Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Εκτροχιάζουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ οι δολιοφθορές

της Μάρως Τσαντήλα
Εκτός… τροχιάς βγάζουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ τα κρούσματα δολιοφθοράς στο δίκτυό της που έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες δημιουργώντας φόβους για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μετακινήσεων αλλά και ενισχύοντας την πεποίθηση της εταιρείας ότι πρόκειται για σαμποτάζ σε βάρος της.
Οι ενέργειες δολιοφθοράς δεν περιορίζονται πλέον στο «κλασσικό» κόψιμο των καλωδίων ηλεκτροκίνησης, από τα οποία άλλωστε οι δράστες αποσκοπούν να αποκομίσουν κέρδη πουλώντας τα, αλλά έχουν επεκταθεί πλέον σε εξαιρετικά επικίνδυνες εγκαταλείψεις αυτοκινήτων επάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές που είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι έχουν σκοπό να δημιουργήσουν πρόβλημα στην εταιρεία.
Χθες το πρωί άγνωστοι έκλεψαν φορτηγάκι το οποίο στην συνέχεια φρόντισαν να εγκαταλείψουν στις επάνω στις σιδηρογραμμές του Προαστιακού κοντά στο τούνελ της Κακιάς Σκάλας, σε σημείο με εξαιρετικά χαμηλή ορατότητα με συνέπεια να κινδυνεύσουν σοβαρά επιβάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Όταν η αμαξοστοιχία μπήκε στη σήραγγα στο ύψος των Μεγάρων πέρασε σε απόσταση αναπνοής από το παρατημένο φορτηγό προκαλώντας ωστόσο σύγκρουση του συρμού με το φορτηγό χωρίς όμως να υπάρξει εκτροχιασμός. Ο χειριστής, μετά το περιστατικό σταμάτησε, έλεγξε τους επιβάτες και αφού διαπίστωσε ότι όλοι είναι καλά στην υγεία τους, συνέχισε την πορεία του, καθώς το φορτηγάκι μετακινήθηκε.
Ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και γερανός απομάκρυνε το αυτοκίνητο από τις ράγες και δόθηκε εκ νέου η γραμμή στην κυκλοφορία.
Πρόκειται για το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό μέσα στη βδομάδα καθώς την περασμένη Δευτέρα άγνωστοι είχαν επίσης παρατήσει στις ράγες ένα ακόμη φορτηγό χωρίς ούτε και εκείνη την φορά, ευτυχώς, να προκληθούν τραυματισμοί επιβατών.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι το δίκτυο του προαστιακού δεν είναι προσβάσιμο σε αυτοκίνητα, αλλά οι δράστες των ενεργειών αυτών φαίνεται ότι έχουν μελετήσει καλά τις κινήσεις τους καθώς είχαν φροντίσει να εντοπίσουν είτε σημεία τα οποία εφάπτονται δρόμων είτε μπορούσαν να προσεγγίσουν παραβιάζοντας τις φυλασσόμενες διαβάσεις.

Κόψιμο καλωδίων

Οι δολιοφθορείς τις τελευταίες ημέρες έχουν αναπτύξει εξαιρετικά έντονη δράση με τις κοπές καλωδίων στο σιδηροδρομικό δίκτυο να έχουν προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα αφαιρώντας τα καλώδια ηλεκτροκίνησης, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το μεταφορικό έργο, γεγονός που προκαλεί μεγάλη οικονομική ζημιά στον Οργανισμό και έντονο προβληματισμό στη διοίκηση.
Από την πλευρά της διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ γίνεται πλέον λόγος ανοικτά για σαμποτάζ και για οργανωμένο σχέδιο κατά της λειτουργίας του ελληνικού σιδηρόδρομου. Χαρακτηριστική η δήλωσή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Ζηλιασκόπουλου οποίος σε δηλώσεις του απέδωσε τα κρούσματα αυτά σε κάποιους που, όπως ανέφερε, δεν επιθυμούν μια βιώσιμη οικονομικά ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ο ίδιος έκανε λόγο για ιδιαίτερα οργανωμένες σπείρες, με εξειδίκευση και εξοπλισμό, οι οποίες επιλέγουν στρατηγικά σημεία του δικτύου, για τα χτυπήματά τους κατά του Σιδηροδρόμου. Σε κάθε περίπτωση πέρα από την πολύ σοβαρή οικονομική ζημία, σοβαρό πρόβλημα προκαλείται και με την αμφισβήτηση του αισθήματος ασφάλειας των μετακινήσεων με τρένο που δημιουργούν τέτοια περιστατικά.