Τετάρτη 2 Απριλίου 2025

Οι τρεις καυτοί φάκελοι του Χρίστου Δήμα

Χρίστος Δήμας, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Η επέκταση της Γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά, η αποκατάσταση της σιδηροδρομικής Γραμμής Αθήνα – Θεσσαλονίκη μετά τις καταστροφές από την κακοκαιρία του Daniel και η Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας είναι τρία από τα κεντρικά στοιχήματα του νεοσύστατου Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με άξονα την ανάταξη του σιδηροδρόμου και των συγκοινωνιών.

mononews.gr

Επέκταση προς Καλαμαριά

Με πρόσφατη δήλωση του ο νέος Υπουργός Υποδομών Χρίστος Δήμας, δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση, έως το τέλος του 2025, της επέκταση της Γραμμής του μετρό της Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά, με πέντε σταθμούς.

Το Υπουργείο φαίνεται να παρακολουθεί πολύ στενά το συγκεκριμένο έργο υποδομής και όπως έγινε γνωστό την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για ένα συντονιστικό με τις εταιρείες.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Δήμας είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να κλείσει για κάποιες ημέρες η υφιστάμενη γραμμή, πράγμα που επιβεβαίωσε ύστερα και ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Νίκος Ταχιάος, επισημαίνοντας την ανάγκη να διακοπεί η λειτουργία της βασικής γραμμής του μετρό της Θεσσαλονίκης από έναν μήνα έως 40 ημέρες λόγω των έργων επέκτασης στην Καλαμαριά.

Τον Οκτώβριο του 2024 η ΑΚΤΩΡ, η οποία ανέλαβε την υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα έργα στη χώρα, παρέδωσε τους πρώτους 13 συρμούς του μετρό Θεσσαλονίκης και τους επόμενους ετοιμάζεται να παραδώσει και τους επόμενους 5, που αφορούν την επέκταση προς την Καλαμαριά.

Με την λειτουργία της επέκτασης θα τεθούν σε λειτουργία πέντε νέοι σταθμοί: Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσου, Νέα Κρήνη, Μίκρα, ενώ στα δρομολόγια θα υπάρχουν κοινοί οι σταθμοί από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και μέχρι την 25η Μαρτίου για αυτό θα χρειαστεί η διακοπή λειτουργίας της γραμμής για ένα χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται πως η κατασκευή της γραμμής η οποία έφερε στην επιφάνεια 300.000 αρχαιολογικά ευρήματα κοστίζει μαζί με την επέκταση της Καλαμαριάς το ποσό των 3 δισ. ευρώ.

Γραμμή 4 του Μετρό

Παράλληλα, προχωράνε και τα έργα κατασκευής της γραμμής 4 του μετρό, που σύμφωνα με ένα αρχικό αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα προβλέπεται να παραδοθεί από την ανάδοχο κατασκευάστρια εταιρεία AVAX GHELLA ALSTOM το καλοκαίρι του 2029.

Οι εργασίες προχωράνε καθώς ο μετροπόντικας έχει φτάσει στο μισό της διαδρομής, ενώ η ανάδοχος εκτιμά πως θα έχουν ολοκληρώσει τα 12,8 χλμ. της διαδρομής της εντός του 2026.

Ο πρώτος μετροπόντικας, η «Αθηνά», που ξεκίνησε από την Κατεχάκη και έχει κατασκευάσει σήραγγα περίπου 3 χλμ, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον Σταθμό Ιλίσια και αναμένεται να φτάσει στον Ευαγγελισμό στα τέλη του 2025 και το δεύτερο TBM, η «Νίκη», που ακολουθεί αντίθετη πορεία και κινείται από το Άλσος Βεΐκου προς τον Ευαγγελισμό, βρίσκεται κοντά στον σταθμό Γαλάτσι και αναμένεται να φτάσει στον Ευαγγελισμό στα τέλη του 2026.

Στην πρώτη φάση της ανάπτυξής της, η Γραμμή 4 θα συνδέει το Άλσος Βεΐκου με το Γουδή, γραμμή με μήκος 12,8 χλμ., 15 νέους σταθμούς και συνολικό προϋπολογισμό 1,8 δις ευρώ.

Να θυμίσουμε πως το έργο έχει περάσει από αρκετά κύματα. Πρόσφατα μάλιστα είχε δημιουργηθεί ταραχή κάτω από τη Λεωφόρο Κατεχάκη, όπου η ανάδοχος φαίνεται πως κατασκεύασε βοηθητική σήραγγα κατά παράβαση της μελέτης που η ίδια είχε καταθέσει, αλλάζοντας τη μεθοδολογία που προβλεπόταν, γεγονός που θα μπορούσε να φέρει πιθανά προβλήματα καθίζησης στη Λεωφόρο.

Ωστόσο η κοινοπραξία παρουσιάστηκε καθησυχαστική τόσο για την ασφάλεια του έργου, όσο και για την εξέλιξη των εργασιών.

Γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Ο Υπουργός, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στον σιδηρόδρομο και στα έργα αποκατάστασης από την κακοκαιρία Daniel το 2023 στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, δήλωσε πως αναμένεται η απόφαση αυτές τις ημέρες από το Ελεγκτικό Συμβούλιο επί των προσφυγών, υπολογίζοντας ότι απαιτούνται περίπου 15 μήνες για τα έργα πλήρους αποκατάστασης.

Υπενθυμίζεται, πως ο προκάτοχος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Σταϊκούρας παρέδωσε στον κ. Δήμα μια βεντάλια μέτρων για το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφές.

Η έναρξη και ολοκλήρωση των έργων στις περιοχές που επλήγησαν αποτελεί ίσως το κύριο στοίχημα του νέου Υπουργού, ενώ προϋπόθεση για να πιάσουν δουλειά οι big 4 των κατασκευών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, ΜΕΤΚΑ και ΑΒΑΞ είναι η απορριπτική απόφαση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων επί των προδικαστικών προσφυγών των μικρότερων εργοληπτών, η οποία αναμένεται τις επόμενες μέρες.

Εφόσον Υπουργείο και κατασκευαστές πάρουν το πράσινο φως και πέσουν οι υπογραφές, το χρονοδιάγραμμα υπαγορεύει πως τα σιδηροδρομικά έργα θα ολοκληρωθούν σε βάθος 15 μηνών και τα οδικά σε 48 μήνες αντίστοιχα, δηλαδή 4 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.

Ειδικότερα η πίτα των έργων έχει μοιραστεί ως εξής:

Η ΤΕΡΝΑ «χτύπησε» δύο οδικά έργα που αφορούν την αποκατάσταση ζημιών στους δρόμους των δήμων Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα, Μετεώρων και Πύλης, και αντίστοιχα τις υποδομές στους δήμους Ζαγοράς-Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου, Βόλου και Ρήγα Φεραίου, συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 418 εκατ. ευρώ.

Ακολούθως, η ΑΚΤΩΡ θα αναλάβει την υλοποίηση της αποκατάστασης των υποδομών των δήμων Τεμπών, Τυρνάβου, Ελασσόνας, Αγιάς, Λαρισαίων, Φαρκαδόνας, Κιλελέρ, Παλαμά, Μουζακίου, Τρικκαίων και Καρδίτσας, και την αποκατάσταση της μονής σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισας-Βόλου, έργα συνολικού προϋπολογισμού 322,9 εκατ. ευρώ.

Η ΜΕΤΚΑ ορίστηκε ανάδοχος για την αποκατάσταση της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών-Θεσσαλονίκης, από την έξοδο του Σ.Σ. Δομοκού έως την είσοδο του Σ.Σ. Κραννώνα, έργο με προϋπολογισμό 173,6 εκατ. ευρώ.

Και η ΑΒΑΞ «κέρδισε» αντίστοιχα ένα οδικό και ένα σιδηροδρομικό έργο και συγκεκριμένα την αποκατάσταση των υποδομών Ιστιαίας-Αιδηψού, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Δομοκού, Λαμίας, Αλμυρού, Φαρσάλων και Σοφάδων, και την αποκατάσταση της μονής σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφαρσάλου-Καλαμπάκας, με συνολικό προϋπολογισμό τα 178 εκατ. ευρώ.