Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Στην βουλή οι αυξήσεις διευθυντικών στελεχών του ΟΣΕ.

Το θέμα της αύξησης κατά 25% των διευθυντικών στελεχών του ΟΣΕ έφεραν στην Βουλή βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με ερώτηση τους προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Στην ερώτηση τους αναφέρουν:
«Είναι γνωστό ότι με την ψήφιση του ν. 3891 καταργήθηκαν τα 2/3 του σιδηροδρομικού δικτύου (Πελοπόννησος, Δυτική Μακεδονία. Θράκη), καθώς μειώθηκαν και χιλιάδες θέσεις εργασίας με εθελοντικές και υποχρεωτικές μετατάξεις.
Σε εφαρμογή του νόμου το ΥΜΕ και οι διοικήσεις των εταιρειών, το Δεκέμβριο κατήγγειλαν τους Κανονισμούς και τις Σ.Σ.Ε. και πρότειναν νέο κανονισμό και μισθολόγιο, τα οποία έχουν υπογραφεί από την Διοίκηση και τους εργαζομένους, με παραπέρα μειώσεις αποδοχών από 25% έως 45%.
Την ίδια ώρα που επιβάλλεται οριζόντια μείωση στους μηνιαίους μισθούς όλου του προσωπικού στον ΟΣΕ, σε σχέση με τις τακτικές αποδοχές που ελάμβαναν την 1η Ιανουαρίου του 2011, η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας προβλέπει ένα νέο επίδομα θέσης διοίκησης στο άρθρο 9 για όλους τους προϊσταμένους και τα υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη του ομίλου, που φθάνει έως και 25% επί του νέου βασικού μισθού.
Με άλλα λόγια, οι όποιες απώλειες σημειώθηκαν στη μισθοδοσία όλων των διευθυντικών στελεχών με την οριζόντια περικοπή, αν μη τι άλλο αντισταθμίζονται με αυτό το νέο επίδομα θέσης διοίκησης.
Με δεδομένο ότι:
1) Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ έχουν υποστεί μεγάλη μείωση στον μισθό τους, που επέβαλαν οι νόμοι 3833/3845/3899, καθώς καταργήθηκε και ο 13ος και 14ος μισθός.
2) Μειώθηκε εκ νέου έως και 20% το εισόδημα όσων συμμετέχουν στην κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών, αφού αποδοχές που συνδέονταν με αυτήν καταργούνται.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Είναι σύμφωνος με την καθιέρωση υψηλών επιδομάτων για τους ασκούντες διευθυντικά καθήκοντα, την στιγμή που με τις νέες συλλογικές συμβάσεις οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί μειώσεις της τάξης πλέον του 25% στους μισθούς τους;»
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Σάββας Ι.Αναστασιάδης
Μιχάλης Παπαδόπουλος