Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Έντονη αντιπαράθεση στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την αποπομπή του κ. Δ. Καραπάνου από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΣΕ.

Το θέμα της αποπομπής από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΣΕ του κ. Δημητρίου Καραπάνου πρώην Διευθυντού του ΟΣΕ έφερε στην εξεταστική επιτροπή της βουλής που διερευνά τα θέματα που σχετίζονται με τις συμβάσεις του ΟΣΕ με την εταιρία SIEMENS, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Πάνος Καμμένος. Παραθέτουμε την αντιπαράθεση μεταξύ του πρόεδρου της επιτροπής κ. Σ. Βαλυράκη και του κ. Π. Καμμένου.
Θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, να σας πω για κάτι άλλο. Ο κ. Καραπάνος, που είχαμε πει ότι θα καλύψει η Επιτροπή, που εκδιώχθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ, επικοινώνησε σήμερα μαζί μου. Δεν έχει επικοινωνήσει κανείς μαζί του, ούτε το Προεδρείο ούτε κανείς άλλος, ούτε υπάρχει καμία παρέμβαση ώστε να προστατεύσουμε τον μάρτυρα, που δεσμευθήκαμε δημοσίως δι’ ημών δια του Προεδρείου να τον προστατεύσουμε και τον οποίο εξεδίωξε ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κατά τον χειρότερο τρόπο από το Διοικητικό Συμβούλιο, παρότι έχει συνδικαλιστική ιδιότητα ως μόνο εκλεγμένο μέλος και δικαιούται να συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, συνεννοηθείτε…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, δεν συνεννοούμαι, κύριε Πρόεδρε. Θέτω το θέμα στο Προεδρείο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ. Συνεννοηθείτε με τον κ. Νικητιάδη, να υπάρξει κάποια επιστολή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μας έστειλε επιστολή ο άνθρωπος. Του ζήτησα να μας στείλει επιστολή. Μας ξαναέστειλε επιστολή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δική μας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κανείς δεν επικοινώνησε μαζί του, ούτε ο κύριος Αντιπρόεδρος ούτε κανείς άλλος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δική μας επιστολή προς τον αρμόδιο Υπουργό.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Η επιστολή του σας εμπνέει…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν μπορεί να διώκεται μάρτυρας που κατέθεσε στην Επιτροπή.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Δεν διώκεται γι’ αυτό. Δεν προκύπτει…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πως δεν διώκεται, όταν ξηλώνεται μέλος διοικητικού Συμβουλίου με την κατάθεσή του;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, επειδή έχει ξανασυζητηθεί το θέμα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και δεσμευθήκατε εσείς προσωπικά και είπατε ότι θα τον προστατεύσουμε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή ανέλαβα να το χειριστώ…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Συνεννοηθείτε με τον κ. Καμμένο να υπάρξει κείμενο προς το αρμόδιο Υπουργείο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Θα συνεννοηθώ.
Επειδή όμως μελέτησα με πολύ προσοχή την επιστολή που απεστάλη από τον κύριο αυτόν, τον μάρτυρα, σας βεβαιώνω ότι δεν προκύπτει σε καμία περίπτωση ότι συνδέεται η κατάθεσή του με τον αποκλεισμό του από το Διοικητικό Συμβούλιο. Θα συνεννοηθώ ωστόσο με τον κ. Καμένο να μου υποδείξει που συνδέεται η αποπομπή του από το Δ.Σ. με την κατάθεσή του, γιατί δεν λέει κάτι τέτοιο. Λέει και το αντίθετο μάλιστα στην επιστολή του. Δηλαδή, με σαφήνεια εξάγεται ότι δεν απεπέμφθη επειδή κατέθεσε εδώ πέρα. Όμως να το δούμε, γιατί για όνομα του Θεού εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε εδώ πέρα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αύριο, Τετάρτη, είναι η Γενική Συνέλευση. Πρέπει να γίνει τηλεφώνημα δικό σας, κύριε Πρόεδρε. Γιατί ο κύριος Αντιπρόεδρος δεσμεύθηκε και την άλλη φορά ότι θα επικοινωνήσει με τον κ. Καραπάνο. Μάλιστα, είναι γραμμένο στα Πρακτικά. Του είπατε, επικοινώνησε με τον κ. Καραπάνο προκειμένου να δούμε τι συμβαίνει. Επικοινωνία δεν υπήρξε. Ο κ. Καραπάνος ξηλώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ και αύριο είναι η γενική συνέλευση. Εάν δεν υπάρξει επικοινωνία δική σας, κύριε Πρόεδρε, εκφράζοντας τη βούληση της Επιτροπής όπως τη διατυπώσατε στα Πρακτικά και όπως έχει γραφτεί για προστασία του μάρτυρα τουλάχιστον μέχρι το τέλος της λήξης της θητείας αυτής της Επιτροπής, νομίζω ότι παραβαίνουμε την συμφωνία την οποία έχουμε κάνει εδώ ενώπιον του μάρτυρος και για την προστασία του.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα παρακαλούσα πολύ, επειδή ξαναγυρίζουμε σε συζήτηση που ήδη έχουμε κάνει, κύριε Νικητιάδη επικοινωνήσατε;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Όχι, διότι εκ της επιστολής του προκύπτει με σαφήνεια ότι δεν συνδέεται η αποπομπή του….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ πολύ όμως να συνεννοηθείτε, κύριοι συνάδελφοι και ενημερώστε με.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Βεβαίως, θα συνεννοηθώ και με τον κ. Καμμένο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, εάν δεν επικοινωνήσετε σήμερα εσείς με τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών -σήμερα, γιατί αύριο είναι η γενική συνέλευση- και γίνει η σύσταση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου χωρίς τον Καραπάνο με εκπροσώπους εργαζομένων μη εκλεγμένους που αντιτίθενται στο Π. Δ. και στους νόμους περί συνδικαλισμού, τότε θα έχουμε συναινέσει ως Επιτροπή σε μία παρανομία και μία πολιτική δίωξη. Ξέρω ότι δεν το θέλετε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, σας ενημερώνω ότι προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον αρμόδιο Υπουργό. Δεν τα κατάφερα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ας κάνουμε, λοιπόν, μία δήλωση δημόσια. Αν ο Υπουργός δεν απαντά στον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της SIEMENS, τότε λυπάμαι!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν θα ήθελα τώρα να ξαναβάζουμε συνεχώς τα ίδια θέματα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μα, ο άνθρωπος έχει διωχθεί με το που κατέθεσε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Συνεννοηθείτε, εάν κρίνετε ότι πρέπει να αποσταλεί και κάποια επιστολή πέραν της προφορικής, που θα επιχειρήσω κι εγώ να το κάνω, να το δούμε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν υπάρχει συνεννόηση. Στο θέμα αυτό δυστυχώς λυπάμαι που το λέω αλλά δεν καλύψαμε τον μάρτυρα και είναι υποχρέωσή μας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Μόλις τελειώσω την εξέταση του μάρτυρα, θα βγούμε έξω μαζί για να επικοινωνήσω εγώ μαζί του. Αλλά έχετε και την επιστολή, να τη διαβάσουμε για να δείτε τι λέει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Νικητιάδη, δύο ζητήματα: Πρώτον, παρακαλώ πολύ κατά την εντολή που έχετε πάρει να επικοινωνήσετε με τον μάρτυρα. Συνεννοηθείτε με τον συνάδελφο. Εγώ εξακολουθώ να προσπαθώ να επικοινωνήσω με τον αρμόδιο Υπουργό. Αλλά άλλο είναι μία προφορική επικοινωνία και άλλο είναι ένα γραπτό κείμενο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ας του στείλουμε, λοιπόν, μέρος των Πρακτικών που αναφέρεται στην υπόθεση αυτή και τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής και αν ο κύριος Υπουργός μας γράψει στα παλιά του τα παπούτσια όλα τα κόμματα και όλα τα μέλη της Επιτροπής, τότε θα δημιουργηθεί πολιτικό θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι, συνεννοηθείτε.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ για ένα λεπτό το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ορίστε, κύριε Καλαφάτη.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Εάν υπάρχει ζήτημα επικοινωνίας του Προέδρου της πιο σημαντικής Επιτροπής που συστάθηκε τα τελευταία χρόνια με τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών, που εκτός των άλλων υπάρχουν και μία σειρά άλλα ζητήματα, φανταστείτε να είχαν γεννηθεί ζητήματα που είχαν σχέση με τον ΟΣΕ, με το τροχαίο υλικό, με θέματα που αφορούν άμεσα την υπόθεση και να προσπαθεί ο Πρόεδρος της πλέον σημαντικής Επιτροπής να επικοινωνήσει με τον Υπουργό και να μας λέτε εδώ ότι δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του. Είναι ζήτημα μεγάλο, να μην μπορεί ο Πρόεδρος να επικοινωνήσει με τον Υπουργό! Φανταστείτε να υπάρχουν ζητήματα -όπως θα υπάρξουν- σοβαρότερα. Είναι θέμα ώστε να προσκληθεί να απαντήσει επισήμως ο Υπουργός.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλέστε τον αύριο τον Υπουργό εδώ. Εάν δεν απαντά στα τηλέφωνα, στείλτε του μία πρόσκληση, ως οφείλουμε να κάνουμε, ώστε να έλθει εδώ να μας απαντήσει ο Υπουργός.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Θα βρείτε λόγους σοβαρούς να κάνετε αντιπολίτευση τώρα; Σοβαρός λόγος αντιπολίτευσης είναι αυτός; Έλεος!
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Δεν κάνουμε αντιπολίτευση. Επισημαίνουμε ζητήματα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και ΠΑΣΟΚ να ήταν ο μάρτυς, δεν θα υπήρχε τουλάχιστον από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας κανένα θέμα να μην προστατευτεί ο μάρτυς. Για όνομα του Θεού! Δεν θα ξηλώνεται ο μάρτυς επειδή καταγγέλλει τους απατεώνες που κλέβουν τα λεφτά!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, να λήξει το θέμα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ πολύ να πω κάτι, για να κλείσω. Νόμιζα ότι είναι στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ο μάρτυς αλλά τώρα πληροφορούμαι ότι δεν είναι. Το δηλώνω με όση εμπιστοσύνη μπορούν να μου έχουν οι συνάδελφοι σε αυτό που δηλώνω. Ούτε τον ξέρω τον άνθρωπο. Είχα αναλάβει να επικοινωνήσω μαζί του. Μεσολάβησε η επιστολή που έστειλε. Δια της επιστολής του λέει πολύ περισσότερα και αναλαμβάνει και την ευθύνη των όσων λέει απ’ αυτά που θα μου έλεγε τηλεφωνικώς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτή η επιστολή πού υπάρχει;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Πρέπει να είναι εδώ πέρα κατατεθειμένη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι τρία υπομνήματα και δύο επιστολές.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Την ανέφερα την επιστολή. Αν ήταν απόντες οι συνάδελφοι, εγώ δεν το γνωρίζω. Αυτή η επιστολή ανακοινώθηκε εδώ πέρα και όταν τη διάβασα πλήρως –γιατί έκανα μόνο μία αναφορά- είπα ότι δεν χρήζει περαιτέρω διευκρινίσεως. Αν εσείς, αφού διαβάσετε την επιστολή, θεωρείτε ότι συνδέεται η αποπομπή του με την κατάθεσή του, εγώ ευχαρίστως και όλοι μας. Δεν έχουμε λόγο. Είναι προφανές ότι θα εξεγερθούμε όλοι αν διανοηθούμε ότι ένας μάρτυς κυνηγιέται επειδή κατέθεσε εδώ πέρα, αλλά ο ίδιος με την επιστολή του δεν συνδέει. Αυτό προσπαθώ να σας πω. Scripta manent.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μπορούμε να συνεχίσουμε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπάρχουν τρία υπομνήματα και δύο επιστολές. Σ’ όλα αυτά διαβεβαιώνουμε ότι συνδέεται η αποπομπή του με την κατάθεσή του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Πρόεδρε, θα κουραστεί ο κύριος μάρτυς και θα κληθεί να έλθει και τρίτη φορά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προτείνετε να διακόψουμε την εξέταση το μάρτυρα και να συζητήσουμε…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ζητώ συγγνώμη από το μάρτυρα, αλλά είναι παλιός κοινοβουλευτικός και ξέρει καλά από Εξεταστικές Επιτροπές και είναι ο μόνος μάρτυς που μπορεί να μας συγχωρέσει γι’ αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα διερευνάμε σε βάθος θέματα διαφθοράς πολιτικού προσωπικού μ’ αυτή την κουβέντα;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μπορούμε να προχωρήσουμε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Παρακαλούμε να απαντάει πάντως ο Υπουργός στον Πρόεδρο της Επιτροπής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μέχρι στιγμής δεν έχουμε θέματα που να χρειάζονται…