Εργα συνολικού ύψους 1,35 δισ. ευρώ (900 εκατ. για οδικά και 452 εκατ. για σιδηροδρομικά έργα) για την αποκατάσταση ζημιών από τις θεομηνίες Daniel και Εlias που έπληξαν την περιοχή το 2023
imerisia.gr
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για την υπογραφή των συμβάσεων αποκατάστασης του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, συνολικού ύψους 1,35 δισ. ευρώ (900 εκατ. για οδικά και 452 εκατ. για σιδηροδρομικά έργα). Τα έργα αφορούν την αποκατάσταση των ζημιών από τις θεομηνίες “Daniel” και “Elias”, που έπληξαν τις περιοχές το 2023.
Την εξέλιξη επιβεβαίωσαν τόσο ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Δήμας, όσο και ο Αναπληρωτής Υπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ενημερώνοντας τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής πριν από μερικές μέρες.
Παρά την πρόοδο, δεν έχει οριστεί ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία υπογραφής, με ορισμένους κύκλους της αγοράς να εκτιμούν ωστόσο ότι μπορεί να ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα — υπό την προϋπόθεση ότι θα δοθεί εγκαίρως το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης για το σκέλος των 600 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από αυτό. Τα υπόλοιπα 735 εκατ. θα καλυφθούν από εθνικούς πόρους.
Τα κατεπείγοντα έργα, συνολικού ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνουν 8 εργολαβίες, δηλαδή 4 οδικά έργα και 4 σιδηροδρομικά. Συνολικά, τα έργα αφορούν την αποκατάσταση ζημιών σε περίπου 1.007 σημεία του οδικού δικτύου, με στόχο την πλήρη αποκατάσταση των υποδομών στην πρότερη κατάσταση τους. Τα οδικά έργα πρέπει να ολοκληρωθούν σταδιακά σε 48 μήνες, ενώ τα σιδηροδρομικά έργα εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθούν σε χρονικό ορίζοντα 15 μηνών.
Στόχος της κυβέρνησης παραμένει οι υπογραφές να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου.
Κινητικότητα στους αναδόχους
Την ίδια στιγμή, υπάρχει έντονη κινητικότητα στους αναδόχους των έργων – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AKTOR, ΑΒΑΞ, ΜΕΤΚΑ – οι οποίοι συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να προχωρήσουν στην υπογραφή.
Από πλευράς Υπουργείου αναγνωρίζεται ότι «χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να φτάσουμε στο σημείο της υπογραφής, κυρίως λόγω του μεγέθους των ζημιών, των σύνθετων παρεμβάσεων που απαιτούνται, αλλά και του υψηλού κόστους των έργων, το οποίο χρειάστηκε χρόνο για να εξασφαλιστεί».
Όπως τόνισε ο κ. Δήμας «πρόκειται για συνολικές παρεμβάσεις 1,35 δισ. ευρώ, ποσό εξαιρετικά υψηλό, το οποίο μαρτυρά το μεγάλο εύρος των καταστροφών από τη θεομηνία και την έκτακτη ανάγκη που προέκυψε στην εθνική οικονομία, ώστε να βρεθούν οι πόροι για να αποκατασταθούν οι ζημιές στις δημόσιες υποδομές».
Τροπολογία για προκαταβολές και επιτάχυνση έργων
Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την Κεφαλαιαγορά, το Υπουργείο Υποδομών κατέθεσε τροπολογία με στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας καταβολής προκαταβολών για έργα που εκτελούνται σε περιοχές κηρυγμένες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. Η ρύθμιση διευκολύνει την ταχύτερη εκτέλεση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους των έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης, επιτρέποντας την απορρόφηση επιλέξιμων δαπανών με την κάλυψη των προκαταβολών από ισόποσες εγγυητικές επιστολές.
Τα έργα σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα βρίσκονται στο επίκεντρο της ρύθμισης. Όπως σημειώνεται, δεν προηγήθηκαν οριστικές μελέτες, παρά μόνο τεχνικές περιγραφές, και έτσι κρίθηκε σκόπιμο οι προκαταβολές να δίνονται χωρίς τιμολόγια, αλλά με ισόποσες εγγυήσεις προκαταβολής.
Παράθυρο για συμβάσεις παραχώρησης χωρίς απαλλοτριώσεις
Με δεύτερη τροπολογία, καταργείται ως προϋπόθεση η εκτέλεση του 50% των απαλλοτριώσεων για την υπογραφή συμβάσεων παραχώρησης, διευκολύνοντας την έναρξη εργασιών σε έργα Εθνικής Σημασίας, που εντάσσονται στο άρθρο 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του ΒΟΑΚ στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο, με ανάδοχο τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Η γεωγραφική κατανομή των κονδυλίων
Στον τομέα των οδικών έργων διατέθηκαν:293,4 εκατ. ευρώ για τη Μαγνησία
230,3 εκατ. ευρώ για τα Τρίκαλα
184,5 εκατ. ευρώ για την Καρδίτσα
85,6 εκατ. ευρώ για τη Λάρισα
87,3 εκατ. ευρώ για την Εύβοια
18,6 εκατ. ευρώ για τη Φθιώτιδα
Για τα σιδηροδρομικά έργα, το ποσό ανέρχεται στα 452 εκατ. ευρώ.
Πού θα γίνουν οι παρεμβάσεις
Στον οδικό τομέα, οι εργασίες αφορούν 26 Δήμους, μεταξύ των οποίων: Ζαγοράς – Μουρεσίου, Νότιου Πηλίου, Βόλου, Ρήγα Φεραίου, Αργιθέας, Μετεώρων, Πύλης, Τεμπών, Τυρνάβου, Ελασσόνας, Αγιάς, Λαρισαίων, Φαρκαδόνας, Καρδίτσας, Παλαμά, Τρικκαίων, Μουζακίου, Σοφάδων, Ιστιαίας-Αιδηψού, Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Δομοκού, Λαμίας, Αλμυρού και Φαρσάλων, καθώς και στο παράπλευρο οδικό δίκτυο υπό την αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών.
Στον σιδηροδρομικό τομέα, τα έργα επικεντρώνονται στα εξής τμήματα:Δομοκός – Κρανώνας του βασικού άξονα Αθήνα – Λάρισα – Θεσσαλονίκη
Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα
Λάρισα – Βόλος
Οι ανάδοχοι και τα έργα που αναλαμβάνουνΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (ΤΕΡΝΑ): Έχει αναλάβει δύο εργολαβίες οδικών έργων συνολικού ύψους 508,51 εκατ. ευρώ. Η πρώτη αφορά τους Δήμους Ζαγοράς – Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου, Βόλου και Ρήγα Φεραίου, ενώ η δεύτερη αφορά τους Δήμους Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα, Μετεώρων και Πύλης.
AKTOR: Υλοποιεί παρεμβάσεις συνολικού ύψους 349,55 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνουν την αποκατάσταση της μονής σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισας – Βόλου, καθώς και οδικά έργα σε Δήμους των νομών Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, μεταξύ των οποίων: Τεμπών, Τυρνάβου, Ελασσόνας, Αγιάς, Λαρισαίων, Φαρκαδόνας, Κιλελέρ, Παλαμά, Μουζακίου, Τρικκαίων και Καρδίτσας.
ΑΒΑΞ: Έχει αναλάβει δύο εργολαβίες, συνολικού ύψους 216,96 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνουν αποκατάσταση της γραμμής Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα, καθώς και οδικά έργα σε περιοχές όπως: Ιστιαία, Μαντούδι, Δομοκός, Λαμία, Αλμυρός, Φάρσαλα και Σοφάδες.
ΜΕΤΚΑ: Ανέλαβε την εργολαβία ύψους 166,65 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Σ.Σ. Δομοκού – Σ.Σ. Κρανώνα στον άξονα Αθηνών – Θεσσαλονίκης.
Alstom: Έχει αναλάβει εργολαβία 37 εκατ. ευρώ για έργα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης.