Γράφει ο Δημήτρης Μακροδημόπουλος
Έγραφε στις 3 Μαίου ο ΔΗΚΤΗΣ της Καθημερινής, με τίτλο «Ο υπουργός και η εφαρμογή παρακολούθησης των τρένων»: «Εάν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης διαθέσει στους σιδηροδρόμους ένα κλάσμα του χρόνου που αφιερώνει στην επικοινωνιακή προβολή του, σύντομα θα ζηλεύουν τα ελληνικά τρένα κι οι Βρετανοί.
Εν πάση περιπτώσει, επειδή δεν είναι πολύ πιθανό να περιορίσει συνεντεύξεις, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις, ας σταματήσει τουλάχιστον να "πουλάει" ως τρομερή ιδέα τη δυνατότητα να παρακολουθεί ο οποιοσδήποτε από το κινητό του τα τρένα. Παρακολουθούμε ήδη με τέτοιες εφαρμογές αεροπλάνα και βαπόρια. Αλλά δεν μειώθηκαν εξ αυτού οι πτώσεις αεροσκαφών και τα ναυάγια». Όταν διατυπώνει τέτοια σχόλια και η "Καθημερινή", η οποία πρόσκειται στην κυβέρνηση, ε! τότε αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα με τη διαχείριση των προβλημάτων του σιδηροδρόμου από τη νέα ηγεσία του υπουργείου.
Προβληματίζει όμως περισσότερο το γεγονός ότι τα παραπάνω τα είχε υιοθετήσει και ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο της 28ης Απριλίου όταν ανήγγειλε το νομοσχέδιο για τον σιδηρόδρομο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση κυβερνά αυτοδύναμα επί έξη ολόκληρα χρόνια. Αναγνωρίζω ότι έξη χρόνια είναι πολύ λίγος χρόνος, ελάχιστος θάλεγα, για να αναταχθεί ο σιδηρόδρομος από τα συντρίμμια του 2008 και του Ν. 3891/2010 αλλά η πραγματικότητα αναδεικνύει κάθε μέρα που έρχεται χειρότερη από την προηγούμενη σε όλα τα επίπεδα: οργανωτικό, λειτουργικό, ηθικό όσον αφορά την αξιοκρατία
Αντιλαμβάνομαι πόσο δύσκολο είναι, για κάποιον που δικαιολογημένα αγνοεί την πολύπλοκη λειτουργία του σιδηρόδρομου και του ανατίθενται οι ευθύνες του, να πρέπει να εμφανίζεται καθημερινά στον Τύπο ως επαΐων περί τα σιδηροδρομικά θέματα. Γιαυτό πρέπει να ακούμε με κατανόηση τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών ακόμη και όταν, όπως διαπιστώνει και η "Καθημερινή", υπερβάλλει εαυτόν για να ικανοποιήσει τον πρωθυπουργό που τον απέσπασε από το Κτηματολόγιο και τον τοποθέτησε ως αρμόδιο υπουργό για τον σιδηρόδρομο.
Ένα παράδειγμα; Αναφερόμενος πρόσφατα ο κ. Κυρανάκης στον Γενικό Κανονισμού Κίνησης (ΓΚΚ) δήλωσε πως θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να εκσυγχρονιστεί. «Είμαστε σε μία φάση αναθεώρησης του Γενικού Κανονισμού
Κίνησης, είπε. Πρέπει να αναθεωρηθεί. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που γράφονται και είναι παρωχημένα, είναι αναχρονιστικά οπότε πρέπει να εκσυγχρονιστεί», είπε χαρακτηριστικά. Όμως για να αξιολογήσεις τον ΓΚΚ πρέπει να γνωρίζεις τη λειτουργία του σιδηρόδρομου σε βάθος και να έχεις πολύχρονη εμπειρία. Ούτε βέβαια μπορεί να υποβαθμίζεται με αυτόν τον τρόπο ο ΓΚΚ που προέβλεπε και προβλέπει την παραμικρή λεπτομέρεια για την ασφαλή κυκλοφορία των συρμών, εφόσον τηρείται όπως τηρείτο απαρέγκλιτα στο παρελθόν διότι υπήρχε η γνώση και η εμπειρία.
Ο ΓΚΚ όπως υφίσταται πρέπει να παραμείνει αλώβητος για τον απλούστατο λόγο ότι στο μεγαλύτερο μέρος του δικτύου ο σιδηρόδρομος συνεχίζει να λειτουργεί όπως λειτουργούσε πάντα. Ανακύπτει, ως εκ τούτου, η υποχρέωση του υπουργείου να εξασφαλίζει όλες τις προϋποθέσεις που επιτάσσει ο ΓΚΚ ώστε η κυκλοφορία να διεξάγεται με ασφάλεια, προϋποθέσεις που δεν υφίστανται εδώ και χρόνια.
Εκείνο βέβαια το οποίο θα πρέπει να γίνει είναι να προστεθούν στον ΓΚΚ διατάξεις λόγω της τεχνολογίας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι "υπάρχουν αρκετά πράγματα που γράφονται και είναι παρωχημένα, είναι αναχρονιστικά". Όμως ένας νέος υπάλληλος μπορεί να γίνει σταθμάρχης, μηχανοδηγός, συνοδός μόνον αν εμπεδώσει τις διατάξεις του ΓΚΚ, αρχικά με μακρόχρονη μαθητεία και πρακτική εκπαίδευση, και εν συνεχεία στην τεχνολογία. Τα συστήματα ασφαλείας υφίστανται και βλάβες ή πολλές φορές η κυκλοφορία θα διεξάγεται υποχρεωτικά σε απλή γραμμή αντί της διπλής στον άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης. Εξ άλλου δεν βοήθησε η τεχνολογία να αποτραπούν τα πολλαπλά συμβάντα των παρ' ολίγον συγκρούσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά πρόσφατα. Μάλιστα, προς επίρρωση της τομής που θα επιφέρει το νομοσχέδιο στην ασφαλή κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών, όπως φιλοδοξεί η κυβέρνηση, διαβάσαμε και σχόλια όπως "σήμερα όλες οι εντολές μεταξύ των σταθμαρχών γίνονται ή προφορικά ή σε χαρτιά" ενώ με την πλατφόρμα Railway.gon.gr που προβλέπει το νομοσχέδιο όλες οι εντολές των σταθμαρχών θα είναι επίσημες και οι υπεύθυνοι θα νιώσουν την ευθύνη αφού θα καταγράφονται".
Αν συμβαίνει αυτό σήμερα, όπως ομολογείται, αυτό αποτελεί επιβεβαίωση της διάλυσης. Διότι σύμφωνα με τον ΓΚΚ η επικοινωνία μεταξύ των σταθμαρχών για τη διεξαγωγή της κυκλοφορίας από ένα σταθμό στον επόμενο δεν γίνονταν απλά προφορικά ή σε χαρτιά αλλά κάθε επικοινωνία καταγράφονταν απαρέγκλιτα στο βιβλίο τηλεγραφημάτων και στον εποπτικό πίνακα και μεταξύ τους οι σταθμάρχες των δύο σταθμών αντάλλασσαν αριθμό της αναγγελίας ο ένας και ενημέρωσης ο άλλος αλλά και της άφιξης για την παραμικρή κίνηση: Μάλιστα το βιβλίο και ο πίνακας ελέγχονταν κατά τακτά διαστήματα και αιφνιδιαστικά από τον προϊστάμενο της Επιθεώρησης Εκμετάλλευσης και αξιολογούνταν και ο σταθμάρχης. Αρχίζω να πιστεύω ότι και τα πολιτικά στελέχη, πριν αναλάβουν τις ευθύνες που τους ανατίθενται, θα πρέπει να μαθητεύουν, στοιχειωδώς έστω, στο πολύπλοκο αντικείμενο της λειτουργίας του σιδηροδρόμου.
Μακροδημόπουλος Δημήτρης
Αλεξ/πολη-