Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Θέματα που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τον ΟΣΕ.

..Στην τελική ευθεία με την εξέταση των πολιτικών προσώπων μπαίνει από την ερχόμενη εβδομάδα η εξεταστική επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens. Ετσι την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να καταθέσει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Χρ. Μαρκογιαννάκης σχετικά με το σύστημα ασφαλείας C4Ι. Την ίδια στιγμή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Οικονόμου κατέθεσε νέα λίστα με πολιτικά και όχι μόνο πρόσωπα που προτείνει να καταθέσουν στην εξεταστική επιτροπή. Στις προτάσεις του, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, το μέλος του Δ.Σ. της Siemens Φόλκερ Γιούνγκ, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του ΟΣΕ Κ. Γιαννακό, τον φερόμενο ως κάτοχο του λογαριασμού «Ρόκος» Γ. Τσουγκράνη κ.ά. ..
«Ελευθεροτυπια»
..Χειρόφρενο σε Μετρό, Τραμ και λεωφορεία την Τρίτη Σε δοκιμασία θα υποβληθεί το επιβατικό κοινο την ερχόμενη Τρίτη (27/04). Από τις 11 το πρωί έως τις πέντε το απόγευμα "τραβούν χειρόφρενο" τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ και τα τρόλεϊ, ενώ τις ίδιες ώρες θα επιστρέψουν στα αμαξοστάσια τους οι συρμοί του Μετρό, του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου και του Τράμ. Το μόνο μέσο μαζικής μεταφοράς που πρόκειται να κινείται κανονικά εκείνη την ημέρα, είναι ο Προαστιακός, αφού μέχρι στιγμής οι εργαζόμενοι δεν ανακοίνωσαν συμμετοχή στη στάση εργασίας..
Το επιβατικό κοινό θα πρέπει να υπολογίσει ότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν θα μείνουν ακινητοποιημένα κατά το 6ωρο που είναι η στάση εργασίας, καθώς σταδιακά θα αρχίζουν να αποσύρονται τουλάχιστον μια ώρα πριν από τις 11 και η πλήρης αποκατάσταση των δρομολογίων αναμένεται τουλάχιστον μια ώρα μετά τις 5 το απόγευμα. Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν 6άωρη σταση εργασίας, γιατί αντιδρούν στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. .
Cosmo.gr
...Μεγάλη ευκαιρία ανόρθωσης Του Γιαννη Στρουρναρα. *Η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης είναι μια ορθή και αυτονόητη ενέργεια που θα βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει το βραχυπρόθεσμο ταμειακό πρόβλημά της και να δώσει στην κυβέρνηση το αναγκαίο χρονικό περιθώριο αφενός να αρχίσει να παράγει αποτελέσματα το Πρόγραμμα Σταθερότητας και αφετέρου να προωθήσει μια σειρά από πρωτοβουλίες, που αφορούν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το άνοιγμα των αγορών, την επιτάχυνση της απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ, τη συγχώνευση δημοσίων φορέων και οργανισμών, εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και την οριστική και αμετάκλητη εξυγίανση δημοσίων επιχειρήσεων, όπως ο ΟΣΕ, που αποτελούν πηγές δημιουργίας ελλειμμάτων και αναποτελεσματικής διαχείρισης. Πρέπει να δούμε τη σημερινή κρίση ως μεγάλη ευκαιρία ανόρθωσης της οικονομίας της χώρας και αλλαγής κατεστημένων νοοτροπιών που επί δεκαετίες εξέθρεψαν ένα στρεβλό αναπτυξιακό υπόδειγμα. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να ανησυχήσει για ενδεχόμενες αντιδράσεις ορισμένων τμημάτων της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου. Πρέπει να ανασκουμπωθεί και να δουλέψει με σχέδιο, αξιοποιώντας το καλύτερο δυναμικό που διαθέτει η χώρα, χωρίς στενά κομματικά κριτήρια. Πρέπει, επίσης, να αποκρούσει προτάσεις περί αναδιάρθρωσης του χρέους, που όχι μόνο δεν χρειάζεται, αλλά είναι και επικίνδυνη για τη χρηματοοικονομική ευστάθεια της χώρας. Η Ελλάδα θα ξεχρεώσει με δημοσιονομική προσπάθεια και με δημιουργία νέων πηγών ανάπτυξης. *Ο κ. Γ. Στουρνάρας είναι καθηγητής Οικονομικών Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ
«Καθημερινη»