Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

Οι καθυστερήσεις ωθούν τη δίκη στην τραγωδία των Τεμπών του 2023 πιο μακριά



Αρχικά είχε προβλεφθεί να ξεκινήσει αυτό το φθινόπωρο, η δίκη για την πιο θανατηφόρα σιδηροδρομική καταστροφή στην ελληνική ιστορία συνεχίζει να ανατρέπεται λόγω καθυστερήσεων σε βασικά στοιχεία της έρευνας.

Σοφία Σπίγγου
ekathimerini.com

Μία από τις σημαντικότερες καθυστερήσεις αφορά έκθεση του πραγματογνώμονα που ορίστηκε από τον ειδικό εισαγγελέα Σωτήρη Μπακαΐμη για να ρίξει φως στο τι προκάλεσε μια τεράστια βολίδα κατά τη σύγκρουση των δύο τρένων, αποτεφρώνοντας οδηγούς και επιβάτες στα μπροστινά βαγόνια.

Ο εμπειρογνώμονας, χημικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, διορίστηκε τον Μάρτιο και του δόθηκε προθεσμία δύο μηνών για να παρουσιάσει αυτήν την έκθεση. Τον περασμένο μήνα, ωστόσο, ζήτησε παράταση για να μπορέσει να αναλύσει περισσότερα δείγματα από το σημείο της συντριβής και να συμπεριλάβει τη χημική ανάλυση από την αρμόδια κρατική υπηρεσία, η οποία έχει καθυστερήσει.

Αυτές οι αναλύσεις αναμένεται να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με το εάν η εμπορευματική αμαξοστοιχία μετέφερε υλικά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη βολίδα ή εάν η έκρηξη οφειλόταν σε χημικές ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή ή τη λειτουργία ενός ή και των δύο τρένων.

Μια άλλη σημαντική καθυστέρηση αφορά 15 σκληρούς δίσκους που κατασχέθηκαν από τον σταθμό εμπορευμάτων της Θεσσαλονίκης όπου φορτώθηκε το φορτηγό 63503 στις 28 Φεβρουαρίου 2023, καθώς έχουν προκύψει εικασίες για το αν το τρένο μπορεί να μετέφερε υλικά που δεν περιλαμβάνονταν στο δηλωτικό του. Οι σκληροί δίσκοι στάλθηκαν σε ένα εξειδικευμένο εργαστήριο στο Λονδίνο, το οποίο είπε ότι δεν μπόρεσε να ανακτήσει υλικό από 14 από τους 15 σκληρούς δίσκους επειδή είχαν εγγραφεί πολλές φορές. Ο 15ος σκληρός δίσκος στάλθηκε στο εργαστήριο κατεστραμμένος αλλά έχει αποκατασταθεί στο Λονδίνο. Σύμφωνα με πηγές, ο ανακριτής ζήτησε τους σκληρούς δίσκους δύο ολόκληρους μήνες μετά τη συντριβή. Σύμφωνα με το εργαστήριο, «αν είχαν κατασχεθεί αμέσως θα υπήρχαν κάποια αποτελέσματα, αλλά με τόσες πολλές επανεγγραφές είναι αδύνατο».

Στο μεταξύ, περισσότεροι κατηγορούμενοι συνεχίζουν να προστίθενται στη δικογραφία, με τον αριθμό να πλησιάζει τους 50 από τους αρχικούς 15 και αναμένεται να προκύψουν περισσότεροι καθώς η έρευνα συνεχίζεται.

Η κύρια διαδρομή για την τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου 2023 περιλαμβάνει επίσης τη δικογραφία εναντίον του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τριών άλλων περιφερειακών, πυροσβεστικών και αστυνομικών στελεχών που κατηγορούνται ότι διέταξαν να χυθεί χαλίκι και σκυρόδεμα στο σημείο της συντριβής, καταστρέφοντας πιθανώς κρίσιμα στοιχεία για τα αίτια της συντριβής και τα λείψανα των θυμάτων.