Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Η Ελλάδα είναι η πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη μέσω ενός δικτύου σιδηροδρόμων και λιμανιών.



Σημαντικές διαστάσεις είχε η συνάντηση που είχε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Ινδό ομόλογό του Subrahmanyam Jaishankar στη Νέα Υόρκη.

Μαρία Μουρελάτου
greekcitytimes.com

Η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει η πύλη της Ινδίας στην Ευρώπη μέσω του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας -Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC), μετά το μήνυμα που έστειλε η Ουάσιγκτον κατά την πρόσφατη 79η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την τελευταία για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Λίγο πριν από το τέλος της θητείας του και μετά από συνάντηση που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με τον ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σε κοινή δήλωση του Λευκού Οίκου τονίστηκε το αυξημένο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον και των άλλων συμμετεχουσών χωρών για την υλοποίηση του εμπορικού διαδρόμου.

Η δήλωση ανέφερε ρητά την Ελλάδα ως πύλη προς την Ευρώπη, με προηγούμενες στάσεις στο Ισραήλ, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.


Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις πιέσεις που ασκούν ξεκάθαρα οι ΗΠΑ για τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο που επιθυμεί να αποκτήσει η Ελλάδα μέσω των λιμανιών της, που είναι υποψήφιοι σύνδεσμοι της IMEC ( Πειραιάς , Θεσσαλονίκη , Αλεξανδρούπολη , χωρίς να αποκλείονται περισσότερα από ένα) είναι και η Ινδία.

Όπως φάνηκε από τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη – μια μέρα μετά τη δημόσια «δήλωση υποστήριξης» προς την Ελλάδα που έκανε ο Μπάιντεν, ο Γιώργος Γεραπετρίτης επιβεβαίωσε με τον Ινδό ομόλογό του Subrahmanyam Jaishankar ότι το Νέο Δελχί είναι απολύτως σύμφωνο με τη βούληση της Ελλάδας να παίξει κεντρικό ρόλο. στο ταξίδι της IMEC στις ευρωπαϊκές αγορές.

Αυτό έρχεται σε μια στιγμή που υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τη διαδρομή του εμπορικού διαδρόμου – ο οποίος, όταν ολοκληρωθεί, θα συνδέει την Ινδία μέσω της Μέσης Ανατολής με την Ευρώπη μέσω ενός δικτύου σιδηροδρόμων και λιμανιών.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι θα μπορούσε να περιλαμβάνει και το Κουβέιτ.

ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ

Από τις συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, έγινε πλέον σαφές ότι όλες οι χώρες που συμφώνησαν αρχικά στο σχέδιο IMEC έχουν στοχοποιηθεί ξανά ως εναλλακτική λύση στην Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας.

Οι χώρες όχι μόνο παραμένουν σύμφωνες με το σχέδιο αλλά και σήμερα αναμένουν μια εναλλακτική διαδρομή που θα τους επιτρέψει να παρακάμψουν την Ερυθρά Θάλασσα.

Στη συνάντηση που είχε ο Γεραπετρίτης με τον Ινδό ομόλογό του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ –που έγινε κατόπιν αιτήματος της ινδικής αντιπροσωπείας και πέρασε σε μεγάλο βαθμό στο ραντάρ παρά το γεγονός ότι είχε σημαντικά αποτελέσματα για την Ελλάδα– και από τα δύο Από τις πλευρές, η πρόοδος στην υλοποίηση του οικονομικού διαδρόμου IMEC επισημάνθηκε ως κορυφαία προτεραιότητα, καθώς πρόκειται για ένα έργο που, πέρα ​​από την οικονομική πτυχή, αναμένεται να συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο Γεραπετρίτης και ο Jaishankar εστίασαν στην επέκταση της στρατηγικής σχέσης Ινδίας-Ελλάδας καθώς και στην εμβάθυνση της συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, η άμυνα και η κινητικότητα των εργαζομένων.

Αφού ζήτησε και έλαβε σήμερα λεπτομερή ενημέρωση για την ελληνική οικονομία, ο Ινδός ΥΠΕΞ εξέφρασε την επιθυμία για την άμεση σύναψη ενός συμφώνου κινητικότητας, το οποίο θα επιτρέψει την ανάκληση Ινδών εργαζομένων σε τομείς που χρειάζεται η Ελλάδα, όπως οι κατασκευές, ο τουρισμός και γεωργία.

ΔΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

Ωστόσο, η ινδική πλευρά έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στον ναυτιλιακό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ινδός ΥΠΕΞ κάλεσε τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών να επισκεφθεί το Νέο Δελχί συνοδευόμενος από εκπροσώπους της ελληνικής επιχειρηματικής και ναυπηγικής κοινότητας για την ανάπτυξη συμμαχίας στον ναυτιλιακό τομέα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αποδέχτηκε την πρόσκληση, προτείνοντας να συμμετάσχει στην ελληνική αποστολή —την οποία θα δεχτεί στην Ινδία ο ίδιος ο Ναρέντρα Μόντι— και ο Έλληνας Υπουργός Ναυτιλίας.

Απηύθυνε επίσης πρόσκληση στον Ινδό Υπουργό Εξωτερικών να επισκεφθεί την Αθήνα , με ανταλλακτικές επισκέψεις να προγραμματίζονται το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Η Μαρία Μουρελάτου είναι αρθρογράφος Τα Νέα . Μετάφραση Παύλος Αντωνόπουλος .

sidirodromikanea.blogspot.com