Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2025

Οδοντωτός: Στις ράγες της αβεβαιότητας – Το ιστορικό τρένο «φρενάρει» ξανά;


Ένα από τα πιο εμβληματικά και ιστορικά έργα υποδομής της χώρας, ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος Διακοπτού–Καλαβρύτων, βρίσκεται για ακόμη μία φορά σε οριακό σημείο.

kalavrytanews.com

Εδώ και σχεδόν ένα μήνα (από 17 Οκτωβρίου 2025), το δίκτυο λειτουργεί υπό καθεστώς “αναγκαστικού περιορισμού δρομολογίων”, με μόλις δύο αναχωρήσεις ημερησίως από κάθε άκρο της γραμμής.Αιτία, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνεχιζόμενες βλάβες, η έλλειψη ανταλλακτικών και η ανεπαρκής συντήρηση τόσο των συρμών όσο και του ίδιου του σιδηροδρομικού άξονα.

Επιβεβαιώσεις και ανησυχίες

Το πολύ καλό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πελοπόννησος» (Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2025), υπογεγραμμένο από τον δημοσιογράφο Χρήστο Βεργανελλάκη, έρχεται να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που είχε αποκαλύψει το «ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS», το οποίο είχε προειδοποιήσει από νωρίς για επικείμενη παύση δρομολογίων λόγω της ανάγκης εκτεταμένης συντήρησης των συρμών και του δικτύου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην Πάτρα και στα Καλάβρυτα επικρατεί πλέον η βεβαιότητα ότι ο Οδοντωτός – και πιθανότατα και ο Προαστιακός Πάτρας – θα διακόψουν προσωρινά τη λειτουργία τους για διάστημα από δύο έως και τέσσερις μήνες, πιθανώς από τον Δεκέμβριο.
Το σενάριο αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα, αλλά εργαζόμενοι της Hellenic Train και του ΟΣΕ το θεωρούν «πιο πιθανό από ποτέ».

Από τα Καλάβρυτα στο Διακοπτό με… δύο δρομολόγια

Σήμερα, από το Διακοπτό αναχωρούν μόνο οι αμαξοστοιχίες 1330 (09:52) και 1332 (12:17), ενώ από τα Καλάβρυτα οι 1331 (11:04) και 1333 (13:37).
Η απόφαση αυτή έχει περιορίσει δραματικά τη δυνατότητα μεταφοράς επιβατών — από 300–500 ημερησίως σε περίπου 200.
Η κατάσταση προκαλεί έντονη δυσφορία στους επαγγελματίες και στους κατοίκους της περιοχής, που βλέπουν το ιστορικό τρένο να οδηγείται ξανά σε μαρασμό.

Δύο ακινητοποιήσεις

Η αφορμή για τη μείωση των δρομολογίων ήταν δύο περιστατικά ακινητοποίησης των συρμών: τον Αύγουστο και στις 12 Οκτωβρίου, όταν πάνω από 200 επιβάτες εγκλωβίστηκαν σε δύσβατα σημεία της γραμμής, απαιτώντας επέμβαση εφεδρικής μηχανής και κλιμακίου της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό τους.
Η Hellenic Train αποδίδει την ευθύνη στον ΟΣΕ, υποστηρίζοντας ότι φερτά υλικά και κατολισθήσεις προκάλεσαν δυσλειτουργίες στην οδόντωση του μηχανισμού.
«Η ασφάλεια των επιβατών είναι αδιαπραγμάτευτη. Το περιστατικό οφείλεται σε προβλήματα υποδομής, για τα οποία υπεύθυνος είναι ο διαχειριστής του δικτύου», αναφέρει πηγή της εταιρείας.
Από την πλευρά του, ο ΟΣΕ απορρίπτει τις αιτιάσεις χαρακτηρίζοντάς τες «εντελώς ψευδείς», τονίζοντας ότι «η υποδομή του Οδοντωτού ελέγχεται και συντηρείται τακτικά».

Σιωπή από το Υπουργείο – Αναβρασμός στους εργαζόμενους

Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών παραμένει σιωπηλό.
Καμία ανακοίνωση, καμία πρωτοβουλία, καμία ενημέρωση για το αν και πότε θα ξεκινήσουν έργα αποκατάστασης ή ενίσχυσης της γραμμής.
Την ίδια ώρα, εργαζόμενοι της Hellenic Train σε Πάτρα και Καλάβρυτα προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, καθώς θεωρούν “βέβαιο” το προσωρινό λουκέτο.
Όπως αποκαλύπτει η «Πελοπόννησος», συνδικαλιστικά στελέχη της εταιρείας έχουν ήδη βρεθεί στην Πάτρα για να συντονίσουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων.

«Ό,τι κλείνει στην Ελλάδα, δύσκολα ξανανοίγει…»

Η φράση αυτή, που ειπώθηκε από εργαζόμενο της εταιρείας στην «Π», αποτυπώνει με ακρίβεια τον φόβο που επικρατεί.
Όπως είπε χαρακτηριστικά,
«Λένε για κλείσιμο του Προαστιακού και του Οδοντωτού γύρω στους δύο μήνες. Ξέρετε τι μας τρομάζει; Ότι συνήθως στην Ελλάδα, ό,τι κλείνει δεν ξανανοίγει εύκολα».
Η αναφορά του στο όνομα του νυν προέδρου της Hellenic Train, Χρήστου Ζηλιασκόπουλου, δεν είναι τυχαία.
Πρόκειται για τον άνθρωπο που, ως επικεφαλής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ την περίοδο 2010–2015, είχε υπογράψει το «λουκέτο» στις σιδηροδρομικές γραμμές της Πελοποννήσου — ένα τραύμα που η περιοχή δεν ξεπέρασε ποτέ.

Τι μέλλει γενέσθαι;

Αν η Hellenic Train επιμείνει στο αίτημα αναστολής λειτουργίας, τότε ο ΟΣΕ θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί το διάστημα αυτό για επισκευές στα προβληματικά τμήματα της γραμμής, όπως το Γούναρη–Άγιος Ανδρέας και το παλιό μηχανοστάσιο Πάτρας.
Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα διαρκέσουν οι επισκευές και πότε θα επανέλθουν τα δρομολόγια — ή αν θα επανέλθουν πλήρως.

Ο Οδοντωτός αξίζει καλύτερη μοίρα

Ο Οδοντωτός δεν είναι ένα “απλό τρένο”. Είναι κομμάτι της ιστορίας της ελληνικής μηχανικής, μοχλός τουρισμού και σύμβολο της ορεινής Αχαΐας.
Αν επιβεβαιωθεί η διακοπή λειτουργίας του, η ζημία δεν θα είναι μόνο λειτουργική ή οικονομική, αλλά και πολιτισμική.
Η Πολιτεία, η Hellenic Train και ο ΟΣΕ οφείλουν να συνεργαστούν, με διαφάνεια και προγραμματισμό, ώστε η συντήρηση να γίνει χωρίς να διαγραφεί ένα κομμάτι της σιδηροδρομικής μας κληρονομιάς.
Γιατί αν κλείσει ο Οδοντωτός, δεν θα σταματήσει μόνο ένα τρένο — θα σταματήσει ένα κομμάτι της Πελοποννήσου να αναπνέει.