Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025

Βασιλιάς Κάρολος: Τέλος το βασιλικό τρένο - Σκληρή... οικονομία στο Μπάκιγχαμ


Βασιλιάς Κάρολος: Η βασιλική αμαξοστοιχία καταργείται ως μέτρο εξοικονόμησης κόστους από το Παλάτι

Η βασιλική αμαξοστοιχία πρόκειται να αποσυρθεί από την κυκλοφορία μέχρι το 2027, στο πλαίσιο μέτρων εξοικονόμησης που ανακοίνωσε το Μπάκιγχαμ. Από την εποχή της Βασίλισσας Βικτωρίας, υπήρχαν ειδικά τρένα για τους μονάρχες, αλλά πλέον, ως μέρος μιας «προσπάθειας να εξασφαλιστεί ότι προσφέρουμε αξία για τα χρήματα του πολίτη», αποφασίστηκε η απόσυρση του ιστορικού συρμού.

eleftherostypos.gr

Η ανακοίνωση έγινε παράλληλα με τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών στοιχείων της βασιλικής οικογένειας, που αποκάλυψαν ότι ένα ταξίδι με τη βασιλική αμαξοστοιχία, από το Γκλούστερσαϊρ στο Στάφορντσιρ και στη συνέχεια στο Λονδίνο, τον Φεβρουάριο, κόστισε πάνω από 44.000 λίρες. Η βασιλική οικογένεια θα συνεχίσει να ταξιδεύει με κανονικά τρένα, ενώ η ετήσια έκθεση αποκάλυψε ότι πραγματοποιήθηκαν 141 πτήσεις με ελικόπτερο πέρυσι, με κόστος 475.000 λιρών.

Ο Τζέιμς Τσάλμερς, υπεύθυνος για τα βασιλικά οικονομικά, δήλωσε ότι η απόφαση να σταματήσει η λειτουργία της βασιλικής αμαξοστοιχίας σηματοδοτεί «έναν συγκινητικό αποχαιρετισμό», αλλά «προχωρώντας μπροστά, δεν πρέπει να δεσμευόμαστε από το παρελθόν». Το τρένο θα μεταφερθεί σε διάφορα σημεία του Ηνωμένου Βασιλείου πριν αποσυρθεί, και ενδέχεται στη συνέχεια να εκτεθεί δημόσια. Η βασιλική αμαξοστοιχία αποτελείται από εννέα βαγόνια, με διαφορετικούς συρμούς που τα έλκουν.

Η ιδέα ενός βασιλικού τρένου ξεκίνησε το 1869, όταν η Βασίλισσα Βικτώρια παρήγγειλε ειδικά βαγόνια, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για μετακινήσεις της βασιλικής οικογένειας ανά τη χώρα. «Το βασιλικό τρένο υπήρξε κομμάτι της εθνικής ζωής για δεκαετίες και έχει τύχει φροντίδας και αγάπης από όλους όσους εμπλέκονται», δήλωσε ο Τσάλμερς. Χρησιμοποιήθηκε εκτενώς κατά τις χρυσές και διαμαντένιες ιωβηλαίες της Βασίλισσας Ελισάβετ, με την τελευταία ανακαίνιση να πραγματοποιείται τη δεκαετία του 1980. Ωστόσο, οι πιο πρόσφατοι οικονομικοί απολογισμοί (2024-2025) δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκε μόνο δύο φορές, δημιουργώντας ερωτήματα για το κόστος συντήρησης και αποθήκευσης.

Εκτός από το βασιλικό τρένο, καταγράφηκαν και 55 ιδιωτικές πτήσεις με κόστος σχεδόν 600.000 λιρών, καθώς και τακτικές πτήσεις ύψους 126.000 λιρών. Το συνολικό κόστος βασιλικών μετακινήσεων ανήλθε σε 4,7 εκατ. λίρες, αυξημένο κατά 500.000 λίρες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το ακριβότερο μεμονωμένο ταξίδι ήταν η επίσκεψη του Βασιλιά και της Βασίλισσας στην Αυστραλία και τη Σαμόα, με κόστος 400.000 λίρες.

Η τελευταία οικονομική έκθεση για το 2024-25 δείχνει ότι η κρατική επιχορήγηση Sovereign Grant παραμένει στα 86,3 εκατ. λίρες. Αυτή χρηματοδοτεί τις επίσημες δραστηριότητες της μοναρχίας, όπως ταξίδια, προσωπικό και συντήρηση βασιλικών κτιρίων. Για το 2025-26, η χρηματοδότηση αυξάνεται στα 132,1 εκατ. λίρες, με αυτήν την αυξημένη ενίσχυση να συνεχίζεται για δύο χρόνια, ώστε να ολοκληρωθούν οι ανακαινίσεις στο Μπάκιγχαμ. Το κόστος της 10ετούς ανακαίνισης στο παλάτι φτάνει τα 369 εκατ. λίρες, και έχει προκαλέσει τριπλασιασμό της κρατικής επιχορήγησης σε πραγματικούς όρους από τότε που θεσπίστηκε το Sovereign Grant το 2012.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Υπουργείο Οικονομικών και βασίζεται σε ποσοστό των κερδών από την Crown Estate (το χαρτοφυλάκιο ακίνητης περιουσίας του Στέμματος). Η έκθεση δείχνει ότι η βασιλική οικογένεια πραγματοποίησε πάνω από 1.900 επίσημες εμφανίσεις, ενώ σχεδόν 94.000 καλεσμένοι συμμετείχαν σε εκδηλώσεις σε βασιλικές κατοικίες. Πραγματοποιήθηκαν επίσης διπλωματικές εκδηλώσεις, όπως η κρατική επίσκεψη του Κατάρ.


Οικονομική έκθεση για το Δουκάτο της Κορνουάλης — που χρηματοδοτεί τον Πρίγκιπα της Ουαλίας — έδειξε κέρδη 22,9 εκατ. λιρών, ελαφρώς μειωμένα από το προηγούμενο έτος. Μετά από δημοσιογραφικές επικρίσεις, το Παλάτι του Κένσινγκτον δήλωσε πως δίνεται έμφαση στον κοινωνικό αντίκτυπο. Ο νέος γραμματέας του δουκάτου, Ουίλ Μπαξ, δήλωσε ότι θα υιοθετηθεί μια «σύγχρονη, κοινωνικά ευαισθητοποιημένη» προσέγγιση, με χαριστώσεις ενοικίων για φιλανθρωπικές οργανώσεις ή μειώσεις έως και 50% για κοινότητες που έχουν ανάγκη. Αν και αυτό θα κοστίσει «σημαντικά ποσά», είναι μέρος της προσπάθειας να μετατραπεί το δουκάτο σε κοινωνική επιχείρηση, εναρμονισμένη με το ενδιαφέρον του Πρίγκιπα Γουίλιαμ για την καταπολέμηση της φτώχειας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η οργάνωση Republic, που τάσσεται κατά της μοναρχίας, κατέκρινε τα επίπεδα βασιλικής χρηματοδότησης σε μια περίοδο που υπάρχουν συζητήσεις για περικοπές στην κοινωνική πρόνοια των ατόμων με αναπηρία. Ο επικεφαλής της, Γκράχαμ Σμιθ, χαρακτήρισε τη χρηματοδότηση της μοναρχίας ως «σκανδαλώδη κατάχρηση δημόσιου χρήματος», σημειώνοντας ότι οι δημοσιευμένοι αριθμοί δεν περιλαμβάνουν το κόστος ασφάλειας.