Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Τα σχέδια της Cosco. Περισσότερα φορτία μέσω των σιδηροδρόμων από την Cosco

Πρόσκληση στην Cosco και σε κινεζικά κεφάλαια να  επενδύσουν σε κλάδους της ελληνικής οικονομίας όπως είναι οι μεταφορές, τα τρένα, τα λιμάνια και η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία απηύθυνε χθες ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στα εγκαίνια της Προβλήτας 3 του ΟΛΠ.
Παράλληλα ο επικεφαλής της εταιρείας Γουέι Τζιαφού επαναβεβαίωσε στην εκδήλωση των εγκαινίων ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον της Κίνας επικεντρώνεται στις συνδυασμένες μεταφορές, θαλάσσιες και οδικές, λέγοντας ότι «η Cosco θα αυξήσει τη ροή εμπορευμάτων προς την Ελλάδα, θα φέρουμε περισσότερα φορτία, τα οποία θα προωθούμε στην Ευρώπη μέσω των σιδηροδρόμων, για τους οποίους εκδηλώσαμε ενδιαφέρον στη συνάντησή μας με τον Πρωθυπουργό». Σήμερα ο επικεφαλής της Cosco θα έχει συνάντηση με  τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιο Σταυρίδη και Γιάννη Εμίρη, με τους οποίους θα συζητήσει την πορεία περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.
Προηγήθηκε χθες, πριν από την εκδήλωση των εγκαινίων, σύσκεψη με θέμα την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ στο υπουργείο Ναυτιλίας ενόψει της σημερινής συνάντηση με τον Γουέι Τζιαφού. Ο νέος υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συναντήθηκε με τον Γιώργο Ανωμερίτη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ, και τον Στέλιο Σταυρίδη του ΤΑΙΠΕΔ. Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της  υπογραφής άμεσα νέου μνημονίου συνεργασίας ΟΛΠ - Cosco που θα αφορά μια νέα επένδυση της Cosco στον Προβλήτα 3. Το μνημόνιο θα προβλέπει και αλλαγές στην καταβολή του ενοικίου από την Cosco στον ΟΛΠ έναντι των νέων επενδύσεών της στον δυτικό τομέα του Προβλήτα 3 .
ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ. Στη συνάντηση αυτή έγινε αισθητή η διάσταση απόψεων ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο υποστηρίζει σθεναρά την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών σε ιδιώτες επενδυτές, και στη διοίκηση του ΟΛΠ που υποστηρίζει ότι η καλύτερη λύση αξιοποίησης του λιμανιού είναι η παραχώρηση δραστηριοτήτων του.
Ανεξάρτητα πάντως από το μοντέλο ιδιωτικοποίησης που θα προκριθεί τελικά, η Cosco φέρεται αποφασισμένη να αναδείξει τον Πειραιά ως το μεγαλύτερο διαμετακομιστικό κέντρο για την είσοδο των προϊόντων της στις ευρωπαϊκές αγορές.
Οπως έγινε γνωστό ακόμη μία εταιρεία, η κινεζική Huawei που δραστηριοποιείται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, θα διακινήσει τα προϊόντα της μέσω του Πειραιά μετά την αμερικανική Hewlett-Packard.


ΤΑ ΝΕΑ