Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025

«ΦΙΛΟΙ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΠΑΤΡΑΣ»: Συνάντηση στον ΟΣΕ για τα “προβληματικά” ωράρια – Θέση και για την υπογειοποίηση


– Η υπογειοποίηση μήκους 9 χλμ περίπου «δεν είναι ρεαλιστική και επιλέξιμη». Αντίθετα, είναι πολύ πιο δύσκολη τεχνικά λόγω άμεσης γειτνίασης με την θάλασσα και τον υδροφόρο ορίζοντα.

του Αχιλλέα Ροδίτη
politeianews.gr

Ο διαχειριστής της ομάδας «Φίλων Προαστιακού», Βασίλης Γκλαβάς, (ένθετη φωτογραφία), θίγει στην «Πολιτεία» δύο μείζονα θέματα που αφορούν τις μετακινήσεις με τρένα. Το πρώτο, αφορά το «κακό» και «άβολο» ωράριο του Προαστιακού, ιδίως αυτού που κινείται στη νότια γραμμή ενώνοντας την Πάτρα με την Κ. Αχαΐα. Θεωρητικά τουλάχιστον, αφού το δρομολόγιο φθάνει μέχρι τα Καμίνια μετά την έναρξη των έργων στην Πατρών – Πύργου. Παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα επικεντρώνεται στα ωράρια των δρομολογίων, που είναι, όπως σημειώνει ο κ. Γκλαβάς «εκτός πραγματικότητας σε σχέση με τις ανάγκες των πολιτών».

Εξηγεί, για παράδειγμα, ότι… αφού το τελευταίο δρομολόγιο από Πάτρα είναι στις 7 το βράδυ, χειμώνα – καλοκαίρι, αυτομάτως αυτό καθιστά «αδιάφορη» τη γραμμή. Ούτε κάτοικοι που εργάζονται στην Πάτρα αλλά μένουν από Παραλία μέχρι Καμίνια, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν, ούτε όμως και οι νέοι που πηγαίνουν για φροντιστήρια ή δραστηριότητες. Και υποστηρίζει ότι ήταν ένα ζήτημα που εξ αρχής είχε τεθεί στην Αχαιή πρώην υφυπουργό Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου η οποία, ωστόσο, επέμεινε στο υπάρχον ωράριο το οποίο θεωρούσε πως εξυπηρετούσε άπαντες.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΟΣΕ

«Απλά πρέπει να κατανοήσουμε ότι το τρένο δεν είναι για… βόλτες. Είναι για μετακίνηση πολιτών που θέλουν να εξυπηρετηθούν σωστά, άρα τα δρομολόγια πρέπει να διαμορφώνονται με βάση τις ανάγκες που προκύπτουν από το πώς λειτουργεί η αγορά κι η κοινωνία», τονίζει ο κ. Γκλαβάς. Ο οποίος προτείνει ωριαία δρομολόγια στη νότια γραμμή, με παράταση του χρόνου λειτουργίας το βράδυ.

Την πρόταση αυτή αναμένεται να καταθέσουν οι «Φίλοι Προαστιακού Πάτρα» στον Διευθυντή του ΟΣΕ με τον οποίο έχουν ζητήσει συνάντηση η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες μέρες. Και εκεί θα αναλύσουν τη θέση τους τεκμηριώνοντας την δυνατότητα εφαρμογής της παραπάνω πρότασης για περισσότερα δρομολόγια και σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος ημερησίως.

ΓΙΑ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ

Ξεκάθαρη θέση έχουν οι «Φίλοι Προαστιακού» και για την περίφημη διαμάχη Δήμου-Υπουργείου, περί υπογειοποιημένης γραμμής. Είναι θέση που αποσαφηνίστηκε και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης περιοδείας που έκαναν στη Δυτική Ελλάδα οι «Πράσινοι – Οικολογία» και ο πρώην Ευρωβουλευτής τους κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Εκεί, τόσο ο κ. Τρεμόπουλος, όσο και ο κ. Γκλαβάς ξεκαθάρισαν ότι «η υπογειοποίηση μήκους 9 χλμ περίπου δεν είναι ρεαλιστική και επιλέξιμη. Αντίθετα, είναι πολύ πιο δύσκολη τεχνικά λόγω άμεσης γειτνίασης με την θάλασσα και τον υδροφόρο ορίζοντα, κάτι που προϋποθέτει τεχνικά δύσκολα και πολύπλοκα έργα που η ΕΕ έχει απαντήσει οριστικά ότι δεν προτίθεται να τη χρηματοδοτήσει. Θα κόστιζε όσο και το βασικό έργο στο Μετρό Θεσσαλονίκης (300 εκατ. € /χλμ)».

Σύμφωνα με την πρόταση, η λύση υποδείχθηκε ήδη από το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης σε συνεργασία με το ΕΜΠ και την Πολυτεχνική Σχολή Πατρών. Και προβλέπει «ήπια επιφανειακή λύση με τερματισμό στο Μηχανοστάσιο Αγίου Διονυσίου, όπως προβλέπει το ΓΠΣ Πάτρας και ο αρχικός σχεδιασμός της ΕΡΓΟΣΕ». «Μια τέτοια λύσης δεν θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. €, ποσό που είναι επιλέξιμο από την ΕΕ για τη σιδηροδρομική σύνδεση Ρίου -Πάτρας με ολοκλήρωση της νέας ΣΓΥΤ από Αθήνα», σημειώνει ο κ. Γκλαβάς.