Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Σε λειτουργία ξανά Μετρό, Τραμ, Ηλεκτρικός - Αραιά τα πρώτα δρομολόγια


Ξεκίνησαν τα πρώτα δρομολόγια των συρμών του μετρό, ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και τραμ. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του που οι εργαζόμενοι έβαλαν και πάλι μπροστά τα μέσα σταθερής τροχιάς, ενώ οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να «παγώσει» η επιστράτευσή τους.

Τα δρομολόγια σε πρώτη φάση θα διεξάγονται με μικρότερη συχνότητα της συνήθους, και αναμένεται να εξομαλυνθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς θα συνεχίζεται και η προσέλευση των εργαζομένων στις θέσεις τους.
Ηδη σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων έχει λάβει τα φύλλα πορείας κατόπιν της χθεσινής επιστράτευσης.

Τα όποια τεχνικά προβλήματα υπήρξαν, λόγω της ακινησίας των συρμών, αντιμετώπισαν και επέλυσαν η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ομαλή και ασφαλής λειτουργία και των τριών μέσων.

Σε ό,τι αφορά τη γραμμή 3 του μετρό (Αιγάλεω - Δ. Πλακεντίας - Αεροδρόμιο) οι συρμοί φθάνουν έως τον σταθμό Δ. Πλακεντίας, λόγω της 24ωρης απεργίας του προαστιακού.

Δεν έχουν τεθεί ακόμη σε κυκλοφορία τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και ο Προαστιακός, καθώς αναμένονται οι αποφάσεις των εργαζομένων.
Σε δηλώσεις του από το υπουργείο Ανάπτυξης, ο Κωστής Χατζηδάκης εμφανίστηκε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι έθεσαν ξανά σε λειτουργία τους συρμούς.
Συγκεκριμένα δήλωσε: Η κυβέρνηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αφήσει τη χώρα να εκτροχιαστεί και να πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Για αυτό δεν έχει καμία δυνατότητα να μην εφαρμόσει το ενιαίο μισθολόγιο χωρίς εξαιρέσεις. Είμαστε ικανοποιιημένοι που οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ έβαλαν ξανά τα μέσα μπροστά. Ο δρόμος έχει δύσκολίες αλλά μόνο αν μείνουμε σε αυτήν την πορεία κυβέρνηση και πολίτες μπορούμε να τα καταφέριουμε».
Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι εργαζόμενοι στο Μετρό-Ζητούν να «παγώσει» η επιστράτευσή τους
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στο Μετρό προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στρεφόμενοι κατά των αποφάσεων του πρωθυπουργού και του υπουργού Ανάπτυξης για την επιστράτευση του προσωπικού του Μετρό, καθώς και την επίταξη της χρήσης των ακινήτων και κινητών της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» και της «ΣΤΑΣΥ Α.Ε.» που είναι απαραίτητα για «την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου».

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι στο Μετρό ζητούν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή του πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία να «παγώνει» άμεσα τις επίμαχες αποφάσεις του πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού, όπως επίσης να ανασταλούν και να ακυρωθούν οι επίμαχες κυβερνητικές αποφάσεις για τη επίταξη.
Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η επίταξή τους είναι αντίθετη σε διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 29, 87 και 105, το άρθρο 22 του Συντάγματος που απαγορεύει την αναγκαστική εργασία, καθώς και το άρθρο 23 του Συνταγματικού Χάρτη το οποίο προστατεύει το δικαίωμα της απεργίας, ενώ παράλληλα είναι αντίθετη και στο Ν. 3536/2007 που καθορίζει τους κανόνες της πολιτικής κινητοποίησης.
Ακόμη, επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (παλαιότερες αποφάσεις) η επίταξη υπηρεσιών μπορεί να γίνει για την αντιμετώπιση κινδύνων που απειλούν το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον, όπως είναι οι θεομηνίες ή η αντιμετώπιση «ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία». Όμως, στην προκειμένη περίπτωση για την επίταξη του προσωπικού του Μετρό δεν συντρέχουν οι συνθήκες αυτές (Θεομηνία, κ.λπ.). Κατά συνέπεια οι κυβερνητικές αποφάσεις για την επίταξη του επίμαχου προσωπικού είναι αντισυνταγματικές.
Επίσης, υπογραμμίζουν ότι οι αποφάσεις για την επίταξη των εργαζομένων στο Μετρό εκδόθηκαν κατά κατάχρηση εξουσίας, καθώς αναφέρουν ότι «εκδόθηκαν ως αντίμετρα σε απεργιακή κινητοποίηση και όχι για τους σκοπούς δημοσίου συμφέροντος που τίθενται με το άρθρο 22 παράγραφος 4 του Συντάγματος».
Τέλος, σημειώνουν ότι η βλάβη που υφίστανται είναι «άμεση και προφανής και δεν θα μπορέσει να ανορθωθεί στο μέλλον, δεδομένου ότι πλήττεται άμεσα το δικαίωμά τους στην απεργία και καταργείται η δυνατότητα διεκδίκησης των αιτημάτων τους».

Εθνος"