Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Αθωώθηκε επόπτης τρένου αν και επέτρεψε…παράνομη ούρηση

Απίστευτο και όμως αληθινό: Επόπτης τρένου έδωσε την άδεια σε επιβάτη να ουρήσει σε κάδο σκουπιδιών λόγω έλλειψης τουαλέτας. Το δικαστήριο αθώωσε τον επόπτη λόγω...έλλειψης κανονισμού.
Σε τοπικό τρένο της περιοχής Ρήνου - Ρουρ ο επόπτης ενός τρένου υπέδειξε σε ηλικιωμένο επιβάτη που έπασχε από ακράτεια να ουρήσει σε κάδο σκουπιδιών της πρώτης θέσης, η οποία ήταν άδεια. Ο λόγος; Το τρένο αλλά και ο επόμενος σταθμός δεν είχαν τουαλέτες.
Για κακή του τύχη όμως έπιασε τον επιβάτη στα πράσα ο ελεγκτής εισιτηρίων, υφιστάμενος του επόπτη. Αμέσως τον κατέβασε από το τρένο και θέλησε να του κόψει απόδειξη για πρόστιμο. Τότε όμως αποκαλύφθηκε ότι ο επιβάτης ακολούθησε τη συμβουλή του επόπτη.
Ευτυχώς που δεν υπήρχε ‘λεπτομερής’ κανονισμός
 Ο ελεγκτής κατήγγειλε τον προϊστάμενό του για παραβίαση του «νόμου περί καθαριότητας των τρένων» και ο 54χρονος επόπτης αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο ύψους 100 ευρώ (τα χρήματα που έδωσαν για να καθαριστεί και να απολυμανθεί ο κάδος σκουπιδιών) και μετατέθηκε δυσμενώς. Τιμωρήθηκε δηλαδή με υποβιβασμό υπηρεσίας. Αυτό δεν το άντεξε ο μεσήλικας υπάλληλος που επί 36 χρόνια δεν είχε τιμωρηθεί ποτέ.
Έτσι κατέφυγε στο δικαστήριο. Χθες το διοικητικό δικαστήριο του Ντίσελντορφ απεφάνθη ότι η τιμωρία του επόπτη είναι άκυρη, διότι οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι δεν έχουν κανονισμούς «για το που θα πρέπει να ουρήσει κάποιος σε περίπτωση μη ύπαρξης τουαλέτας». Ο επόπτης, σύμφωνα με το δικαστήριο, προσπάθησε να βρει λύση και να μην προκαλέσει μεγαλύτερη ζημία στο τρένο και στον επιβάτη. Λειτούργησε επομένως σωστά. Δηλαδή δεν πρέπει να τιμωρηθεί μόνον και μόνον γιατί δεν υπάρχει κανονισμός; Γιατί όμως τα τρένα να μην υποχρεωθούν να έχουν τουαλέτες σε όλες τις διαδρομές, όπως είχαν μέχρι το 1995;
KSTA / Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Deutsche Welle