Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

ΔΕΚΟ: Οι πιο... αδύναμοι κρίκοι

..Εκτός στόχου βρέθηκε και η ΕΡΓΟΣΕ με αρνητική απόκλιση 65% και ακολούθησε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ με αρνητικό ισοζύγιο 22%..

Από τους κερδοφόρους φορείς του Δημοσίου και όχι από τους ζημιογόνους, ξεκίνησε η κυβέρνηση το ξεκαθάρισμα και την εξυγίανση, στο πλαίσιο των επιταγών του μνημονίου.

Τα οικονομικά αποτελέσματα της Ε.Ρ.Τ. κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, δεν δικαιολογούν τη διάλυση του οργανισμού και την απόλυση των 2.650 εργαζομένων σ' αυτόν.
Από τα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών, προκύπτει ότι η Ε.Ρ.Τ. ήταν ο μοναδικός, από τους 12 φορείς που παρακολουθεί η τρόικα, με θετικά οικονομικά στοιχεία καθώς κράτησε κάτω από το όριο των 4,9 εκατ. ευρώ (στα 4,75 εκατ. ευρώ) τις λειτουργικές της ανάγκες.
Τη μεγαλύτερη αρνητική απόκλιση στο πρώτο τρίμηνο του 2013 σε σχέση με τους στόχους του μνημονίου παρουσιάζει ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) σε ποσοστό 632%. Αντί για πλεόνασμα 1 εκατ. ευρώ που είχε τεθεί έκλεισε με έλλειμμα 5,771 εκατ. ευρώ, με ευθύνη όμως του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο δεν έδωσε στον οργανισμό επιχορήγηση 7,5 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού.
Εκτός στόχου βρέθηκε και η ΕΡΓΟΣΕ με αρνητική απόκλιση 65% και ακολούθησε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ με αρνητικό ισοζύγιο 22%.
Στο «μικροσκόπιο» της τρόικας έχουν μπει οι 12 ΔΕΚΟ και οργανισμοί που έχουν ενταχθεί στο μητρώο φορέων της γενικής κυβέρνησης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Είναι: το Αττικό Μετρό, η ΓΑΙΟΣΕ ( Θυγατρική του ΟΣΕ), τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ( ΕΑΣ), ο ΕΛΓΑ, η ΕΡΓΟΣΕ, η ΕΡΤ, η Ηλεκτρομηχανική Κύμης, η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ), ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο ΟΣΕ, οι Οδικές Συγκοινωνίες ( ΟΣΥ) και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Από την ανάλυση των στοιχείων των 10 ΔΕΚΟ (δεν έστειλαν στοιχεία τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και η Κοινωνία της Πληροφορίας), προκύπτει ότι η αρνητική απόκλιση σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2013, για τους περισσότερους οργανισμούς είναι μικρότερη του 10%.

euro2dey