Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025

Οι δεσμοί Κίνας-ΕΕ θεωρούνται καθοριστικοί για την παγκόσμια ανάπτυξη

Οι ειδικοί ζητούν ισχυρότερη οικονομική, εμπορική συνεργασία εν μέσω αυξήσεων των δασμών στις ΗΠΑ
Μια φωτογραφία drone που τραβήχτηκε στις 9 Αυγούστου 2024 δείχνει ένα εμπορευματικό τρένο Κίνας-Ευρώπης να αναχωρεί από τον βόρειο σιδηροδρομικό σταθμό Tongjiang στην επαρχία Heilongjiang της βορειοανατολικής Κίνας. [Φωτογραφία/Xinhua]

chinadaily.com.cn

Η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Κίνας-Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καταστεί κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, καθώς οι αυξήσεις των δασμών των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι των βασικών εμπορικών τους εταίρων έχουν ρίξει σκιά στην παγκόσμια οικονομία, δήλωσαν ανώτεροι εμπορικοί εμπειρογνώμονες και στελέχη επιχειρήσεων της ΕΕ.

Τόνισαν ότι εν μέσω αυξανόμενου παγκόσμιου εμπορικού προστατευτισμού, η διαρθρωτική συμπληρωματικότητα των οικονομιών της Κίνας και της ΕΕ και η προάσπιση του ελεύθερου εμπορίου από τις δύο πλευρές παρέχουν μια σταθερή βάση για βαθύτερη διμερή οικονομική και εμπορική συνεργασία. Είπαν επίσης ότι οι αυξήσεις των δασμών των ΗΠΑ είναι πιθανό να έχουν μπούμερανγκ.

Ο Zhang Yansheng, ερευνητής στην Κινεζική Ακαδημία Μακροοικονομικών Ερευνών, δήλωσε ότι η οικονομία της ΕΕ έχει πλεονεκτήματα στην κατασκευή υψηλής τεχνολογίας, στο εμπόριο πράσινων τεχνολογιών και υπηρεσιών, ενώ η Κίνα υπερέχει σε ψηφιακές υποδομές, έξυπνη κατασκευή, σενάρια εφαρμογών και μια τεράστια αγορά.

«Η Κίνα και η ΕΕ θα μπορούσαν να εξετάσουν τη δημιουργία ενός μηχανισμού διαλόγου για την ασφάλεια της βιομηχανικής αλυσίδας για να σχηματίσουν μια «λίστα συνεργασίας» σε βασικούς τομείς όπως οι ημιαγωγοί και τα φαρμακευτικά προϊόντα», είπε ο Ζανγκ.

Δημιουργώντας πλατφόρμες όπως πάρκα βιομηχανικής συνεργασίας και κοινά ταμεία καινοτομίας, η στρατηγική συναίνεση των δύο πλευρών μπορεί να μετατραπεί σε συγκεκριμένα έργα, προκειμένου να διαμορφωθεί ένας πρακτικός και εφικτός οδικός χάρτης για να οικοδομήσουν έναν νέο, προσανατολισμένο στο μέλλον τύπο οικονομικής και εμπορικής οικονομίας. εταιρική σχέση, είπε.

«Με τον μετασχηματισμό και την αναβάθμιση της μεταποιητικής βιομηχανίας της Κίνας, ο ανταγωνισμός μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ στην οικονομική και εμπορική ανάπτυξη έχει ενταθεί λίγο», δήλωσε ο Zhang.

«Ωστόσο, καθώς και οι δύο αντιμετωπίζουν εξωτερικές προκλήσεις όπως ο αυξανόμενος προστατευτισμός και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες, οι δύο οικονομίες αναμένεται να σφυρηλατήσουν στενότερους οικονομικούς δεσμούς βασισμένους στον συμπληρωματικό ανταγωνισμό, επιτυγχάνοντας έτσι μια κατάσταση win-win», πρόσθεσε ο Zhang.

Ο Zhou Mi, ανώτερος ερευνητής στην Κινεζική Ακαδημία Διεθνούς Εμπορίου και Οικονομικής Συνεργασίας, είπε ότι οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Κίνας και ΕΕ ενισχύονται από τη συμπληρωματικότητα της αγοράς και την ανάγκη βελτιστοποίησης των πόρων.

Είπε ότι αναμένει περισσότερους μηχανισμούς συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων, την προώθηση της καινοτομίας και τη βελτίωση της κατανομής των πόρων της αγοράς.

«Κάνοντας τέτοια πράγματα, η Κίνα και η ΕΕ θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, να ενισχύσουν την απασχόληση και να ενισχύσουν την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας και για τους δύο», δήλωσε ο Zhou, του οποίου η ακαδημία είναι συνδεδεμένη με το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.

Η Κίνα παραμένει η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών της ΕΕ και ο τρίτος μεγαλύτερος προορισμός εξαγωγών, σύμφωνα με ευρωπαϊκές στατιστικές. Επιπλέον, οι εισροές άμεσων εξερχόμενων επενδύσεων της Κίνας στην ΕΕ αυξήθηκαν από 6,27 δισεκατομμύρια ευρώ (6,43 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2020 σε 8,06 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, με τις επενδύσεις Greenfield να φθάνουν τα 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023 — αύξηση 48 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2022.

Ο Zhang, από την Κινεζική Ακαδημία Μακροοικονομικών Ερευνών, είπε ότι το δυναμικό συνεργασίας μεταξύ Κίνας και ΕΕ καλύπτει τρεις βασικούς τομείς: πράσινο μετασχηματισμό, ψηφιακή συνεργασία και ανάπτυξη αγοράς τρίτων.

Οι δύο οικονομίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα κοινό εργαστήριο ουδέτερου άνθρακα με έμφαση στη συνεργασία καθαρής τεχνολογίας, να αναγνωρίσουν η μία τα πρότυπα διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου της άλλης και να δημιουργήσουν μηχανισμούς διαλόγου για συνεργασία σε συνοριακούς τομείς όπως η ροή δεδομένων και η ηθική της τεχνητής νοημοσύνης, είπε.

Σύμφωνα με τον Zhou, από την Κινεζική Ακαδημία Διεθνούς Εμπορίου και Οικονομικής Συνεργασίας, η Κίνα και η ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθούν βραχυπρόθεσμα στην επανεξέταση και την ενίσχυση της υφιστάμενης συνεργασίας στην αλυσίδα εφοδιασμού, είτε με γνώμονα την αγορά είτε προωθούμενη από την κυβέρνηση, μειώνοντας τους εμπορικούς φραγμούς και αυξάνοντας τις επενδύσεις ευκαιρίες και την κινητικότητα του προσωπικού.

Οι μακροπρόθεσμες στρατηγικές θα πρέπει να στοχεύουν σε πιο αποτελεσματική ενοποίηση της αγοράς μέσω μειωμένων τιμολογίων, αυξημένων μηχανισμών διαβούλευσης και ενισχυμένης συνεργασίας για την καινοτομία, πρόσθεσε.

Ο Zhou είπε επίσης ότι η συνεργασία Κίνας-ΕΕ θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα ​​από τις διμερείς σχέσεις για να συμπεριλάβει ευκαιρίες αγοράς τρίτων στη Λατινική Αμερική, την Αφρική και αλλού.

«Αυτή η διευρυμένη συνεργασία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων ενισχύοντας παράλληλα την οικονομική ανεξαρτησία και των δύο μερών και την ικανοποίηση της ζήτησης των καταναλωτών σε αναδυόμενους τεχνολογικούς τομείς», πρόσθεσε.

Οι ειδικοί είπαν επίσης ότι οι αυξήσεις των δασμών στις ΗΠΑ δεν θα είναι καλές για κανέναν και θα αποτύχουν να επιτύχουν τον λεγόμενο σκοπό να κάνουν την Αμερική ξανά μεγάλη.

Ο Ju Jiandong, καθηγητής προέδρου στη Σχολή Οικονομικών PBC του Πανεπιστημίου Tsinghua, είπε ότι εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να μεγιστοποιήσουν τα δικά τους συμφέροντα, δεν θα πρέπει να βλάψουν τους δεσμούς με τους κατασκευαστές τους προμηθευτές.

«Μην πάτε κόντρα στους πελάτες και μην πάτε ενάντια στους προμηθευτές - αυτά είναι τα ABC της οικονομίας», είπε ο Ju.

Οι ηγέτες των επιχειρήσεων δήλωσαν επίσης ότι έχουν μια αισιόδοξη προοπτική για την οικονομική και εμπορική συνεργασία Κίνας-ΕΕ.

Ο Thomas Roemer, παγκόσμιος επικεφαλής της επιχειρηματικής οντότητας επικαλύψεων και κόλλων της Covestro AG, μιας γερμανικής κατασκευάστριας πολυμερών, εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξη για το δίκαιο, ανοιχτό και βασισμένο σε κανόνες παγκόσμιο εμπόριο.

«Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Κίνα για να παρέχουμε στους πελάτες μας καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις και προϊόντα», δήλωσε ο Roemer.

Ο Denis Depoux, παγκόσμιος διευθύνων σύμβουλος στη γερμανική εταιρεία συμβούλων διαχείρισης Roland Berger, δήλωσε ότι η αλληλεξάρτηση μεταξύ των οικονομιών της Κίνας και της ΕΕ παραμένει σημαντική.