Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Πώς θα γίνει ο ΟΣΕ πιό ψηφιακός και “έξυπνος”


Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ, υπό την προεδρία του κ. Γιάννου Γραμματίδη, προχώρησε στην έγκριση διενέργειας διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου «Εγκατάσταση, παραμετροποίηση, διαχείριση, εγγύηση καλής λειτουργίας ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του ΟΣΕ».

energyworld.gr

Το έργο έχει προϋπολογισμό 36 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και στόχο τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του οργανισμού, σύμφωνα με τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 και τις προτεραιότητες της ΕΕ για τη δημιουργία σύγχρονων σιδηροδρομικών δικτύων.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΟΣΕ περιλαμβάνει ένα σύστημα διαχείρισης εισιτηρίων που στοχεύει να έχει τουλάχιστον το 60% των επιβατών να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά εισιτήρια, συνδεόμενο με υπάρχοντα συστήματα συλλογής κομίστρου.

Επίσης, θα περιλαμβάνονται υποδομές έξυπνων σταθμών, συμπεριλαμβανομένων Κέντρων Διαχείρισης Σταθμών (ΚΔΣ) και κατάλληλου εξοπλισμού σε επιλεγμένους σταθμούς.

Τα κεντρικά συστήματα θα περιλαμβάνουν ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα τηλεματικής και πληροφόρησης επιβατών, ψηφιακής εξυπηρέτησης, διαχείρισης αιτημάτων και παραπόνων, καθώς και mobile εφαρμογές και λογισμικό κεντρικής διαχείρισης.

Παράλληλα, θα υπάρχει διασύνδεση με υπάρχουσες υποδομές εξωτερικών φορέων.

Η υλοποίηση του έργου θα περιλαμβάνει μελέτες και αναλυτικό σχεδιασμό του ολοκληρωμένου συστήματος, υπηρεσίες εγκατάστασης, κατάρτισης και εκπαίδευσης, καθώς και πιλοτική και δοκιμαστική λειτουργία. Θα προσφέρονται επίσης υπηρεσίες διαχείρισης έργου και εγγύησης καλής λειτουργίας για διετία μετά την ολοκλήρωση του έργου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ, κ. Παναγιώτης Τερεζάκης, δήλωσε ότι η δρομολόγηση αυτού του μεγάλου έργου σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τον ΟΣΕ, ιδιαίτερα ενόψει του εταιρικού μετασχηματισμού που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής λειτουργίας προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.

sidirodromikanea.blogspot.com