Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Πάρτι.. καταπατήσεων σε δημόσια περιουσία



28.300 ακίνητα του δημοσίου που καλύπτουν συνολική επιφάνεια 403.000 στρεμμάτων φαίνεται πως έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στείλει οι Κτηματικές Υπηρεσίες στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου.

Πρόκειται για περίπου το 40% των ακινήτων του δημοσίου που μπορούν υπό προϋποθέσεις να αξιοποιηθούν. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι το Δημόσιο όχι μόνο αντιμετωπίζει δυσκολία να κατοχυρώσει και να αξιοποιήσει την περιουσία του, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις δεν την... γνωρίζει. Αυτό φαίνεται και από την κτηματογράφηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς μέχρι στιγμής περίπου 200.000 ακίνητα εμφανίζονται αγνώστου... ιδιοκτήτη. Η παράνομη εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας φαίνεται πως είναι αποτέλεσμα στο ότι στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ κτηματολόγιο.
Πάρτι... καταπατήσεων δείχνουν τα στοιχεία πως έκαναν κάποιοι σε βάρος του ΟΣΕ. Με ακίνητη περιουσία περίπου 100.000 στρεμμάτων, 4.000 κτιρίων και πρόσφατα αποτιμημένη άξια 4 δισ. ευρώ, οι υπεύθυνοι διαπίστωσαν μέσω της δορυφορικής παρακολούθησης να έχουν καταπατηθεί ολόκληρες εκτάσεις, σχεδόν σε κάθε πόλη που υπάρχει σιδηρόδρομος. Οι μεγαλύτεροι καταπατητές εμφανίζονται οι Δήμοι!
Στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, έχει προτείνει βοήθεια το Τεχνικό Επιμελητήριο, όμως μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία απάντηση στην πρόταση αυτή.
Η οριστική καταγραφή της περιουσίας του δημοσίου και ο απεγκλωβισμός διεκδικούμενων περιουσιακών στοιχείων, είναι άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση έτσι ώστε να μπορέσει να εκμεταλλευθεί τα ακίνητα είτε προς πώληση είτε ακόμη και προς τουριστική αξιοποίηση. Όπως τόνισε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, "ο τουρισμός μπορεί να προσελκύσει άμεσα σοβαρές επενδύσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Μπορεί να προσφέρει θέσεις εργασίας καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, να στηρίξει αποφασιστικά τις τοπικές κοινωνίες και να οδηγήσει την ελληνική περιφέρεια σε ανάπτυξη κάτω από ένα οργανωμένο στρατηγικό σχέδιο".
mega