Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Πόσο αμείβονται οι εργαζόμενοι στο Μετρό του Λονδίνου


45.000 ΛΙΡΕΣ ΜΕΣΟ ΟΡΟ

Σφοδρή κριτική έχει ασκηθεί στο πρόσφατο παρελθόν και στην Βρετανία, τέταρτη οικονομία της Ευρώπης, για τις «πλατινένιες» -όπως χαρακτηρίσθηκαν από μερίδα του Τύπου- απολαβές κάποιων εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς που μπορούν να φθάσουν ακόμη και τις 61.218 στερλίνες ετησίως, ποσό που ισοδυναμεί με τους μισθούς αναπληρωτών διευθυντών σχολείων και μάνατζερ του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας.

 Όπως αποκαλύπτεται από στοιχεία της υπηρεσίας Transport for London, τα οποία επικαλείται σε περυσινό δημοσίευμά της η Daily Telegraph, ο βασικός μισθός των εργαζομένων στον υπόγειο σιδηρόδρομο (tube) είναι 42.424 στερλίνες. Στο ποσό αυτό προστίθενται 1.361 στερλίνες για υπερωρίες και 13.151 στερλίνες σε εργοδοτικές συνταξιοδοτικές εισφορές.
Οι οδηγοί κερδίζουν επίσης μπόνους εξυπηρέτησης της τάξης των 250 στερλινών που δίδεται σε όλους τους υπαλλήλους, ανάλογα με το επίπεδο ικανοποίησης των επιβατών. Στα προνόμια των οδηγών προστίθεται το δικαίωμα των δωρεάν ταξιδιών-με την σύντροφο ή την σύζυγο- ύψους 4000 στερλινών ετησίως.
«Πολλοί απλοί επιβάτες στο Λονδίνο θα εκπλαγούν από αυτά τα ποσά. Οι οδηγοί του υπόγειου σιδηροδρόμου κερδίζουν βασικό ετήσιο μισθό γύρω στις 44.545 στερλίνες συν επιδόματα» λένε οι επικριτές.
Ωστόσο ο διευθυντής του υπόγειου δικτύου σιδηροδρόμων, Νάιτζελ Χόλνες, αρνείται ότι το ύψος των απολαβών είναι μεγάλο και αντιθέτως υποστηρίζει ότι αντανακλά τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος και το δύσκολο ωράριο.
 "Εθνος"