Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Βελτίωση της προσβασιμότητας στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις των προσώπων με αναπηρίες


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιστά την προσβασιμότητα βασική απαίτηση για τις νεόδμητες, αναβαθμιζόμενες ή ανακαινιζόμενες σιδηροδρομικές υποδομές. Η προσβασιμότητα είναι δυνατόν να επιτευχθεί με την πρόληψη ή την άρση φραγμών και με άλλα μέτρα όπως η παροχή βοήθειας. Οι νέοι κανόνες εφαρμόζονται στις υποδομές (π.χ. ανεμπόδιστες διαδρομές, έκδοση εισιτηρίων, θυρίδες πληροφοριών, τουαλέτες, οπτική και φωνητική πληροφόρηση, πλάτος και ύψος αποβάθρας και βοηθήματα επιβίβασης) και για τις σιδηροδρομικές αμαξοστοιχίες (π.χ. θύρες, τουαλέτες, χώροι για αναπηρικά αμαξίδια και πληροφόρηση).

«Η ευκολότερη προσβασιμότητα στις σιδηροδρομικές υποδομές για όλους βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής μας για τη δημιουργία ενός υψηλής ποιότητας και βιώσιμου σιδηροδρομικού συστήματος στην Ευρώπη», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος κ. Siim Kallas, Eυρωπαϊκός Επίτροπος αρμόδιος για τις μεταφορές. «Η αλλαγή αυτή αποτελεί την πρώτη από μία σειρά δράσεων της Επιτροπής εφέτος για την περαιτέρω βελτίωση της προσβασιμότητας στις μεταφορές για τα άτομα με αναπηρίες και τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα στην Ευρώπη. Συνδέεται άμεσα με τις ήδη υπάρχουσες ευρωπαϊκές τεχνικές προδιαγραφές προσβασιμότητας στις σιδηροδρομικές μεταφορές και συνιστά παράδειγμα ορθής πρακτικής για άλλους τρόπους μεταφοράς. Αποδεικνύει επίσης τη δέσμευση της ΕΕ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της με βάση τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες.»

Η καθιέρωση σε επίπεδο ΕΕ κοινών κανόνων για την προσβασιμότητα βελτιώνει και διευκολύνει τη μετακίνηση στην ΕΕ των ατόμων με αναπηρίες και όλων όσων η κινητικότητα έχει μειωθεί, παραδείγματος χάρη εξαιτίας της φυσικής γήρανσης, προσωρινή βλάβη λόγω ατυχήματος, ή όσων ταξιδεύουν με παιδιά. Τα χαρακτηριστικά της προσβασιμότητας βελτιώνουν επίσης τη γενικότερη ποιότητα της μετακίνησης για όλους τους επιβάτες και βοηθά την εφαρμογή από τον σιδηροδρομικό κλάδο, διότι θα υπάρξει κοινή λύση για όλη την ΕΕ. Σε εποχές λιτότητας όπως σήμερα, η ύπαρξη συνεκτικών κανόνων σε όλη την ΕΕ συντελεί αποτελεσματικά στη μείωση του κόστους και των τεχνικών φραγμών.

Πηγή Δελτίο Τύπου Ε.Ε.