Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Τρίκαλα. Ηλεκτροκίνηση σιδηροδρόμου και ανάπλαση

Του Αποστόλη Ζώη
Τεχνική σύσκεψη σχετικά με την πορεία του Προγράμματος Jessica (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas), πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, κατόπιν Πρόσκλησης του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού και με τη συμμετοχή του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης (ΤΑΑ) Θεσσαλίας. Όπως μας είπε χθες σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Λάππας, προσκλήθηκε να συμμετέχει σε αυτή αλλά λόγω άλλων υποχρεώσεων δεν κατέστη εφικτό να παραστεί. Ωστόσο, όπως ο δήμαρχος Τρικκαίων διευκρίνισε, στόχος της δημοτικής αρχής μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να προωθήσει την ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής, αλλά και ένα άλλο σημαντικό έργο.
Πρόκειται για την ανάπλαση της περιοχής κατά μήκος του Αγιαμονιώτη ποταμού, αυτή που εκτείνεται πίσω από το Μύλο Ματσόπουλου. Πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο, για ένα άκρως αναγκαίο έργο, το οποίο αν τελικά εγκριθεί η χρηματοδότησή του, αναμένεται να προσδώσει πολλαπλασιαστικά οφέλη σε όλη την ευρύτερη περιοχή.
Η συνάντηση
Το περιεχόμενο της συνάντησης, όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε να κάνει με την προετοιμασία και ωριμότητα των φορέων του ΟΣΕ, προκειμένου να προωθηθεί το θέμα της ηλεκτροκίνησης στο Θεσσαλικό Σιδηρόδρομο καθώς και την πιθανή ωριμότητα άλλων έργων (πχ διαχείριση απορριμμάτων, υπόγεια-υπέργεια παρκινγκ, κοινωνικές υποδομές, αναβάθμιση/αξιοποίηση υποβαθμισμένων περιοχών ή και ακινήτων κλπ). Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, μια μέρα μετά την τεχνική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπ. Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (Υπ.Α.Α.Ν.), όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Επενδυτικού Συμβουλίου, του Υπ.Α.Α.Ν., της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, των ΤΑΑ και των Διαχειριστικών Αρχών και εξετάστηκε η πορεία του χρηματοδοτικού εργαλείου Jessica. Επίσης η σύσκεψη συγκλήθηκε και σε συνέχεια της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος που δημοσιεύτηκε στις 14 Μαΐου 2012, από το ΤΑΑ Θεσσαλίας (Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς), προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επιλέξιμα έργα, με στόχο την Αστική Ανάπτυξη στη Θεσσαλία, τα οποία θα είναι ανταποδοτικά και θα συμμετέχουν σε αυτά και ιδιώτες επενδυτές.
Δηλώσεις
Σε δηλώσεις του ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, από πόρους του ΕΣΠΑ, συνεισφέρει στο Ταμείο 20 εκ ευρώ και 8,5 εκ ευρώ η Τράπεζα και τρίτες πηγές. Παράλληλα διεκδικούμε, πρόσθεσε, από το Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων εγγραφή ικανού ποσού για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος, ενώ έχουμε πάρει την έγκριση κονδυλίων 22 εκατ. ευρώ απ’ το ΥΠΟΜΕΔΙ για το ίδιο έργο. Σε προηγούμενη συνάντηση με τη διοίκηση του ΟΣΕ είχαμε θέσει και είχαμε συναποφασίσει ένα χάρτη ενεργειών ο οποίος θα βοηθούσε στην κατεύθυνση ώστε η εταιρεία να καταθέσει ώριμη πρόταση για την υλοποίηση του έργου. Εμείς θέλουμε το έργο αυτό να πραγματοποιηθεί γιατί θεωρούμε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία ο Θεσσαλικός Σιδηρόδρομος, όμως θα πρέπει και ο ΟΣΕ απ’ την πλευρά του να κινηθεί με ταχύτητα δείχνοντας εμπράκτως ότι επιθυμεί να γίνει το έργο αυτό, κατέληξε ο ίδιος.

"Η ΕΡΕΥΝΑ"