Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Ανάγκη για ενιαίο φορέα δασοπροστασίας

Συνάντηση κλιμακίου του ΚΚΕ με στελέχη της Πυροσβεστικής
Πηγή "Ριζοσπάστης"
...τα στελέχη της ΠΥ στάθηκαν ιδιαίτερα στην πλημμελή εφαρμογή των μέτρων προστασίας που πρέπει να λαμβάνει ο ΟΣΕ. Οπως ανέφεραν, ο ΟΣΕ υποχρεούται να έχει υπάλληλο εγκατεστημένο στο τέλος της αμαξοστοιχίας ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την ευθύνη να ελέγχει αν τυχόν οι σπίθες στις ράγες προκαλούν φωτιές και άμεσα να ενημερώνει. Ο ΟΣΕ δεν το κάνει, με αποτέλεσμα πολλές φορές να εκδηλώνεται φωτιά σε έκταση πολλών χιλιομέτρων κατά μήκος των γραμμών, με πολλές διάσπαρτες εστίες. Επίσης σημείωσαν ότι ο ΟΣΕ θα έπρεπε να φροντίζει για τον καθαρισμό εκατέρωθεν των σιδηροδρομικών γραμμών..
Η αναγκαιότητα δημιουργίας ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, που θα έχει την ευθύνη και για την πρόληψη και για την αντιμετώπιση και καταστολή των πυρκαγιών, αναδείχθηκε στη διάρκεια της συνάντησης που είχε χτες κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θ. Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή, με τον περιφερειακό διευθυντή Κεντρικής Μακεδονίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας υποστράτηγο Δ. Ζάχο και το διευθυντή της ΠΥ Θεσσαλονίκης αρχιπύραρχο Α. Αβραμίδη.
Στη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε ότι η εμπλοκή πολλών φορέων στην ευθύνη πρόληψης (Δασαρχεία, Δήμοι, Περιφέρειες) και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των χρεώσεών τους (καθαρισμοί στρατοπέδων, δημοτικών οικοπέδων κλπ) δημιουργεί πρόβλημα και αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.
Τέλος, τα στελέχη της ΠΥ στάθηκαν ιδιαίτερα στην πλημμελή εφαρμογή των μέτρων προστασίας που πρέπει να λαμβάνει ο ΟΣΕ. Οπως ανέφεραν, ο ΟΣΕ υποχρεούται να έχει υπάλληλο εγκατεστημένο στο τέλος της αμαξοστοιχίας ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την ευθύνη να ελέγχει αν τυχόν οι σπίθες στις ράγες προκαλούν φωτιές και άμεσα να ενημερώνει. Ο ΟΣΕ δεν το κάνει, με αποτέλεσμα πολλές φορές να εκδηλώνεται φωτιά σε έκταση πολλών χιλιομέτρων κατά μήκος των γραμμών, με πολλές διάσπαρτες εστίες. Επίσης σημείωσαν ότι ο ΟΣΕ θα έπρεπε να φροντίζει για τον καθαρισμό εκατέρωθεν των σιδηροδρομικών γραμμών.
Ο Θ. Κωνσταντινίδης, ενημέρωσε τα στελέχη της ΠΥ για τις παρεμβάσεις που έχει κάνει το ΚΚΕ για τα προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος και την πυροπροστασία.