ουσία των καταγγελιών μας!!!
   Στη συνέχεια, ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος επελήφθη αμέσως του θέματος με μια «ΕΚΘΕΣΗ» του – καταπέλτη επιβεβαίωσε πλήρως τις καταγγελίες και έστειλε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών και στον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών για τον πειθαρχικό έλεγχο των Διοικητικών και Υπηρεσιακών Οργάνων της ΕΡΓΟΣΕ. Και η μεν Δικαιοσύνη έκανε το καθήκον της, ασκώντας ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος εναντίον των υπευθύνων τόσο της ΕΡΓΟΣΕ, όσο και της εταιρείας ΑΚΤΩΡ, αλλά οι αρμόδιοι κατά σειρά υπουργοί Μεταφορών, όχι μόνο δεν προέβησαν σε κανένα πειθαρχικό έλεγχο των επίορκων υπαλλήλων της ΕΡΓΟΣΕ, αλλά τους διατήρησαν, παρά τις συνεχείς Ερωτήσεις μας στη Βουλή, μέχρι σήμερα στις νευραλγικές για τα συμφέροντα των «εθνικών εργολάβων» θέσεις τους!!! Το μόνο που έκανε η Διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ, μετά την έκθεση Ρακιντζή, ήταν να ζητήσει από τον ανάδοχο στις 26/10/2012, μέσω του 44ου μειωτικού λογαριασμού, την επιστροφή 10.917.573,08 Ευρώ, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ…ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ
Ο Γενικός Γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Ν. Νικολόπουλος κατέληξε λέγοντας: «Όμως, παρά την παραπάνω «τακτοποίηση» του θέματος και την εξάλειψη με το άρθρο 6 του ν.3904/23-12-2010  των ποινικών ευθυνών, παρέμεναν οι συνέπειες για τον ανάδοχο, λόγω της έκδοσης εικονικών τιμολογίων για την είσπραξη από την ΕΡΓΟΣΕ των παρανόμως και αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

Τώρα, όπως φαίνεται από τα πράγματα, φτάσαμε στην τελευταία φάση της συγκάλυψης του τεράστιου αυτού σκανδάλου, αφού με την παραπάνω προωθούμενη από τον κ. Στουρνάρα διάταξη, επιχειρείται φωτογραφικά να πέσουν στα μαλακά και οι συνέπειες, λόγω των εικονικών τιμολογίων,   για την εταιρεία ΑΚΤΩΡ … Δηλαδή, έχουμε για δεύτερη φορά κατά παραγγελία νομοθετική πρωτοβουλία, που μπροστά της ωχριά ακόμη και ο περίφημος «Κουτσονόμος», προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των «εθνικών εργολάβων»(!!!).
Μετά τα παραπάνω, ανεξάρτητα αν η Κυβέρνηση και ο κ. Στουρνάρας επιμείνουν στη ψήφιση της παραπάνω σκανδαλώδους διάταξης, πιστεύουμε ότι το λόγο πλέον τον έχει η Δικαιοσύνη και καλούμε την Εισαγγελέα Διαφθοράς κ. Ελένη Ράικου να επιληφθεί αμέσως του θέματος».