Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

Όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός, κυρίαρχος στόχος των κυβερνητικών προτάσεων είναι να αυξηθεί ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης κατά τουλάχιστον 2 έτη έως το 2015. Δηλαδή στα 63 από 61 έτη, όπως ανέφερε αρχικά στην εισήγησή του κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής ειδικών για το Ασφαλιστικό ο κ. Λοβέδρος.
«Το ασφαλιστικό σύστημα, με τα δεδομένα του 2009 αλλά και τις δομικές αδυναμίες του, θέτει σε κίνδυνο την καταβολή συντάξεων από το 2015» τόνισε. Με βάση αυτό το σκεπτικό, η κυβέρνηση, δια του Ανδρέα Λοβέρδου, θα προωθήσει αλλαγές που προβλέπουν: - Σταδιακή κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που εξακολουθούν να ισχύουν για ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων με την εφαρμογή του «νόμου Πετραλιά» (3655/08). Για τις γυναίκες, στο Δημόσιο, το όριο ηλικίας θα αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 12 μήνες, ενώ στο ΙΚΑ κατά έξι μήνες. - Η συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας με 35ετία σε Δημόσιο και ειδικά ταμεία θα καταργηθεί και θα ανέλθει στο 62ο έτος, όπως θα καταργηθούν οι εθελούσιες έξοδοι και η αναγνώριση «πλασματικών» χρόνων υπηρεσίας. Επίσης, «τελειώνει» η υποχρεωτική συνταξιοδότηση με 35 έτη δουλειάς στο 58 έτος (για ΔΕΚΟ - τράπεζες). - Στον ιδιωτικό τομέα, η συνταξιοδότηση με 35ετία θα συνδυαστεί με το 63ο έτος (είχε αυξηθεί στα 60 από 58 έτη με το νόμο Πετραλιά) και η συνταξιοδότηση με 37ετία θα συνδυαστεί με όριο ηλικίας (61ο ή 62ο). Το όριο ηλικίας για σύνταξη με 10.000 ένσημα θα αυξηθεί στο 63ο έτος (από 60 για τους άνδρες και 58 για τις γυναίκες). - Κίνητρα παραμονής στην εργασία μετά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. - Σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο. Θεσμοθέτηση βασικής σύνταξης (ύψους 360 ευρώ, περίπου, σε σημερινές τιμές) ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών-παροχών.
- Θεσμοθέτηση βασικής σύνταξης (ύψους 360 ευρώ, περίπου, σε σημερινές τιμές) ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών-παροχών.
Από τις νέες ρυθμίσεις θα εξαιρεθούν οι ένστολοι (αστυνομικοί, στρατιωτικοί, λιμενικοί κ.τ.λ.) και προς το παρόν τουλάχιστον δεν θα επηρεαστεί η δυνατότητα εξόδου από την υπηρεσία στα 25 έτη εργα