Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

H κρίση αποδεκατίζει τα συνδικάτα



Μόνο 430.000 εργαζόμενους έναντι 480.000 τον Μάρτιο του 2010 θα εκπροσωπεί η νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ που θα εκλεγεί την ερχόμενη εβδομάδα


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
«Η»


Η κρίση συρρικνώνει τα συνδικάτα τα οποία «φυλλορροούν» από... εργαζόμενους στην εποχή του Μνημονίου. Τη μείωση των «ενεργών» συνδικαλιστικά εργαζομένων και τη συρρίκνωση της εκλογικής βάσης των συνδικάτων αποκαλύπτει η «ταυτότητα» του επικείμενου εκλογικού συνεδρίου της ΓΣΕΕ όπου θα εκπροσωπηθούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και των πρώην ΔΕΚΟ μέσω Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων.


Στο 35ο συνέδριο που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα (από 21 - 24 Μαρτίου) στην Αλεξανδρούπολη, θα συμμετέχουν για να εκλέξουν νέα διοίκηση στη ΓΣΕΕ 430 έως 435 σύνεδροι, έναντι των 480 που είχαν συμμετάσχει στο 34ο συνέδριο, τον Μάρτιο του '10. Με δεδομένο ότι για κάθε 1.000 ψηφίσαντα φυσικά μέλη, εκλέγεται 1 αντιπρόσωπος, η εκλογική βάση της ΓΣΕΕ (δηλ. ο αριθμός εργαζομένων που θα εκπροσωπεί) περιορίζεται στους 430.000 «ενεργούς» συνδικαλιστικά μισθωτούς σε σύνολο τουλάχιστον 1.500.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και στις πρώην ΔΕΚΟ (τόσοι ασφαλίζονται επίσημα στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ).

Η μείωση κατά 50 άτομα των αντιπροσώπων - συνέδρων, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία της συνομοσπονδίας τα οποία παρουσιάζει η «ΗτΣ», προκύπτει και από τις ομοσπονδίες (εκλέγουν 1 αντιπρόσωπο ανά 1.000 άτομα) και από τα Εργατικά Κέντρα (χρειάζονται τουλάχιστον 501 ψηφίσαντα μέλη).
Η μείωση έρχεται ως συνέπεια της κρίσης που «χτύπησε» τις επιχειρήσεις (λουκέτα) και την αγορά εργασίας (απολύσεις, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις) και της απομάκρυνσης ακόμη περισσότερων, σε σύγκριση με το παρελθόν, εργαζομένων από τις τάξεις των συνδικάτων.

«ΕΚΤΟΣ ΓΣΕΕ» ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Λόγω της μείωσης των «ενεργών» συνδικαλιστικά εργαζομένων και της μη συμπλήρωσης του ελάχιστου αριθμού εργαζομένων, στο συνέδριο της ΓΣΕΕ δεν θα εκπροσωπηθούν φέτος τα Εργατικά Κέντρα των Μεγάρων, του Αλμυρού, των Γρεβενών, της Φωκίδας και του Κιάτου που είχαν συμμετάσχει δι' αντιπροσώπων στο προηγούμενο συνέδριο του 2010 (δεν είχαν ούτε 501 ψηφίσαντα μέλη). Εκτός ΓΣΕΕ τίθενται, ακόμη, ομοσπονδίες που δεν «καλύπτουν» πλέον το εκλογικό μέτρο (τουλάχιστον 1.000 άτομα) όπως των καπνεργατών, των αθλητικών εγκαταστάσεων, της ζάχαρης, των Εθνικών Ιδρυμάτων Νεότητας, των κεραμοποιών και των εφημεριδοπωλών. Η μείωση της βάσης της εκπροσώπησης των συνδικάτων (και εμμέσως της ΓΣΕΕ) καταγράφεται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον τομέα των πρώην ΔΕΚΟ.
Στα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα έχει περιοριστεί δραστικά ο αριθμός των εργαζομένων στις βιομηχανίες (όπου έσβησαν... φουγάρα), στον τομέα των υπηρεσιών και στις κατασκευές. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία των οργανώσεων η «διαρροή» προέρχεται τόσο εξαιτίας της απώλειας θέσεων εργασίας (λόγω της ύφεσης έχουν χαθεί εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις μισθωτής εργασίας στην τριετία) όσο και από τη μειωμένη συμμετοχή των εργαζομένων στις εκλογές των σωματείων.
Ενδεικτική είναι η εικόνα στην ομοσπονδία των οικοδόμων όπου οι ενεργοί συνδικαλιστικά εργαζόμενοι (οι οικονομικά τακτοποιημένοι) είναι μόνο 13.062, ενώ μεταξύ του προηγούμενου (προ τριετίας) και του επικείμενου συνεδρίου της ΓΣΕΕ οι αντιπρόσωποι της ομοσπονδίας έχουν μειωθεί κατά 35%. Μόνη ομοσπονδία που εμφανίζει αύξηση μελών είναι των ιδιωτικών υπαλλήλων όπου, όμως, οι ενεργοί συνδικαλιστικά εργαζόμενοι δεν ξεπερνούν τους 22.000 έως 30.000 εργαζόμενους πανελλαδικά.

Στα συνδικάτα των πρώην ΔΕΚΟ (όπου δεν έγιναν απολύσεις) το «πλήγμα» ήρθε από τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις που έγιναν στην τελευταία τριετία. Στη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ οι εγγεγραμμένοι μειώθηκαν από 21.557 στους 18.918 (-12,24%) και οι ψηφίσαντες από 17.504 στους 14.409 (-17,68%). Ετσι η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ θα εκπροσωπηθεί στο συνέδριο της ΓΣΕΕ με 14 συνέδρους, αντί των 18. Σε αυτό το συνέδριο δεν θα υπάρχει και η ΟΣΠΑ που διαλύθηκε μετά την πώληση της Ο.Α...
ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ
Τη μείωση της συνδικαλιστικής πυκνότητας στην εποχή του Μνημονίου παραδέχεται και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλος: «Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες θα ήταν εντελώς παράλογο να ισχυριστώ ότι τα συνδικάτα βγαίνουν ενισχυμένα. Έχουν αποδυναμωθεί πολλαπλώς. Έχουν αποδυναμωθεί και σε επίπεδο συνδικαλιστικής πυκνότητας.


Ένα μέρος των συνδικαλισμένων απολύθηκε ή μπήκε σε προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης ή εθελουσίας εξόδου, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η αριθμητική δύναμη των συνδικαλισμένων εργαζομένων» υπογραμμίζει στην «ΗτΣ».
Παράλληλα με τη μείωση της συνδικαλιστικής πυκνότητας (και του βαθμού επιρροής στη βάση των εργαζομένων) η ΓΣΕΕ θα αντιμετωπίσει στο συνέδριο και «εσωτερικές» πολιτικοσυνδικαλιστικές αναταράξεις: Η ΠΑΣΚΕ (πρώτη σε δύναμη παράταξη) απειλείται από το Ν. Φωτόπουλο και άλλους πρώην «συντρόφους» του Γιάννη Παναγόπουλου που «κατεβαίνουν» με χωριστό ψηφοδέλτιο (το «Ενωτικό Μέτωπο Εργατικών Ισχυρών Συνδικάτων» -«ΕΜΕΙΣ»- με συνδικαλιστές οι οποίοι είχαν εκλεγεί στο παρελθόν με το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ, όπως οι: Σ. Σαλουφάκου, Μ. Κουρουτός, Ν. Ορφανός, Μ. Στεκουλέα, Ν. Κουλουμπαρίτσης και Στ. Μπασινάς).
Η ΔΑΚΕ (η δεύτερη δύναμη) θα επιχειρήσει να «ισορροπήσει» τον αντιμνημονιακό Ν. Κιουτσούκη με τις τάσεις των Σαμαρικών και Καραμανλικών συνδικαλιστών, ελπίζοντας (κυρίως) να μην χάσει... ψήφους.Ενώ οι δυνάμεις της Αριστεράς ελπίζουν να κερδίσουν από τη... μάχη.
 Φώτο αρχειο "Σ.Ν"