Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ»

Παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς η εμπλοκή της Κομισιόν στους όρους του Μνημονίου για κλείσιμο σιδηροδρομικών γραμμών

Να μη κλείσει η σιδηροδρομική γραμμή Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας ζητούν από το ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι και το καταγγέλλουν ως ευρωπαϊκό σκάνδαλο . Με ερώτηση προτεραιότητας που κατέθεσε σήμερα ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, επισημαίνεται προς την Κομισιόν η ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση (από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης) του συγκεκριμένου έργου, που επαναλειτούργησε μόλις τον περασμένο Αύγουστο και μόνο για το τμήμα από Κόρινθο μέχρι Ναύπλιο και Τρίπολη. Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί απαιτούν τη λειτουργία κάθε συγχρηματοδοτούμενου έργου για μια ελάχιστη χρονική περίοδο, που στην περίπτωση της συγκεκριμένης γραμμής απέχει πολύ από το να έχει συμπληρωθεί. Το εντυπωσιακό είναι ότι την ευρωπαϊκή αυτή παρανομία εμφανίζεται να απαιτεί από τη χώρα μας η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που τυπικά αποτελεί το «φύλακα της ευρωπαϊκής νομιμότητας»: Ο σχετικός όρος, για κλείσιμο ζημιογόνων σιδηροδρομικών γραμμών μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2010, περιέχεται στο γνωστό Μνημόνιο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Δ.Ν.Τ. και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.  Ο τρόπος που επαναλειτούργησε πέρσι η γραμμή μετά την υπερπενταετή διακοπή για την ανακατασκευή της, είναι χαρακτηριστικός για τη μεθοδευμένη απαξίωση του σιδηροδρόμου στη χώρα μας: περιορισμένα δρομολόγια σε ώρες παράλογες για κάθε υποψήφιο επιβάτη, ταχύτητες χαμηλότερες από ό,τι πριν την ανακαίνιση. Ο χαρακτηρισμός της γραμμής ως «ζημιογόνου» είναι ήδη έτοιμος, χωρίς την παραμικρή μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας που να αναιρεί τα συμπεράσματα της παλιότερης μελέτης σκοπιμότητας με βάση την οποία είχε συγχρηματοδοτηθεί η ανακατασκευή της.
«Ο ακρωτηριασμός του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου με υπογραφή της Κομισιόν αποτελεί πραγματικό πανευρωπαϊκό σκάνδαλο», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η Κομισιόν έρχεται να δώσει άλλοθι στην ολοκλήρωση του εγκλήματος των ελληνικών κυβερνήσεων, που προώθησαν με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο τα συμφέροντα των οδικών μεταφορών. Υπερασπίζουμε το σιδηρόδρομο όχι μόνο γιατί είναι φιλικός προς το περιβάλλον, όχι μόνο γιατί μπορεί με άλλη πολιτική να δώσει υπηρεσίες πολύ ταχύτερες, αξιόπιστες και ασφαλέστερες, αλλά και γιατί στις σημερινές συνθήκες δίνει διέξοδο απέναντι στα ακριβά καύσιμα και τα υψηλά διόδια. Οι Οικολόγοι Πράσινοι λέμε ναι στη ριζική εξυγίανση του ΟΣΕ, καταθέτοντας και συγκεκριμένες προτάσεις, θεωρούμε όμως το κλείσιμο γραμμών έγκλημα κατά της βιωσιμότητας των μεταφορών. Καλούμε την κυβέρνηση να πάψει να κρύβεται πίσω από το Μνημόνιο και το ΔΝΤ όταν υπηρετεί την ίδια ατζέντα με εκείνους που μόλις πέρσι έκλεισαν επ’ αόριστον το τρένο προς Πάτρα, και την Κομισιόν να σεβαστεί επιτέλους την ευρωπαϊκή νομιμότητα. Είμαστε στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών της Πελοποννήσου και όσων άλλων περιοχών δίνουν αυτές τις μέρες τη μάχη για να συνεχίσουν να έχουν σιδηρόδρομο όπως όλη η υπόλοιπη Ευρώπη».
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης
Η μετρική σιδηροδρομική γραμμή Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας ανακατασκευάστηκε μεταξύ 2004 και 2007 με συγχρηματοδότηση από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και προδιαγραφές για ταχύτητες 120-140 χλμ/ώρα. Μέχρι στιγμής λειτουργεί, από τον Αύγουστο του 2009, μόνο το τμήμα από Κόρινθο μέχρι Τρίπολη, ενώ το υπόλοιπο παραμένει εκτός εμπορικής λειτουργίας. Η γραμμή παρουσιάζει περιορισμένη επιβατική κίνηση και προγραμματίζεται να κλείσει μέχρι τέλους Ιουνίου στα πλαίσια εφαρμογής του Μνημονίου (1) που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Καταγγελίες του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου Αρκαδίας (2) αναφέρουν ότι παρά τις προδιαγραφές της γραμμής οι συρμοί κινούνται ταχύτητες χαμηλότερες από ό,τι πριν την ανακατασκευή, ενώ τα δρομολόγια είναι ελάχιστα και σε ώρες ασύμβατες με τις ανάγκες του επιβατικού κοινού. Κατά την πολυετή ανακατασκευή της γραμμής, ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος είχε διακόψει τη δρομολόγηση αντίστοιχων εφεδρικών λεωφορείων, παρά το ότι είχε δικαιωθεί δικαστικώς απέναντι σε σχετική αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των ΚΤΕΛ Αρκαδίας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών (3).
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- Αν η σημερινή αξιοποίηση των δυνατοτήτων της συγκεκριμένης γραμμής είναι συμβατή με τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η Ελλάδα για τη συγχρηματοδότηση της ανακατασκευής της.
- Αν η προηγούμενη καθυστέρηση επαναλειτουργίας της γραμμής και το τωρινό επικείμενο κλείσιμό της είναι συμβατά με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα.
- Αν η επιβολή όρου για κλείσιμο σιδηροδρομικών γραμμών εντός διμήνου χωρίς προηγούμενη μελέτη οικονομικής βιωσιμότητάς τους, είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή πολιτική για τις μεταφορές.