Προτού η βιωσιμότητα ήταν ακόμη ένα κομβικό ζήτημα, οι σιδηροδρομικές μεταφορές είχαν ήδη ενσωματώσει αυτήν την αποστολή. Στην πραγματικότητα, σε όλη την τεχνολογική της εξέλιξη, έχει προβλέψει μελλοντικές προκλήσεις, επενδύοντας σε καινοτομίες που σήμερα φαίνονται απαραίτητες για έναν κόσμο πιο φιλικό προς το περιβάλλον.
eureporter.co
Ένα ιστορικό παράδειγμα αυτού του προοδευτικού οράματος ήταν η κατασκευή της αλπικής σιδηροδρομικής σήραγγας Frejus, η οποία ξεκίνησε το 1857. Αυτό το εξαιρετικό έργο όχι μόνο έγραψε ένα κεφάλαιο στην ιστορία του Πιεμόντε και της Ιταλίας, αλλά έθεσε επίσης τα θεμέλια για μια σύγχρονη βιώσιμη διεθνές σιδηροδρομικό δίκτυο, που συνδέει την Ιταλία με τη Γαλλία.
Χάρη επίσης στην ηλεκτροδότηση της γραμμής Τορίνο-Μπαρτονέκια, οι σιδηρόδρομοι του Πιεμόντε έγιναν σύμβολο αποτελεσματικότητας και οράματος για το μέλλον. Μαζί, αυτές οι επιτυχίες μείωσαν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και παρείχαν νέες ταξιδιωτικές ευκαιρίες τόσο για τους επιβάτες όσο και για τους τουρίστες. Φωλιασμένο στις Άλπεις, η Bardonecchia είναι σήμερα ένα εύκολα προσβάσιμο τουριστικό σημείο χάρη στις σύγχρονες σιδηροδρομικές υποδομές της Ιταλίας. Ωστόσο, πρέπει να ευχαριστήσουμε τα πρωτοποριακά έργα του παρελθόντος για το γεγονός ότι μπορούμε πλέον να ταξιδεύουμε γρήγορα και βιώσιμα σήμερα.
Η αληθινή ιταλική εμπειρία ενισχύει αυτή τη σύνδεση μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, με εμπειρίες που συνδυάζουν την άνεση των σύγχρονων σιδηροδρομικών δικτύων με τον ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο των Άλπεων. Η σύνδεση μεταξύ παρελθόντος και παρόντος αντικατοπτρίζεται επίσης στη διαδικασία ηλεκτροδότησης των σιδηροδρόμων, μια από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των μεταφορών της Ιταλίας. Όλα ξεκίνησαν το 1901 με τη γραμμή Μιλάνο-Βαρέζε και επρόκειτο να μεταμορφώσουν ριζικά τους σιδηροδρόμους της χώρας. Πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ιταλία διέθετε ήδη περίπου 4.000 km ηλεκτροφόρων γραμμών, καθιστώντας την ηγέτη στην Ευρώπη και δεύτερη μόνο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες παγκοσμίως. Μετά τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση, το 1953 η Ιταλία ήταν ακόμα ηγέτης στην Ευρώπη με πάνω από 5.800 km ηλεκτροφόρων γραμμών. Αυτή η διαδικασία εκσυγχρονισμού όχι μόνο μείωσε τις εκπομπές CO2, αλλά βελτίωσε επίσης την αποτελεσματικότητα των μεταφορών, καθιστώντας τις πιο βιώσιμες και ανταγωνιστικές.
Τα συνακόλουθα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη αποδεικνύουν τη στρατηγική σημασία της ηλεκτροκίνησης για την ανάπτυξη της Ιταλίας. Το παρελθόν καθοδηγεί το μέλλον και, με τη μακρά ιστορία καινοτομίας του, που διατηρείται ως ανάμνηση στα αρχεία του Ιδρύματος FS, ο Gruppo FS (κρατικός όμιλος σιδηροδρόμων της Ιταλίας) εξακολουθεί να είναι σήμερα ένας θεμελιώδης πυλώνας για τη βιώσιμη κινητικότητα.
sidirodromikanea.blogspot.com