Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Ολοκαύτωμα: Εβδομήντα χρόνια μνήμης



Τα ξημερώματα της Δευτέρας 15 Μαρτίου 1943 ξεκίνησε το πρώτο τρένο με προορισμό την Πολωνία και με στοιβαγμένους στα βαγόνια του, μέσα σε άθλιες συνθήκες, Εβραίους του συνοικισμού Βαρόνου Χιρς, που βρισκόταν δίπλα στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό. Περισσότεροι από τους μισούς ήταν παιδιά, που εξοντώθηκαν αμέσως μετά την άφιξή τους στο Άουσβιτς...



Ο κενός συνοικισμός μετατράπηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Οδηγήθηκαν σε αυτόν πρώτα οι κάτοικοι από τις διπλανές γειτονιές (Μικρού Σταθμού, Αγίας Παρασκευής, Ρεζή Βαρδάρ) και από εκεί επιβιβάστηκαν με τη βία στα τρένα για την Πολωνία. Ακολούθησαν οι Εβραίοι των άλλων συνοικιών της Θεσσαλονίκης. «Χάθηκαν 50.000 Έλληνες. Το μόνο έγκλημά τους είναι ότι ήταν Εβραίοι. Η μνήμη τους είναι ιδιαίτερα επίκαιρη στις μέρες μας, ως ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια σε φαινόμενα αντισημιτισμού, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας», τόνισε ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Δαβίδ Σαλτιέλ.
Εβδομήντα χρόνια μετά τα γεγονότα αυτά, στη μνήμη των πρώτων θυμάτων του Ολοκαυτώματος από τη Θεσσαλονίκη ο δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδηλώσεις το Σάββατο 16/3 υπό τον γενικό τίτλο «Ποτέ ξανά. Θεσσαλονίκη - Άουσβιτς. 70 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού».
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν: έκθεση με τίτλο «Θεσσαλονίκη: το άνθος των Βαλκανίων» με επιμέλεια του ιδρύματος Yad Vashem στο φουαγιέ του δημοτικού μεγάρου (εγκαίνια 15/3 στις 5 μ.μ.), πορεία ανάμεσα στα δύο συμβολικά σημεία μαρτυρίου των Εβραίων της Θεσσαλονίκης με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας (16/3 στις 11 π.μ.) και προορισμό των παλιό σιδηροδρομικό σταθμό και, τέλος, συναυλία σεφαραδίτικης μουσικής «The Jewish Soul» με τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης στη μνήμη των 50.000 Θεσσαλονικέων Εβραίων που θανατώθηκαν από τους Ναζί (16/3 στην αίθουσα τελετών ΑΠΘ).


ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Εξάλλου στις 17/3 στις 10.30 π.μ. θα τελεστεί μνημόσυνο για τους νεκρούς του Ολοκαυτώματος στη συναγωγή Μοναστηριωτών (Συγγρού), με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων του παγκόσμιου εβραϊσμού και με ομιλίες του προέδρου του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου Ρόναλντ Λάουντερ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συμβουλίου Μοζέ Κάντορ. Στην επιμνημόσυνη δέηση έχει προσκληθεί και θα παραβρεθεί και ο πρωθυπουργός της χώρας Αντώνης Σαμαράς, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Δαβίδ Σαλτιέλ.
Όπως εξάλλου τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, «έχουμε υποχρέωση ως πόλη να αναδείξουμε την ιστορική αλήθεια, όσα συνέβησαν, τις απώλειες των ανθρώπων, των συμπολιτών μας, αλλά και όσων έχασε η πόλη, εξαιτίας του αφανισμού τους, τη δυναμική των ταλέντων, του επιστημονικού, κοινωνικού, συνδικαλιστικού, πολιτιστικού δυναμικού τους».
Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και διοργανώνονται από την Ισραηλιτική Κοινότητα, την πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, το Παγκόσμιο Ισραηλιτικό Συμβούλιο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση γίνεται με την υποστήριξη της Καναδικής Πρεσβείας.
Στη σύνδεση της πόλης και ιδιαίτερα του ΑΠΘ με την εβραϊκή κοινότητά της αναφέρθηκε ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος.
Κ.ΤΣ.

"Μακεδονία"