Δευτέρα 28 Απριλίου 2025

Η Ιβηρική χερσόνησος χτυπήθηκε από τεράστιο μπλακ άουτ και έμεινε στο σκοτάδι- χάος στα αεροδρόμια, τους σιδηροδρόμους και τους σταθμούς του μετρό

Μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί σημάδια κυβερνοεπίθεσης, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Πορτογαλίας.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία επλήγησαν σήμερα από εκτεταμένο μπλακ άουτ, αφήνοντας εκατομμύρια χωρίς ρεύμα. Ο πάροχος ενέργειας της Πορτογαλίας επεσήμανε ένα πρόβλημα στο ευρωπαϊκό δίκτυο, αν και δεν έχει αποκλειστεί μια πιθανή κυβερνοεπίθεση.

euractiv.com

Το μπλακ άουτ είχε επηρεάσει αρκετές περιοχές στην Πορτογαλία και την Ισπανία από το μεσημέρι, προκαλώντας χάος στα αεροδρόμια, τους σιδηροδρόμους, τους σταθμούς του μετρό και την οδική κυκλοφορία, καθώς τα φανάρια σταμάτησαν να λειτουργούν. Κατά συνέπεια, και οι δύο χώρες έχουν βιώσει τα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με το Euractiv.

Η E-Redes, η κύρια εταιρεία διανομής της Πορτογαλίας, απέδωσε το ζήτημα σε πρόβλημα στο ευρύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο επηρέασε το εθνικό δίκτυο, ανέφερε η Expresso.

Ως αποτέλεσμα, πραγματοποιήθηκαν διακοπές ρεύματος σε συγκεκριμένες περιοχές για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του δικτύου, αλλά η εξυπηρέτηση είχε ήδη αποκατασταθεί σταδιακά από νωρίς το απόγευμα.

Ταυτόχρονα, η Ισπανία αντιμετώπισε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στις αυτόνομες κοινότητές της, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει έρευνες από την ισπανική κυβέρνηση.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί σημάδια κυβερνοεπίθεσης». Ο Pedro Mendonça από το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Πορτογαλίας είπε στο Euractiv.

Το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης εξετάζεται επίσης από το Εθνικό Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας της Ισπανίας, αναφέρει η El Pais.

«Το Ιβηρικό δίκτυο αποσυνδέθηκε αυτόματα από το ευρωπαϊκό δίκτυο από τις 12.38 έως τις 1.30 μ.μ., οπότε τέθηκε και πάλι σε λειτουργία η γραμμή ισχύος 400 kV μεταξύ της Γαλλικής και της Ισπανικής Καταλονίας», δήλωσε η γαλλική RTE.

Η Γαλλία χτυπήθηκε επίσης, αν και λιγότερο σοβαρά. Τα νοτιοδυτικά της χώρας παρουσίασαν διακοπές, αλλά η ηλεκτροδότηση έχει ήδη αποκατασταθεί, δήλωσε η RTE στο Euractiv.

«Αρχίζουμε να ανακτούμε την τάση στα βόρεια και στα νότια της χερσονήσου, η οποία είναι το κλειδί για την προοδευτική κάλυψη της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε η Red Elétrica, ισπανική εταιρεία παροχής ηλεκτρικού δικτύου στο X.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει έρθει σε επαφή και με τις δύο χώρες καθώς προσπαθεί να κατανοήσει την υποκείμενη αιτία της διακοπής ρεύματος και τον αντίκτυπο της κατάστασης, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι τα πρωτόκολλα της ΕΕ έχουν ενεργοποιηθεί για την αποκατάσταση του συστήματος.