Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Φεύγουν 2.000 εργαζόμενοι από τον ΟΣΕ

ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή το κυβερνητικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, το οποίο θα παρουσιαστεί σε λεπτομέρειες από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Μεταφορών Χάρη Τσιόκα, το τελικό σχέδιο θα προβλέπει μείωση του προσωπικού του ΟΣΕ κατά περίπου 2.000 άτομα, αυξήσεις εισιτηρίων, κλείσιμο ζημιογόνων γραμμών και αναδιάρθρωση των δρομολογίων. Κύριος στόχος είναι η εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ (επιβατικές- εμπορευματικές μεταφορές) σε εννέα μήνες να έχει ισοσκελίσει έσοδα και δαπάνες και να πάψει να είναι ζημιογόνος. «Αν δεν κάνουμε την τομή τώρα, ο ΟΣΕ κλείνει», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόκας. Βάσει του μνημονίου που έχει υπογραφτεί με την τρόικα, το σχετικό νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ πρέπει να γίνει νόμος του κράτους εντός του Ιουλίου, ενώ μέχρι τον Μάρτιο του 2011 η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πρέπει να έχει μηδενίσει τo έλλειμμά της. «Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα έχει ισοσκελισμένο ισολογισμό, ενώ και ο τομέας της υποδομής που γεννά ελλείμματα 250 εκατ. ευρώ τον χρόνο, θα πρέπει να νοικοκυρευτεί. Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον του ΟΣΕ απαιτεί επώδυνες αλλαγές, τις οποίες η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόκας.
Δάνεια 1,4 δισ. ευρώ
Αναφερόμενος στον νέο δανεισμό του ΟΣΕ (σε πρώτη φάση ζητά περίπου 400 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά έως τα τέλη του χρόνου θα χρειαστεί 1,4 δισ. ευρώ), εξήγησε ότι ήδη αξιολογούνται οι προσφορές που έγιναν από τις τράπεζες. Θα απορριφθούν όσες είναι ασύμφορες (π.χ. της Deutsche Βank που δίνει επιτόκιο 10%). Η επόμενη μέρα στον ΟΣΕ, σύμφωνα με τον κ. Τσιόκα, θα περιλαμβάνει αυξήσεις στα εισιτήρια, επιδοτήσεις γραμμών- όσες θα κριθούν άγονες-, δανειοδότηση του Οργανισμού με εγγυήσεις του Δημοσίου και δραστική μείωση του προσωπικού.
Ειδικότερα, όσον αφορά τους εργαζομένους το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ θα προβλέπει τελικά τη μείωσή τους κατά περίπου 2.000. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόκα, ο όμιλος διαθέτει περίπου 6.000 εργαζομένους, ενώ για να είναι βιώσιμος πρέπει να απασχολεί περίπου 4.000. Οσοι από τους εργαζομένους δεν συνταξιοδοτηθούν, θα μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.
ΤΑ ΝΕΑ