Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

BNSF Railway: Φυσικό αέριο στις αμαξοστοιχίες


Η BNSF Railway Co., η θυγατρική της Berkshire Hathaway που ανήκει στον επενδυτικό «γκουρού» Ουόρεν Μπάφετ, σκοπεύει να δοκιμάσει την χρήση φυσικού αερίου ως καυσίμου για την κίνηση των αμαξοστοιχιών της. 



Αν επιτύχει το πείραμα της BNSF Railway, που είναι το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο των ΗΠΑ και αναλώνει το περισσότερο καύσιμο ντήζελ μετά το πολεμικό ναυτικό στην χώρα, θα αποδυναμώσει ιδιαίτερα την κυριαρχία του πετρελαίου ως καυσίμου στις μεταφορές και θα προσφέρει μια νέα οδό προσφοράς του πλεονάσματος του φυσικού αερίου στην Βόρειο Αμερική. 

Το πλεόνασμα στο φυσικό αέριο, που έχουν προκαλέσει οι νέες τεχνολογίες άντλησης από σχιστολιθικά κοιτάσματα στις ΗΠΑ, έχει ρίξει κάθετα την τιμή του φυσικού αερίου. 

Η BNSF είχε μελετήσει την καύση φυσικού αερίου στις ατμομηχανές στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αλλά εγκατέλειψε το σχέδιο εξαιτίας της ανόδου των τιμών του προϊόντος. 

Τώρα πλέον όμως, η τιμή έχει γίνει ιδιαίτερα ελκυστική. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ένα γαλόνι πετρέλαιο ντήζελ κόστιζε 3,97 δολ. κατά μέσο όρο πέρσι, ενώ η ανάλογη παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο στοίχιζε 48 σεντς για τους βιομηχανικούς πελάτες. 

euru2dey.gr