Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Για συγκέντρωση 6,7 δισ. ευρώ Το 5% των σιδηροδρόμων σχεδιάζει να ιδιωτικοποιήσει η ρωσική κυβέρνηση





Μόσχα: Η ρωσική κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει μέσα στο 2013 στην μετοχοποίηση των κρατικών σιδηροδρόμων (RZD) σε ποσοστό 5% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου τους και την ιδιωτικοποίηση του ποσοστού αυτού, όπως προκύπτει από ανακοίνωση του υπουργείου 




Ο Ρώσος πρόεδρος Βλ.Πούτιν με
 κυβερνητικούς παράγοντες συνεδριάζει σε τρένο.


Οικονομικής Ανάπτυξης, που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti την Πέμπτη.

«Μελέτες τις οποίες εκπόνησαν από κοινού οι RZD και το υπουργείο Μεταφορών τεκμηριώνουν ότι υφίσταται η δυνατότητα να πουληθεί μερίδιο των μετοχών εντός 2013, έως και το 5%» του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου των RZD, ανέφερε η ανακοίνωση αυτή.

Επιπλέον το Ria Novosti ανέφερε ότι στους προσανατολισμούς της κυβέρνησης είναι να παραχωρηθεί μεταγενέστερα το 25% του μετοχικού κεφαλαίου των RZD -μείον μια ψήφο-, οι οποίοι σήμερα απασχολούν σχεδόν ένα εκατομμύριο εργαζόμενους.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει γενικότερο σχέδιο εντός του 2013 να αποκομίσει το δημόσιο λογιστικό περίπου 270 δισ. ρούβλια (6,7 δισ. ευρώ) από αποκρατικοποιήσεις, που θα προχωρήσουν μέσα το ερχόμενο έτος.

Στον πετρελαϊκό όμιλο Rosneft προτείνεται η παραχώρηση μετοχών που αντιστοιχούν στο 6% του μετοχικού κεφαλαίου του, σε συνεννόηση με την BP -κίνηση με την οποία θα αλλάξουν οι σημερινοί συσχετισμοί στο κεφάλαιο της μικτής εταιρείας TNK-BP.

Επίσης με το ίδιο κυβερνητικό σκεπτικό θα παραχωρηθούν μέσω χρηματιστηρίου της Μόσχας μετοχές μεταξύ 7%-14% του κεφαλαίου στον όμιλο διαμαντιών Alrosa.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ