Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προανήγγειλε την έλευση ενός «θαρραλέου» νομοσχεδίου για τον ΟΣΕ, υπογραμμίζοντας ότι προχωρά η ανάταξη των σιδηροδρόμων.
businessdaily.gr
Οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι, η πολιτική συγκυρία και οι κυβερνητικές πολιτικές, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, σε συνέντευξή του στο protothema.gr.
Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως «η διετία που μεσολάβησε μετά το δυστύχημα των Τεμπών δεν ήταν περίοδος αδράνειας. Έγιναν προσπάθειες ανάταξης των σιδηροδρόμων, ο Χρήστος Σταϊκούρας είχε παρουσιάσει, και στη Βουλή, 18 διαφορετικές κινήσεις για τη βελτίωση», αλλά, διευκρίνισε, «το σιδηροδρομικό δίκτυο δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη».
Τόνισε επίσης ότι: «Είναι απόφαση του πρωθυπουργού να πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται για την ανάταξη του δικτύου, για τη συντήρησή του με συμβάσεις και με διεθνείς εταιρείες, και για πιο σύγχρονα τρένα μετά από σχετική συνεννόηση με τους Ιταλούς. Αυτός είναι ο ρόλος του αρμόδιου υπουργού, του Κωνσταντίνου Κυρανάκη».
Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι «στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, στις 28 Απριλίου, θα έρθει ένα θαρραλέο νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ. Και χαίρομαι που κι εγώ, στο πλαίσιο του συντονιστικού ρόλου μου, συμμετέχω έχοντας σχετική εμπειρία. Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα υιοθετήσουμε προτάσεις της Κομισιόν και του ΕΟΔΑΣΑΑΜ» (Εθνικού Οργανισμού Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών).
Θα αποδωθούν ευθύνες για τα Τέμπη
Για το ζήτημα των Τεμπών, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, «το βασικό, αν όχι μοναδικό, θέμα γύρω από τα Τέμπη είναι η ευθύνη του σταθμάρχη που όλοι τελικά παραδέχθηκαν», όπως επίσης, συμπλήρωσε, και «η ευθύνη για τον ΟΣΕ, η ευθύνη της κυβέρνησης, προφανώς και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Εκεί θα καταλήξει, κατά την άποψή μου, νωρίτερα ή αργότερα, και πάλι το θέμα», εκτίμησε.
«Φύγαμε από κάτι στο οποίο υπήρχαν και κυβερνητικές ευθύνες, τουλάχιστον πολιτικές -έχουν, άλλωστε, ασκηθεί 43 διώξεις μέχρι στιγμής. Φύγαμε από αυτό και ξεκινήσαμε τις συζητήσεις για το ξυλόλιο», ανέφερε ακόμη. Ειδικώς δε, για το θέμα του ξυλολίου, «διάφοροι ειδικοί που αποδείχθηκε ότι δεν ήταν και τόσο ειδικοί, ανέπτυσσαν διάφορες θεωρίες, οι οποίες τώρα ξεκίνησαν να καταρρίπτονται από άλλους, πράγματι, ειδικούς, που εξηγούν τα πράγματα με το "Νι" και με το "Σίγμα"», σημείωσε με την ταυτόχρονη παρατήρηση ότι «είχαμε παρασυρθεί συνολικά σε μια συζήτηση, η οποία δεν εδραζόταν τόσο σε πραγματικά στοιχεία αλλά σε φαντασιακά στοιχεία, υπήρχαν κάποιοι που ήθελαν να συγκαλύψουν την αλήθεια».
Στο σημείο αυτό μάλιστα, ο Κ. Χατζηδάκης άσκησε κριτική στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσό, γιατί «δεν την χρησιμοποίησε (σ.σ. τη μελέτη που είχε στα χέρια του) και ο ίδιος μιλούσε με έναν τελείως διαφορετικό λόγο».
Ερωτηθείς για τη στάση μερίδας συγγενών θυμάτων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ήταν κάθετος: «Στους συγγενείς μόνο σεβασμό και μόνο απόλυτη κατανόηση για το πρωτοφανές δράμα που έχουν περάσει». Εξ άλλου, «όταν χάσεις το παιδί σου, εμείς όλοι οι υπόλοιποι, όποια συμπεριφορά και αν έχεις, πρέπει να σε αντιμετωπίσουμε με την αναγκαία σεμνότητα και τον αναγκαίο σεβασμό. Υπήρξαν ωστόσο άνθρωποι που εμπλέκονται στη δίκη, ειδικοί που δεν ήταν και τόσο ειδικοί, δικηγόροι που μίλησαν με ένα λόγο που δεν ήταν και τόσο υπεύθυνος, και σίγουρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά λιγότερο άλλα περισσότερο, που προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν το ζήτημα για να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη».
Για τις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου, όπου έγινε η σύγκρουση των τρένων, δήλωσε: «Αν έγιναν λάθη χειρισμού, βιαστικές ενέργειες εκείνη την ώρα, είναι άλλης τάξεως ζήτημα». Ενώ στη μομφή ότι «το μπάζωμα έγινε για να κρυφτούν το ξυλόλιο και οι ευθύνες της κυβέρνησης», ο αντιπρόεδρος απάντησε με ένα ερώτημα: «Το ξυλόλιο πήγε μόνο από τη μια πλευρά της γραμμής και δεν πήγε από την άλλη; Τι είδους διάχυση υγρού ήταν αυτή; Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχουν ευθύνες, αλλά πρέπει να δούμε τις ευθύνες στην πραγματική διάστασή τους».
Για το πόρισμα του Οργανισμού, «αν εξαιρέσετε το τμήμα της πυρόσφαιρας -στο οποίο και ο ίδιος ο ΕΔΟΣΑΑΜ έθετε κάποια ερωτήματα- το υπόλοιπο είναι πολύ χρήσιμο πόρισμα. Από την άλλη, θα προσπαθήσουμε να έχουμε όχι μόνον έναν ασφαλή, με ευρωπαϊκά δεδομένα, ΟΣΕ αλλά και έναν λειτουργικό ΟΣΕ. Εδώ είναι που συζητάμε το "μοντέλο ΔΕΗ"». Με άλλα λόγια, συμπλήρωσε, «πάμε για πιο γρήγορες διαδικασίες στις προσλήψεις προσωπικού, τις προμήθειες για να μην είναι όμηρος της γραφειοκρατίας», ενώ «προφανώς θα υπάρξουν κίνητρα για την προσέλκυση στελεχών και από τον ιδιωτικό τομέα. Έχω ακούσει πολλές φορές την κριτική, "θα πάρετε golden boys". Ανάμεσα στην κριτική, "χρησιμοποιείτε golden boys" και στην κριτική, "αποτύχατε", εγώ προτιμώ την πρώτη. Γιατί στο τέλος της διαδρομής αυτό που μετράει δεν είναι τόσο η μέθοδος, όσο το αποτέλεσμα», σημείωσε με έμφαση.