Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Σε εξέλιξη μελέτη για σιδηροδρομικό δίκτυο στην Κύπρο

Στα χέρια του Υπουργείου συγκοινωνιών αλλά και του Τμήματος Δημοσίων έργων βρίσκεται εδώ και μερικές βδομάδες η τεχνοοικονομική μελέτη για τη δημιουργία γραμμών σταθερής τροχιάς τρένου, μεταξύ Λευκωσίας-Λεμεσού, Λευκωσίας-Λάρνακας, Λεμεσού-Λάρνακας και Λεμεσού- Πάφου.


Η συγκεκριμένη μελέτη, που εμπίπτει στο πλαίσιο των μελετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ταμείου του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών, είχε ανατεθεί σε ιδιώτες μελετητές και καταδεικνύει κατά πόσο είναι βιώσιμο ένα τέτοιο εγχείρημα για την Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, την τρίτη ή τέταρτη βδομάδα του Ιούνη αναμένονται στην Κύπρο οι Ελλαδίτες μελετητές, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τη μελέτη τους και θα κληθεί το Υπουργείο συγκοινωνιών να λάβει αποφάσεις.Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η μελέτη καταδεικνύει ότι μόνη βιώσιμη γραμμή πρέπει να θεωρείται αυτή που θα ενώνει την Λευκωσία με την Λάρνακα, λόγω του αεροδρομίου.

Από την ώρα που η κυβέρνηση θα πει το τελικό ναι το τρένο, θα μπορεί να θεωρείται γεγονός δέκα χρόνια μετά. Το εισόδημα για το κράτος μόνο από τη συγκεκριμένη γραμμή θα ανέρχεται στα 60.000.000 ευρώ ετησίως.

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, σε περίπτωση που αποφασισθεί να καλυφθούν και άλλες πόλεις, η απόσταση Λευκωσίας-Πάφου σχεδόν θα μηδενιστεί αφού η διαδρομή θα διαρκεί μόνο 30 λεπτά, ενώ Λευκωσία Λάρνακα λιγότερο από 15 λεπτά.Επιπροσθέτως, τεράστια θα είναι τα ωφελήματα από την μείωση των ρύπων και τη σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής των πολιτών.



Πηγή:sigmalive.com