Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Αλεξανδρούπολη.Παράνομοι μετανάστες «κατασκήνωσαν» στον σταθμό των τρένων

«Βρόχος» για την Αλεξανδρούπολη αποτελεί η κατάληψη του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης από εκατοντάδες λαθρομετανάστες που έχουν «κατασκηνώσει» εκεί τις τελευταίες μέρες.
Το πρόβλημα χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, και οι πιθανοί τρόποι εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή των τοπικών αστυνομικών, λιμενικών και αυτοδιοικητικών αρχών, εκπροσώπων του ΟΣΕ και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας
.

Περίπου 200 λαθρομετανάστες έχουν μετατρέψει τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της ακριτικής πόλης σε μια ιδιότυπη κατασκήνωση. Στην πλειονότητά τους έχουν αφεθεί ελεύθεροι από τα Κέντρα Κράτησης του νομού, με το «λευκό χαρτί» που τους υποχρεώνει να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 30 ημερών. Οι ίδιοι, ωστόσο, έχουν εγκατασταθεί στον σταθμό με σκοπό να επιβιβαστούν σε τρένα με προορισμό την Αθήνα, όπου θα χαθούν τα ίχνη των περισσότερων και θα παρατείνουν την παραμονή τους μέχρι την επόμενη σύλληψη σε τυχαίο έλεγχο ή επιχείρηση «σκούπα» της αστυνομίας...
Η εικόνα που παρουσιάζει ο σταθμός του ΟΣΕ τις τελευταίες δύο εβδομάδες και οι κίνδυνοι που εγκυμονούνται για τη δημόσια υγεία, έχουν προκαλέσει την αντίδραση των περιοίκων, που βλέπουν τους μετανάστες να έχουν μετατρέψει τον χώρο σε δημόσιο πλυσταριό, να πλένουν τα ρούχα τους στη βρύση που βρίσκεται δίπλα στο κτίριο του σταθμαρχείου και να τα απλώνουν για στέγνωμα στα κάγκελα και τις αποβάθρες του.
Κάποιοι από τους μετανάστες βρίσκουν χρήματα από περιστασιακές δουλειές και θελήματα σε άτομα που τους εκμεταλλεύονται ή συγγενείς τους που μένουν στην Ελλάδα και αναχωρούν για την Αθήνα, ενώ καθημερινά φτάνουν άλλοι που απελευθερώνονται από τα Κέντρα Κράτησης του Βορείου Εβρου.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες για την αντιμετώπιση του προβλήματος δεν ελήφθησαν αποφάσεις, ενώ οι συμμετέχοντες απέφυγαν να αναφερθούν στο ακριβές περιεχόμενο της συζήτησης. «Ηταν μια πρώτη συνάντηση, στην οποία αποτυπώθηκε η παρούσα κατάσταση και οι πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος. Θα υπάρξει νέα σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα», ανέφερε ο κ. Λαμπάκης.

E-go.gr