Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Αρχίζει η αξιολόγηση στο Δημόσιο

Με τόλμη, ώστε να αναζητηθούν τα πραγματικά αίτια του διοικητικού ανορθολογισμού σε κάθε φορέα, καλεί να προχωρήσουν όλοι οι υπουργοί τη διοικητική μεταρρύθμιση, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Αντ. Μανιτάκης, με επιστολή του.
Όπως σημειώνει, η επιστολή αποτελεί συνέχεια της επιστολής του πρωθυπουργού σχετικά με την επίσπευση της διοικητικής μεταρρύθμισης για την αναδιάρθρωση των δημόσιων υπηρεσιών.
Στην επιστολή γνωστοποιεί τα άμεσα βήματα που πρέπει να γίνουν από κάθε υπουργείο και τα οποία βασίζονται στην προεργασία που έχει γίνει με βάση το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης, Ομάδας Δράσης και γαλλικής κυβέρνησης.

Αυτά είναι, καταρχήν η άμεση συγκρότηση ομάδας αξιολόγησης σε κάθε υπουργείο, προκειμένου να αξιολογηθούν οι κεντρικές, αποκεντρωμένες υπηρεσίες και οι εποπτευόμενοι φορείς. Στην έκθεση αξιολόγησης που θα προκύψει θα υποδεικνύονται καίριες θεσμικές αλλαγές, νέες μέθοδοι εργασίας με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και υπηρεσίες ή φορείς που ενδεχομένως κρίνονται ως περιττοί ή αδρανείς.

Τα υπουργεία καλούνται να καταγράψουν ποιοι από τους εποπτευόμενους φορείς, ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ, είναι απαραίτητοι για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, οι δυνατότητες αναδιοργάνωσης, κατάργησης ή συγχώνευσης διοικητικών μονάδων, οι αναγκαίες ή δυνατές αναδιαρθρώσεις στις κεντρικές και αποκεντρωμένες υπηρεσίες των υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Όπως τονίζει ο κ. Μανιτάκης στην επιστολή, «δεν αρκούν επιφανειακές προσεγγίσεις που περιορίζονται σε ανώδυνες ανακατατάξεις. Καθετί παρωχημένο οφείλει να καταργηθεί, κάθε αντιπαραγωγικό να αναδιαταχθεί, κάθε δομή, υπηρεσία, μονάδα να αξιολογηθεί εκ τους μηδενός. Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ή αυτονόητο». Η αξιολόγηση των διοικητικών μονάδων πρέπει «να ολοκληρωθεί πάση θυσία πριν από το τέλος του 2012».