Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Τα είπαν για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ


Με τον Ευρωπαίο επίτροπο για θέματα Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα, μετά το πέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, παρουσία και του υπουργού Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η προσέλκυση επενδύσεων και το ΕΣΠΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το θέμα της ιδιωτικοποιήσης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να περάσουν τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών στο ΤΕΑΔΥ. Μάλιστα πηγές κάνουν λόγο για ενδιαφέρον που έχουν εκφράσει ρωσικές και γαλλικές εταιρείς όπως επίσης και η κινεζική Cosco.
Βασικός στόχος για την ελληνική πλευρά είναι να ξεπεραστούν προβλήματα που σχετίζονται με το κοινοτικό πλαίσιο και άλλα θέματα -όπως για παράδειγμα το θέμα των ενισχύσεων στον ΟΣΕ- και θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδια στην άμεση υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού.
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος χθες είχε επαφές στο Βερολίνο με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ και τον υφυπουργό Εργασίας Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ, και μετέφερε τη βούληση της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
Στις δηλώσεις του μετά τη σύνοδο κορυφής ο Αντώνης Σαμαράς, είπε πως τώρα ξεκινά "ένας νέος μαραθώνιος" και προανήγγειλε τη συνάντησή του τη Δευτέρα στο μέγαρο Μαξίμου με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας με στόχο την εξεύρεση τρόπων για νέες επενδύσεις και ως εκ τούτου, νέες θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι επαφές έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό αλλά σκόνταφταν στην επίτευξη της συμφωνίας, κάποιες από αυτές πάντως κρίνονται ήδη ώριμες ακόμη και για το πρώτο τρίμηνο του 2013.