Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025

Το πρόβλημα με τους ρουμανικούς σιδηροδρόμους μπορεί να παραλύσει όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του ΝΑΤ

 

Ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού Stryker του Αμερικανικού Στρατού φορτώνεται σε τρένο στη Ρουμανία / Φωτογραφία: Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ


Οι σιδηρόδρομοι συνήθως δεν τυγχάνουν ιδιαίτερης προσοχής κατά την ανάλυση των αμυντικών δυνατοτήτων μιας χώρας, ωστόσο, τα προβλήματα στη Ρουμανία δείχνουν ότι η υπερβολική γραφειοκρατία και τα χρόνια παραμέλησης μπορούν όχι μόνο να επιβραδύνουν, αλλά και να μπλοκάρουν εντελώς την εφοδιαστική αλυσίδα του ΝΑΤΟ.

Πηγή: en.defence-ua.com

Παρόλο που το ΝΑΤΟ συνεχίζει να προωθεί την ιδέα ενός λεγόμενου «Στρατιωτικού Σένγκεν» για την απλοποίηση της στρατιωτικής εφοδιαστικής σε όλη την Ευρώπη, πρόσφατα νέα από τη Ρουμανία θέτουν υπό αμφισβήτηση τη σκοπιμότητα αυτών των συμφωνιών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κρίσιμη κατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής της Ρουμανίας, όπου οι ταχύτητες των εμπορευματικών τρένων συχνά συγκρίνονται με αυτές ενός ποδηλάτου.

Σύμφωνα με το DefenseRomania , ο κρατικός σιδηροδρομικός φορέας CFR Marfa έλαβε μόλις 2 εκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση για την υποστήριξη των στρατιωτικών μεταφορών. Ωστόσο, δεδομένων των οικονομικών προβλημάτων της εταιρείας, το ποσό αυτό μόλις που επαρκεί για τη συντήρηση βασικών λειτουργιών, πόσο μάλλον για τη χρηματοδότηση οποιουδήποτε εκσυγχρονισμού.

Ενδεικτική φωτογραφία: Άρματα μάχης M1A2 Abrams της Εθνοφρουράς των ΗΠΑ μεταφέρθηκαν σιδηροδρομικώς στη Ρουμανία / Πίστωση φωτογραφίας: Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ

Σε σημείωμα του Defense Express, η εφοδιαστική σπάνια λαμβάνει την προσοχή που της αξίζει στις αξιολογήσεις της στρατιωτικής ικανότητας, παρά το γεγονός ότι αποτελεί ζωτικό συστατικό της, ειδικά για πολυεθνικές συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ. Οι σιδηρόδρομοι παραμένουν μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για μεγάλης κλίμακας χερσαίες μετακινήσεις στρατευμάτων και εξοπλισμού, καθιστώντας την κατάστασή τους στρατηγική ανησυχία υψηλής προτεραιότητας.

Η Ευρώπη συχνά επαινείται για τα εξαιρετικά δίκτυα επιβατικών σιδηροδρομικών γραμμών της. Αλλά όταν πρόκειται για τη στρατιωτική κινητικότητα, τα προβλήματα αρχίζουν να εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο. Τα γραφειοκρατικά εμπόδια, οι ξεπερασμένοι μηχανισμοί συντονισμού και οι τελωνειακές διαδικασίες συχνά καθυστερούν την κυκλοφορία στρατιωτικού φορτίου — ακόμη και σε χώρες με προηγμένες υποδομές, όπως η Γερμανία.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η ΕΕ έχει προτείνει τη δημιουργία ενός «Στρατιωτικού Σένγκεν» : την άρση των νομικών και διπλωματικών εμποδίων για τη διευκόλυνση των διασυνοριακών στρατιωτικών μεταφορών. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το DefenseRomania, αυτή είναι μόνο η μισή λύση. Η απλοποίηση της γραφειοκρατίας δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις παλιές σκουριασμένες ράγες και γέφυρες σε κρίσιμη κατάσταση, οι οποίες όχι μόνο επιβραδύνουν αλλά μερικές φορές περιορίζουν φυσικά την κίνηση των στρατιωτικών τρένων - όπως αποδεικνύεται από τη διέλευση στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Μια άλλη σοβαρή ανησυχία είναι ότι οι κακές υποδομές είναι πιο ευάλωτες σε δολιοφθορές. Η διακοπή ή ακόμη και η καταστροφή μιας στρατηγικής σιδηροδρομικής διαδρομής είναι πολύ πιο εύκολο να δημιουργηθεί και οι πιθανές συνέπειες είναι προφανείς.Ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού Stryker του Αμερικανικού Στρατού φορτώνεται σε τρένο στη Ρουμανία / Φωτογραφία: Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ

Οι δημοσιογράφοι υπενθυμίζουν επίσης ότι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Ευρώπη μπορούσε ακόμη να πραγματοποιεί ταχείες αναπτύξεις στρατευμάτων. Αυτό δεν ισχύει πλέον σήμερα. Το ερώτημα που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ δεν είναι αν μπορεί να αντέξει οικονομικά να χρηματοδοτήσει τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων, αλλά αν μπορεί να μην το κάνει.Άρματα μάχης Leopard 2A6 σε μεταφορά σιδηροδρομικώς / Φωτογραφία: 32X

Η Ουκρανία, επίσης, μπορεί να αντλήσει διδάγματα από αυτό. Ενώ το σιδηροδρομικό της σύστημα βρίσκεται σε κάπως καλύτερη κατάσταση από αυτό της Ρουμανίας, εξακολουθεί να έχει πολλά να προσφέρει. Η δυτική χρηματοδότηση έχει επιτρέψει ορισμένες σταδιακές αναβαθμίσεις, αλλά υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος μπροστά της.

Ωστόσο, οι Ουκρανοί σιδηροδρομικοί εργαζόμενοι έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα εν μέσω του πολέμου κατά της Ρωσίας, διατηρώντας την εφοδιαστική ροή ακόμη και υπό ακραίες συνθήκες. Ωστόσο, οι επενδύσεις σε υποδομές μεταφορών είναι κρίσιμες για τις αμυντικές δυνατότητες των χωρών και των διακρατικών συμμαχιών.