
Τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας για το υλικό που προκάλεσε τη φωτιά στην αμαξοστοιχία στην τραγωδία των Τεμπών έβαλε και ο καθηγητής Θεόδωρος Λιόλιος.
tomanifesto.gr
Με ανάρτησή του σήμερα, ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Στρατιωτικών Επιστημών, Θεόδωρος Λιόλιος, ισχυρίζεται πως μπαίνει ένα τέλος στο θέμα των αιτιών της φωτιάς, καθώς υπεύθυνα είναι τα έλαια σιλικόνης, καθώς μέσα σε αυτά το «το εύφλεκτο Υδρογόνο παράγεται σε μεγαλύτερες ποσότητες».
Ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής υπογραμμίζει πως «το θέμα της πρόκλησης πύρινου νέφους στα Τέμπη δεν επιδέχεται πλέον καμία αμφιβολία» και παραθέτει τον Οδηγό της IEEE Power Engineering Society (Sponsored by the Transformers Committee) για την Ερμηνεία των Αερίων που παράγονται σε Μετασχηματιστές Εμβαπτισμένους σε Σιλικόνη από ηλεκτρικό τόξο (παγκοσμίως αποδεκτός)».
Συγκεκριμένα, ο κ. Λιόλιος αναφέρει πως «σύμφωνα με τον οδηγό της IEEE σε ηλεκτρικό τόξο παράγονται μεγάλες ποσότητες υδρογόνου και ακετυλενίου (υδρογονάνθρακας), με μικρότερες ποσότητες μεθανίου (υδρογονάνθρακας) και αιθυλενίου (υδρογονάνθρακας), διοξειδίου του άνθρακα και μονοξειδίου του άνθρακα. Το κύριο αέριο/υδρογονάνθρακας που παράγεται είναι το ακετυλένιο (ασετιλίνη) αλλά φυσικά το εύφλεκτο Υδρογόνο παράγεται σε μεγαλύτερες ποσότητες μέσα στα έλαια σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Όσο αυξάνεται η ενέργεια του ηλεκτρικού τόξου, αυξάνεται και ο λόγος ακετυλενίου προς υδρογόνο».
Αναλυτικά η ανάρτηση του Θεόδωρου Λιόλιου μαζί με τα αρχεία που αποδεικνύουν τη θεωρία για ευθύνη των ελαίων σιλικόνης στην φωτιά που προκλήθηκε: