Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Δυνατότητα προσφυγών από υπαλλήλους του ΟΣΕ

Προσπάθεια από το υπουργείο Υποδομών να μειωθούν οι αντιδράσεις των σιδηροδρομικών, που από χθες πραγματοποιούν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
Τη δυνατότητα προσφυγών, από τους εργαζόμενους του ΟΣΕ κατά της κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων, την αλλαγή των όρων και των συνθηκών εργασίας για όσους από τους σιδηροδρομικούς παραμείνουν στις εταιρείες του ΟΣΕ μετά την αναδιάρθρωση του Οργανισμού δίνουν οι αλλαγές που έκανε χθες το υπουργείο Υποδομών σε μια κίνηση καλής θέλησης. Ειδικότερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ στην Ολομέλεια της Βουλής έγινε αλλαγή στη διατύπωση του άρθρου 17.
Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε η απαλοιφή των λέξεων «αμάχητο» και «ανεπιφύλακτα» από το άρθρο, που στην αρχική του μορφή όριζε ότι «όσοι εργαζόμενοι δεν μεταφερθούν σε Φορέα Υποδοχής, αλλά εξακολουθήσουν απασχολούμενοι σε εταιρεία, λογίζεται κατ΄ αμάχητο τεκμήριο ότι αποδέχονται ανεπιφύλακτα κάθε μεταβολή συλλογικών και ατομικών συμβάσεων, όρων και συνθηκών εργασίας».

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ

Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προσφύγουν κατά των αλλαγών αυτών, σε μία προσπάθεια να μειωθούν οι αντιδράσεις των σιδηροδρομικών που από χθες πραγματοποιούν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Σε άλλη αλλαγή ορίζεται πλέον ότι αν η μεταφορά εργαζομένου σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου δημιουργεί λειτουργικό πρόβλημα στην εταιρεία, η εταιρεία έχει το δικαίωμα να την απορρίψει. Επίσης στην περίπτωση που καταργηθεί οργανική θέση εργαζόμενου, εξετάζεται κατά προτεραιότητα η δυνατότητα μετάθεσής του σε κενή θέση της ίδιας εταιρείας.
Τέλος, με αλλαγές που προωθούνται σε άλλα άρθρα του νομοσχεδίου οι υπηρεσίες του ΟΣΕ δεν θα πληρώνουν δημοτικά τέλη, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ανταποδοτικές υπηρεσίας για τον Οργανισμό.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΜΟΣΧΟΥ στην «Ημερησία»