Με στόχο την αντιμετώπιση της αυξημένης επιβατικής κίνησης και την αποφυγή φαινομένων όπως αυτά του περασμένου καλοκαιριού, όπου επιβάτες αναγκάζονταν να ταξιδεύουν σε ασφυκτικά γεμάτους συρμούς χωρίς κλιματισμό, οι Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) σχεδιάζουν παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό του Μετρό και του Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου (ΗΣΑΠ) της Αθήνας.
Της Ματίνας Χαρκοφτάκη
capital.gr
Το πλάνο περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις για την αναβάθμιση των αμαξοστοιχιών, τη βελτίωση των υποδομών και την ανανέωση των υπηρεσιών, έτσι ώστε οι μετακινήσεις να γίνουν πιο άνετες και αποδοτικές για τους εκατοντάδες χιλιάδες καθημερινούς χρήστες.
Ενδεικτικό της σημασίας του Μετρό και του Ηλεκτρικού για την καθημερινότητα των πολιτών είναι το γεγονός ότι εξυπηρετούν περίπου 800.000 επιβάτες ημερησίως. Το στοιχείο αυτό αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για ουσιαστικές τονωτικές ενέσεις. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι το Μετρό έχει συμπληρώσει πλέον 25 χρόνια λειτουργίας, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο αναγκαία την επένδυση στον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση του δικτύου του. Σε αυτή την κατεύθυνση, η ΣΤΑΣΥ προχωρά σε μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις: από μικρότερης κλίμακας έργα, όπως ο χρωματισμός των εγκαταστάσεων με φωτοκαταλυτικά χρώματα που είναι πιο ανθεκτικά και δεν συγκρατούν ρύπους, μέχρι μεγάλης κλίμακας, όπως η αλλαγή σιδηροτροχιών, ύψους 8 εκατ. ευρώ, το πλάνο εκσυγχρονισμού θα υλοποιηθεί σταδιακά μέσα στην επόμενη πενταετία.
Επιπλέον, το πλάνο περιλαμβάνει αναβάθμιση της επιδομής, των συστημάτων σηματοδότησης, αερισμού και πυρανίχνευσης, καθώς και την ενίσχυση του στόλου των συρμών, δίνοντας έμφαση στην εξοπλισμό όσων δεν διαθέτουν κλιματισμό. Πρόκειται για τους πρώτης γενιάς συρμούς, οι οποίοι χρησιμοποιούνται από την πρώτη μέρα λειτουργίας του μετρό και δεν είχαν εξαρχής εγκατεστημένα σύστημα κλιματισμού.
Παράλληλα, υλοποιείται πρόγραμμα ανακαίνισης στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό, με εργασίες χρωματισμού των εγκαταστάσεων συνολικού προϋπολογισμού 770.000 ευρώ. Επιπλέον, έχει δρομολογηθεί νέα προκήρυξη ύψους 2 εκατ. ευρώ για τη σταδιακή ανακαίνιση όλων των σταθμών.
Έργα έχουν ήδη ολοκληρωθεί σε σταθμούς όπως το Σύνταγμα και η Πανόρμου, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του σταθμού Χαλανδρίου. Επισημαίνεται ότι κάθε σταθμός έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας, όπου τοποθετήθηκαν ειδικά δίχτυα για την απομάκρυνση περιστεριών που δημιουργούσαν μια όχι τόσο ευχάριστη εικόνα για το επιβατικό κοινό. Παρόμοια μέτρα εφαρμόστηκαν στους σταθμούς Χαλάνδρι και Άγιος Αντώνιος, ενώ παράλληλα γίνονται εργασίες στεγανοποίησης σε στέγαστρα στις γραμμές 2 και 3.
Ο σχεδιασμός του νέου συγκοινωνιακού χάρτη
Μια άλλη σημαντική πρωτοβουλία για τη βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών της πρωτεύουσας αποτελεί η διαμόρφωση του νέου Συγκοινωνιακού Χάρτη της Αθήνας. Το έργο αυτό στοχεύει στη διευκόλυνση του επιβατικού κοινού, βελτιώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες και ενισχύοντας τη λειτουργικότητα του δικτύου. Το μετρό, ως πυρήνας του συστήματος αστικών συγκοινωνιών, εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες καθημερινά και αποτελεί κομβικό μέσο μεταφοράς.
Παρά την αυξημένη επιβατική κίνηση, η οικονομική εικόνα του μετρό παραμένει αρνητική. Το 2023 έκλεισε με ζημίες ύψους 17,663 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση με το 2022, όπου καταγράφηκαν κέρδη 1,445 εκατ. ευρώ. Η αρνητική οικονομική πορεία, ωστόσο, δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η ΣΤΑΣΥ διαχρονικά καταγράφει ζημιογόνα αποτελέσματα. Ενδεικτικά, το 2021 οι ζημίες ανήλθαν σε 20,772 εκατ. ευρώ, το 2020 σε 22,899 εκατ., ενώ το 2019 και το 2018 οι απώλειες έφτασαν τα 27,651 εκατ. και 16,72 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Σύμφωνα με στελέχη της ΣΤΑΣΥ, οι ζημίες για το 2023 οφείλονται κυρίως σε αποσβέσεις – ένα λογιστικό ζήτημα – και δεν αντικατοπτρίζουν τη λειτουργική αποδοτικότητα του μετρό. Επιπλέον, εκτιμούν ότι ο ισολογισμός του 2024 θα είναι ισοσκελισμένος.
Στον αντίποδα, ο κύκλος εργασιών της ΣΤΑΣΥ σημείωσε σημαντική αύξηση κατά 17,25% το 2023, φτάνοντας τα 129,411 εκατ. ευρώ από 110,374 εκατ. το 2022. Τα έσοδα από την πώληση εισιτηρίων και καρτών ανήλθαν σε 80,08 εκατ. ευρώ, έναντι 65,97 εκατ. το προηγούμενο έτος. Από αυτά, 56,6 εκατ. ευρώ προήλθαν από τα εισιτήρια και 23,47 εκατ. ευρώ από τις χρονικές και ετήσιες κάρτες.
Η επιχορήγηση από το ελληνικό δημόσιο, που καλύπτει τις μετακινήσεις κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων, όπως ΑμεΑ, ηλικιωμένοι και φοιτητές, παρέμεινε σταθερή στα 41,98 εκατ. ευρώ, δείχνοντας τη δέσμευση της ΣΤΑΣΥ για κοινωνική προσβασιμότητα.